Εσείς Γνωρίζετε ΠΟΙΟΣ είναι ο Μεγαλύτερος Ζωντανός Οργανισμός που έχει Υπάρξει ποτέ στην Γη; Δεν πάει το Μυαλό σας!

Όταν σκέφτεστε τους μεγαλύτερους οργανισμούς στη Γη, η γαλάζια φάλαινα πιθανότατα έρχεται πρώτα στο μυαλό. Στην τελική, αυτά τα γιγάντια θηρία φτάνουν μέχρι και 30 μέτρα μήκος και μπορεί να ζυγίζουν 180 τόνους, που σημαίνει ότι είναι πιθανώς μεγαλύτερες απ’ ό,τι ακόμα και από αρκετούς δεινόσαυρους. Αλλά αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό στη Γη είναι κάτι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό: ένας μύκητας!

Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος για τον μεγαλύτερο γνωστό οργανισμό του κόσμου είναι ένας μύκητας μελιού που βρίσκεται στο Blue Mountains του Όρεγκον. Αυτός ο γιγάντιος μύκητας καταλαμβάνει σχεδόν 2.400 στρέμματα, δηλαδή καλύπτει μια έκταση όσο 1.665 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο μύκητας μελιού ή αλλιώς μανιτάρι μελιού, είναι στην πραγματικότητα η κοινή ονομασία που δίνεται σε πολλά διαφορετικά είδη μυκήτων του γένους Armillaria. Αυτοί οι παρασιτικοί μύκητες όταν επεκτείνονται σκοτώνουν μια ποικιλία δέντρων και ξυλώδη φυτών, ένα χαρακτηριστικό που τους έχει κερδίσει το παρατσούκλι “ο εφιάλτης του κηπουρού“, αν και μερικές ποικιλίες είναι πιο ήπιες απ’ ό,τι άλλες.

Τα μέλη του γένους Armillaria παράγουν μάζες βρώσιμων κίτρινο-καφέ μανιταριών που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος. Είναι το χρώμα τους, παρά η γεύση τους, το οποίο τους έχει χαρίσει το όνομά τους, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν μια γλυκιά επίγευση. Αυτά τα μανιτάρια είναι τα καρποφόρα σώματα των πολύ μεγαλύτερων οργανισμών που εξαπλώνονται υπογείως.

Η ανακάλυψη αναθέρμανε σύντομα τη συζήτηση για το τι συνιστά ένα μεμονωμένο οργανισμό, η οποία έχει οριστεί ως μια ομάδα γενετικά πανομοιότυπων κυττάρων που μπορούν να επικοινωνούν και να έχουν ένα κοινό σκοπό, πράγμα το οποίο ισχύει στην περίπτωση του μύκητα.

Credits: IFL Science

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα