Τασσώ Καββαδία: Η διάσημη “κακιά” του ελληνικού κινηματογράφου, η καριέρα στη δημοσιογραφία και η κόντρα με την Καρέζη

Τασσώ Καββαδία:Η “πολυπράγμων” ηθοποιός Τασσώ Καββαδία με της οποίας τις ταινίες όλοι έχουμε μεγαλώσει, άφησε το στίγμα της στον Ελληνικό κινηματογράφο. Υπήρξε ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο απρόσμενος γάμος σε μικρή ηλικία και το διαζύγιο από τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, οι σπουδές στο Παρίσι, η ενασχόληση με το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες μας συναρπάζουν, καθώς για την εποχή αποτελούσαν “άπιαστα” επιτεύγματα.

Τασσώ Καββαδία: Οι ταινίες που όλοι αγαπήσαμε

Η Τασσώ Καββαδία ήταν από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες ηθοποιούς που συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ταινίες του παλιού κινηματογράφου. “Κλωτσοσκούφι”, Κοινωνία Ώρα Μηδέν” , “Μια τρελή τρελή Σαραντάρα” είναι μόνο μερικές από τις ταινίες στις οποίες πήρε μέρος.

Παραθέτουμε παρακάτω ενδεικτικά μερικές απο τις τανίες που έπαιξε.

1954 Κυριακάτικο ξύπνημα
1955 Στέλλα
Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της

1958 Διακοπές στην Αίγινα
1960 Ερόικα
Το μεγάλο κόλπο

Το κλωτσοσκούφι

1962 Φαίδρα
1963 Ο τρίτος δρόμος
1964 Ένας μεγάλος έρωτας
1965 Δύσκολοι δρόμοι
Ιστορία μιας ζωής

Άγγελοι χωρίς φτερά

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

1966 Στεφανία
Η αχάριστη

Χαμένη ευτυχία

Μαζί σου για πάντα

Κοινωνία ώρα μηδέν

1967 Δάκρυα οργής
1968 Όλγα αγάπη μου
Πολύ αργά για δάκρυα

Η επιστροφή της Μήδειας

Ας με κρίνουν οι γυναίκες

Καπετάν φάντης μπαστούνι

1969 Ξύπνα, Βασίλη
Η δίκη ενός αθώου

Η κραυγή μιας αθώας

Κυνηγημένη προσφυγοπούλα

Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα

1970 Μια τρελή, τρελή σαραντάρα
1971 Φρενίτις
1972 Αναζήτησις
Η αμαρτία της ομορφιάς

Πιο τρελοί κι από τους τρελούς

1975 Ο γιος μου ο Στέφανος
1992 Δονούσα
1996 Προς την ελευθερία
1997 Χαμένες νύχτες
1998 Παταγωνία
1999 Θηλυκή εταιρεία
2000 Φοβού τους Έλληνες
2001 Αλέξανδρος και Αϊσέ
2009 Η διαθήκη του ιερέα Μελιέ

Τασσώ Καββαδία: Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 στην Πάτρα και σε μικρή ηλικία παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Ωστόσο, όνειρο της ήταν να ασχοληθεί με τον καλλιτεχνικό χώρο, και λίγο αργότερα χώρισε και μετακόμισε στην Αθήνα όπου σπούδασε πιάνο.

Γεννήθηκε στην Πάτρα όπου έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια. Όταν θέλησε να σπουδάσει, ο πατέρας της της το απαγόρευσε. Μάλιστα την πάντρεψε, το 1942, με τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, από το γάμο δε αυτό η Καββαδία απέκτησε τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Βασίλη και την Ευγενία. Σύντομα πήρε όμως διαζύγιο και έφυγε για να σπουδάσει στην Αθήνα. Έκανε και δεύτερο γάμο με τον συγγραφέα Βασίλη Καζαντζή.

Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν

Από το 1954 έως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις

Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση. Χαρακτηρίζεται συνήθως ως η «σιδηρά κυρία» του ελληνικού κινηματογράφου καθώς λόγω του βλοσυρού παρουσιαστικού της ερμήνευε «αυστηρούς» ρόλους όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής κ.ά. Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου εκτός από αρχαία τραγωδία.

Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Τασσώ Καββαδία: Σπουδές

Αργότερα σπούδασε διακόσμηση στο Παρίσι και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και φοίτησε στη σχολή του Τσαρούχη ζωγραφική. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο και παράλληλα έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο.
Ήταν η Αγλαΐα Παπαμήτρου στην ταινία “Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα” και η Βασιλική Γιαμαλή στην ταινία “Καπετάν φάντης μπαστούνι”.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, η Καββαδία σπουδάζει ενδυματολογία και σκηνογραφία κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη στη σχολή Σταυράκου. Το μικρόβιο της υποκριτικής όμως δεν την έχει εγκαταλείψει. Ο Τσαρούχης θα την προτρέψει να κάνει μαθήματα υποκριτικής στη «Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης» κοντά στον Κάρολο Κουν. Η σχολή θεάτρου του Κουν συστεγαζόταν με την σχολή Σταυράκου, μέλος της οποίας ήταν και ο Τσαρούχης.

Κοντά στον Κάρολο Κουν η Τασσώ Καββαδία θα ανακαλύψει την πραγματική της κλίση. Όταν πρωτοπήγε στην δραματική σχολή ήταν 27 χρόνων και θεωρούσε τον εαυτό της ηλικιακά μεγάλο γι’ αυτό το χώρο. Αυτό που της απάντησαν από την σχολή είναι ότι η τέχνη δεν έχει ηλικία. Κοντά στον Κάρολο Κουν η Καββαδία έμεινε 7 χρόνια, περνώντας 3 χρόνια στην σχολή και 4 στο Θέατρο Τέχνης στη Σταδίου, που τότε ιδρύθηκε.

