Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Γνωρίστε την Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια, η αλλιώς η πεταλούδα του Αιγαίου, είναι ένα γραφικό νησάκι στο Δωδεκανησα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται παγκοσμίως γνωστό. Ο λόγος ειναι ότι η Αστυπάλαια είναι το πρώτο ελληνικό νησί που υιοθέτησε την ηλεκτροκίνηση. Η Αστυπάλαια πλέον είναι είναι γνωστή ως έξυπνο και αειφόρο νησί.

Αστυπάλαια: Οι λόγοι που θα σε μαγέψει

Πέρα από την πράσινη ανάπτυξη, τις πανέμορφες παραλίες και την ήρεμη ζωή που προσφέρει, η Αστυπάλαια σου δίνει πολλούς ακόμα λόγους να την επισκεφτείς.

Δεν υπάρχουν εδώ μεγάλες αμμώδεις παραλίες, με πολλές σειρές από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η πιο οργανωμένη παραλία είναι στο Λιβάδι, με τα μαγαζιά του παραλιακού δρόμου να μαζεύουν όλον τον κόσμο πριν και μετά τη βουτιά. Κατά τα άλλα, οι μικροί όρμοι και οι κρυμμένες παραλίες θέλουν ψάξιμο και καλό αυτοκίνητο για τους χωματόδρομους. Οι πιο εναλλακτικοί πηγαίνουν στο Τζανάκι που είναι και παραλία γυμνιστών. Να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι οργανωμένη αλλά έχει πολύ ωραία θέα στο Κάστρο. Άλλες πολυσύχναστες παραλίες είναι τα Καμινάκια, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Χρυσή Άμμος. Για πραγματικά μοναδικές βουτιές, πάρτε το καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό που κάνει εκδρομές στα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπες.

Ο Αρχαιολογικός πλούτος του νησιού

Εκτός από τις εκκλησίες και τα διάσπαρτα 365 ξωκλήσια, η Αστυπάλαια είναι και ένα υπαίθριο αρχαιολογικό πάρκο. Ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί σε πολλές τοποθεσίες και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Πέρα Γιαλό. Το πιο ανατριχιαστικό, όμως, εύρημα βρίσκεται στην περιοχή Κυλίνδρα, στη Χώρα. Πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο (χρονολογείται περίπου στο 750 π.Χ.). Οι ερμηνείες είναι πολλές: μεγάλη αρρώστια, θυσίες σε θεούς αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί.

Το πέτρινο Κάστρο

Το πέτρινο Κάστρο καταλαμβάνει όλο το πλάτωμα στο ψηλότερο σημείο της Χώρας. Εδώ υπήρχε παλιά αρχαία ακρόπολη, πάνω στα ερείπια της οποίας χτίστηκε βυζαντινό κάστρο, πάνω στα ερείπια του οποίου χτίστηκε το βενετσιάνικο κάστρο.

Μέχρι και το 1953, κάτοικοι έμεναν μέσα στο Κάστρο, αν και πλέον δεν υπήρχε η ανάγκη να παρατηρούν από τα μικρά παράθυρα των σπιτιών τους τη θάλασσα για το φόβο πειρατών. Η είσοδος στο Κάστρο, στο οποίο έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις συντήρησης -αλλά θέλει ακόμα δουλειά- είναι ελεύθερη. Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, θα βλέπετε Έλληνες και ξένους επισκέπτες να παίρνουν το ανηφορικό σοκάκι προς το Κάστρο. Ανάμεσα στα ερείπια και τις πέτρες του Κάστρου, ξεχωρίζουν οι δύο λευκές εκκλησίες με γαλάζιο τρούλο, ο Άγιος Γεώργιος, χτισμένος το 1790 και η Παναγιά του Κάστρου χτισμένη στα μέσα του 19ου αιώνα.

Εν ΠΛΩ Αστυπάλαια: Το κοκτέιλ μπαρ στολίδι του νησιού

Ο λόγος για το Εν Πλω. Ένα πανέμορφο cocktail resto bar στην περιοχή του Πέρα Γυαλου της Αστυπάλαιας.
Το Εν Πλω είναι κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα δίνοντας σου την αίσθηση ότι είσαι όντως εν πλω (πάνω σε πλοίο).
Περπατώντας στην είσοδο του μαγαζιού, οποιοδήποτε μαγεύεται από τη θέα που έχει πιάτο τη χώρα και το κάστρο της Αστυπάλαιας.
Τα τραγούδια που παίζονται είναι επιλεγμένα ένα ένα με το χέρι (όπως μας ενημέρωσε το προσωπικό) και ταιριάζουν αρμονικά με το τοπίο κάνοντας την εμπειρία μας ακόμα πιο ευχάριστη.
Τα cocktails ήταν δροσιστικά με φρέσκα υλικά και τα περισσότερα συστατικά φτιάχνονται in-house. Και πάμε στο φαγητό.

Εν ΠΛΩ Αστυπάλαια: Ένα γευστικό ταξίδι στην στο νησί

Το μενού του Εν Πλω είναι προσεγμένο και σχεδιασμένο να καλύψει ολα τα γούστα.
Δοκιμάσαμε Mini burgers με 100% μοσχαρίσιο κιμά, Bao buns γαρίδας και chimichanga. Η πραγματική έκπληξη όμως ήταν το sushi. Το Εν Πλω είναι το μοναδικό μαγαζί στην Αστυπάλαια με sushi και πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τπτ από κανένα sushi bar της Αθήνας.


Το μυστικό; Τα ολόφρεσκη πρωτη υλη που απλόχερα προσφέρει η θάλασσα της Αστυπάλαιας και ο πολύπειρος sushi chef Romy Joseph με 18 χρόνια εμπειρίας σε ασιατικά εστιατόρια Αθήνας και Ιαπωνίας!

Εν ΠΛΩ Αστυπάλαια: Το πιο θερμό καλωσόρισμα στο νησί

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο προσωπικό, το οποίο είναι πάντα ευχάριστο χαμογελαστό και έτοιμο να βοηθήσει και να προτείνει cocktails και φαγητά αναλόγως τις προτιμήσεις του καθενός.


Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι το Εν Πλω προσφέρει και ναργιλέ (πάλι το μοναδικό στην Αστυπάλαια) με διάφορες καλοκαιρινές γεύσης όπως η vanilla blueberry ice cream που δοκιμάσαμε.
Με κλειστά τα μάτια μπορούμε να πούμε ότι το Εν Πλω είναι το καλύτερο cocktail resto bar στην Αστυπάλαια και οποίος βρεθεί στην Αστυπάλαια σίγουρα θα περάσει παραπάνω από 1 βραδιές στο Εν Πλω.
Όπως γράφει και ο τίτλος του άρθρου εξάλλου, είναι το διαμάντι της Αστυπάλαιας.

Για περισσότερα επισκεφθείτε τη σελίδα του στο facebook 

και τη σελίδα του στο instagram 

Related posts

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα

Απίστευτη αγγελία εργασίας: Δισεκατομμυριούχος αναζητά ζευγάρι να προσέχει αυτό το νησί με μισθό 180.000 ευρώ