Στέλλα Γκρέκα: Τα 9 αδέρφια, η καριέρα από 8 χρονών ,η σπουδαία καλλιτεχνική πορεία και τα 100 χρόνια ζωής

Στέλλα Γκρέκα: Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1922, ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν. Εμφανίστηκε νεαρή στη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και από την ηλικία ήδη των 8 ετών ο αθηναϊκός τύπος είχε αναφερθεί σε αυτήν. Για κάποιο διάστημα, κατείχε σταθερά τον τίτλο της πιο αγαπημένης τραγουδίστριας των αστικών κέντρων και της απόλυτης ερμηνεύτριας των ελαφρών τραγουδιών.

Στέλλα Γκρέκα: Τα πρώτα βήματα στο θέατρο

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια, που εμφανίστηκε περιστασιακά και στον κινηματογράφο ως ηθοποιός, έπαιξε στις ταινίες «Ραγισμένες Καρδιές» και «Μαρίνα», στην οποία, όπως υποστηρίζεται, έδωσε το πρώτο φιλί του Ελληνικού κινηματογράφου με τον Δημήτρη Μυράτ.

Από άσματα, τραγούδησε στα «Πρόσωπα Λησμονημένα», στη «Βίλα με τα Νούφαρα» και η φωνή της γρήγορα συνδέθηκε με τους πιο αγαπημένους στίχους. Η εκτόξευση της καριέρας της και η επιτυχημένη πορεία της δεν αποτελούν έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι ανέβηκε πρώτη φορά σε μουσική σκηνή στα 8 της και ο αθηναϊκός τύπος είχε αναφερθεί σε αυτήν με πολύ θετικά σχόλια. Γεννημένη στην Αθήνα το 1922 και ως ένα από τα 9 παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, η Στέλλα Γκρέκα είχε όλα τα φώτα μέσα της για να ξεχωρίσει και να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν. Πολύ γρήγορα άφησε το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα, με μόλις δύο χρόνια δυναμικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα και ιδιαίτερα στο Ελληνικό Τραγούδι.

Ερμήνευσε τα αγαπημένα είδη της εποχής όπως τανγκό, τζαζ, σουίνγκ, ρούμπες και βαλς. Ξεχώρισε με τη βελούδινη φωνή της σε μερικά από τα διαχρονικότερα τραγούδια της εποχής. «Πάμε στο Άγνωστο» (με βάρκα την Ελπίδα), «Έλα για Απόψε», «Ήρθες σαν την Άνοιξη», «Μ’ αγαπά, δε μ’ αγαπά», «Χθες το βράδυ Ονειρεύτηκα», «Πού να ‘σαι τώρα», «Τα Καημένα Τα Νιάτα» και φυσικά το κινηματογραφικό «Το Τραγούδι της Μαρίνας».

Στέλλα Γκρέκα: Ο γάμος με τον Ορέστη Λάσκο

Η Στυλιανή Λαγκαδά, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, απέκτησε το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο από τον πρώτο της σύζυγό, ποιητή και σκηνοθέτη, Ορέστη Λάσκο ενώ στην καρδιά του κοινού είχε μείνει ως Rita Hayworth και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1942 και το καλλιτεχνικό της όνομα τής δόθηκε επειδή δεν ήθελε να τραγουδά και να γίνει γνωστή ως «Στέλλα Λάσκου». Το φθινόπωρο του 1947, η καριέρα της βρισκόταν στο απόγειο αλλά όχι το ίδιο και ο γάμος της.

Στέλλα Γκρέκα: Η φυγή στην Αμερική

Μετά τον χωρισμό της με τον Ορέστη Λάσκο εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου το 1950 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Τζον Αυγερινό και σταμάτησε να τραγουδά, πέρα από κάποιες παροδικές καλλιτεχνικές εμφανίσεις. Αφιερώθηκε στην οικογένεια και άφησε πίσω το ζήτημα της καριέρας της, γι΄ αυτό και η ενασχόλησή της με το τραγούδι στην Αμερική ήταν περιορισμένη. Το 1990, αυτές έγιναν δίσκος με τίτλο «Τα τραγούδια της Αμερικής».

Στέλλα Γκρέκα: Το χρονικό μιας επιτυχημένης πορείας

Το 1946 συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία και κάθε Πέμπτη βράδυ παρουσίαζε το πρόγραμμα «Στέλλα Γκρέκα» με τον Γιαννίδη στο πιάνο. Το 1973 ο Γιώργος Παπαστεφάνου της έκανε αφιέρωμα στην εμβληματική εκπομπή «Η Μουσική γράφει Ιστορία», εκπομπή που επίσης είχε φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον Βασίλη Τσιτσάνη, τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Αλέκο Σακελλάριο και τη Ροζίτα Σώκου.

Σε εκείνη την εκπομπή είχε δείξει πόσο πιστά ακολουθούσε την εποχή της. Η ίδια είχε πει: «Θαυμάζω πάρα πολύ την Έλα Φιτζέραλντ, τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ, τη Τζόαν Μπαέζ και τη Νανά Μούσχουρη». Το 1973 και το 1984 εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση, καλεσμένη του παραγωγού Γιώργου Παπαστεφάνου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 οργανώθηκε στην Αθήνα μια συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Γκρέκα, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Μιχάλης Κουμπιός, με τη συμμετοχή διαφόρων τραγουδιστών, αλλά και της ίδιας της 92χρονης Στέλλας Γκρέκα. Φωτογραφίες της Στέλλας Γκρέκα επελέγησαν από το θεατρικό σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη για να κοσμήσουν τα εξώφυλλα της μυθιστορηματικής τριλογίας Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας (2002-2004).

Η τραγουδίστρια επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987 και ζει πλέον μόνιμα στο Διόνυσο ενώ πριν από 9 χρόνια, ανέβηκε στη σκηνή και η παρουσία της θα γράψει ιστορία για την απίστευτα συγκινητική ερμηνεία της στο τραγούδι «Ζητάτε να Σας πω» του Αττίκ.

Η Στέλλα Γκρέκα την 1η Απρίλη έσβησε 100 κεράκια ζωής, αποκτώντας κι επίσημα τον τίτλο της γηραιότερης Ελληνίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας στη χώρα μας.

Κάθε στίχος, που βγαίνει από τη φωνή της, είναι μια μελωδία που θα ζει αιώνια στον χρόνο, συμπληρώνοντας ήδη 100 χρόνια ζωής.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του