Τασσώ Καββαδία: Καριέρα

Το αυστηρό της παρουσιαστικό ήταν ο λόγος που αναλάμβανε κυρίως “κακούς” ρόλους. Όπως έλεγε: «Ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα’ φτιάξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».

Ωστόσο, αγαπήθηκε από το κοινό για το ταλέντο της και οι συνεργάτες της μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για εκείνη.
Πήρε μέρος σε βιντεοταινίες και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Έπαιξε στη σειρά “Θα σε δω στο πλοίο”, “Ταύρος με τοξότη” και “Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο”.

Τασσώ Καββαδία:Η καθιέρωση στο ρόλο της κακιάς

Το αρχοντικό παρουσιαστικό που είχε η Τασσώ Καββαδία, το βλοσυρό της βλέμμα, καθώς και το μοναδικό της ταλέντο, ήταν αυτά που χρειαζόταν οι ρόλοι της ψηλομύτας και εκδικητικής γυναίκας. Σε όλη της την κινηματογραφική διαδρομή από το 1954, και για 70 περίπου ταινίες, σε παραστάσεις στο θέατρο αλλά και σε συμμετοχές στην τηλεόραση, ήταν η κακιά μάνα, πεθερά, αδερφή κ.α. Ήταν λογικό, λοιπόν, το κοινό να την ταυτίσει με αυτούς τους χαρακτήρες.
Μετά την ερμηνεία της στη πρώτη της ταινία, άρεσε σε αυτό το ρόλο της ιδιότροπης γυναίκας κι από τότε της πρότειναν ανάλογες ηρωίδες. Δεν καταλάβαινε και η ίδια τι είναι αυτό που της βρίσκουν οι σκηνοθέτες και της προτείνουν τους ρόλους της κακίας. Ίσως ήταν το ότι δεν την ενδιέφερε να παίξει ακόμα και μία, για τα πρότυπα της εποχής, άσχημη γυναίκα.

Σε όλη της την κινηματογραφική καριέρα, η Καββαδία έκανε δύσκολη τη ζωή των συμπρωταγωνιστριών της. Ανάλογα με το σενάριο, ήταν αυστηρή, εκδικητική, μοχθηρή ή απλώς κακιά. Παρότι ο κόσμος την ταύτιζε με τον ρόλο της και την μισούσε εξαιτίας του, εκείνη αναγνωρίζει πως ο ρόλος τη κακιάς ήταν αυτός που την έκανε γνωστή και της άνοιξε τις πόρτες στον κινηματογράφο. Αγαπούσε αυτούς τους χαρακτήρες ακόμα κι αν δεν έμοιαζαν με τον πραγματικά δικό της χαρακτήρα. Όπως έλεγε μάλιστα και η ίδια:

«Ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα ’φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».

Τασσώ Καββαδία: Η τελευταία εμφάνιση στο γυαλί και ο θάνατος

Η Τασσώ Καββαδία ήταν δραστήρια ακόμη σε ωριμότερη ηλικία. Ήταν πάντα μια αγωνίστρια της ζωής, που η τύχη δεν της τα έφερε πάντα εύκολα. Ο δεύτερος σύζυγός της πέθανε αρκετά νωρίς κι έτσι τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής τα πέρασε μόνη, χωρίς τον σύντροφό της. Η αισιοδοξία όμως δεν την εγκατέλειψε. Πίστευε ότι καθημερινά πρέπει να κάνουμε όνειρα για το αύριο, ακόμα κι όταν έχουμε πια γεράσει. Όπως έλεγε μάλιστα:

«Να χαμογελάτε! Κάθε μέρα κάτι άλλο θα φέρει, και μην τσιγκουνεύεστε την καλοσύνη».

Τα τελευταία χρόνια της ζωή της, η Τασσώ Καββαδία τα πέρασε κλινήρης στην οικία της στο Φάληρο, καθώς την ταλαιπωρούσαν πολλά προβλήματα υγείας. Όμως, τα παιδιά της βρισκόταν συνέχεια κοντά της. Η αγαπημένη ηθοποιός πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2010. Η κηδεία της έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με πολλούς φίλους και συγγενείς να την συνοδεύουν στην τελευταία της κατοικία. Ανάμεσά τους ήταν ο Κώστας Πρέκας και ο Τρύφων Καρατζάς.

Η μεγάλη ηθοποιός Τασσώ Καββαδία, μέσα από την πορεία της κατάφερε να δημιουργήσει ένα προσωπικό στυλ, με το οποίο καταγράφηκε στη μνήμη του κοινού, ως μία μοναδική φυσιογνωμία. Ο λόγος που, η ευγενική και πολυπράγμων Τασσώ Καββαδία, έχει μείνει στις καρδιές του κόσμου είναι το γεγονός πως ήταν αληθινή.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την εκπομπή της Σεμίνας Διγενή «Κοίτα τι έκανες» με την Τασσώ Καββαδία να διηγείται μια άγνωστη σε πολλούς ιστορία:

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2010 στη 10η Εντολή. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο βιομήχανος Αντώνης Σαλαπάτας, με τον οποίο απέκτησε τρια παιδιά και ο δεύτερος σύζυγος ήταν ο συγγραφέας Βασίλης Καζαντζής.
Πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2010 σε ηλικία 91 ετών.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του