Μαρία Ναυπλιώτου: Η πρώτη κυρία του θεάτρου, ο χαμός των γονιών της και ο λόγος που δεν έχει κάνει παιδί

Μαρία Ναυπλιώτου: Χαρακτηρίζεται ως πρώτη κυρία του θεάτρου. Γεννημένη τον Ιούνιο του 1969, στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάνου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως χορεύτρια συνεργαζόμενη με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου (1987-1992) και με το μοντέρνο χορευτικό συγκρότημα Ανδρομέδα (1990-1992). Από το 1992 έως το 1996 συμμετείχε στο χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου.

 

Μαυρία Ναυπλιώτου: Η αποκάλυψη για το σχολείο

Σε μια συνέντευξη της, η γνωστή ηθοποιό είχε αποκαλύψει σχετικά με τα παιδικά της χρόνια. Συγκεκριμμένα: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στου Μακρυγιάννη, είπε η Μαρία Ναυπλιώτου. Ήμουν ένα πολύ άτακτο και ατίθασο παιδί. Ανέβαινα στις μουριές και πηδούσα κάτω. Μια φορά μου είχε πει η μαμά μου πως «σε περίπτωση που ξανανέβεις, σε σκότωσα». Εγώ ανέβηκα, έπεσα και μάλιστα σε κάτι συρματοπλέγματα που μπήκαν στον μηρό μου. Δεν κουνήθηκα, ούτε έβγαλα άχνα. Φοβόμουν μην με σκοτώσει η μαμά μου. Δεν ήμουν καλό παιδί, αργότερα έγινα. Στο νηπιαγωγείο δεν έκανα τις εργασίες μου, έκλεβα τις εργασίες των άλλων παιδιών. Δεν ξέρω γιατί. Εκείνα τα χρόνια όταν κάναμε μια αταξία, η δασκάλα χτυπούσε τα χέρια μας με τον χάρακα. Οπότε για να μην πονάω, άλλαξα συμπεριφορά.

Για μένα το σχολείο ήταν ένας πολύ μεγάλος εφιάλτης. Αν και ήμουν καλή μαθήτρια, δεν έμαθα ούτε κατάλαβα τίποτα. Εκτός από έναν φωτισμένο δάσκαλο που είχαμε, έναν φιλόλογο τον Τσολακίδη, που μας έμαθε να διαβάζουμε λογοτεχνία. Πριν από δύο χρόνια πήγαμε στα ενενηκοστά του γενέθλια. Ήταν πολύ συγκινητικό, είπε η ηθοποιός.

Mαρία Ναυπλιώτου: Η καριέρα στην υποκριτική

Το 1993 πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους της Μαρίας Ντούζα Από δω και πέρα κι αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να στραφεί στην υποκριτική τέχνη. Από το 1996 μέχρι και το 1998 φοίτησε στη δραματική σχολή του Γιώργου Κιμούλη στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Το 1996 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση συμμετέχοντας στην τηλεταινία του Αλέξανδρου Παπαηλιού Η Νιόβη χόρευε τη ζωή της.

Την περίοδο 1998-1999 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Η αίθουσα του θρόνου που βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Τ. Αθανασιάδη. Toν χειμώνα του ίδιου έτους πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στον ρόλο της Κάθρην Χόλλυ στην παράσταση του έργου Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι του Τένεσι Ουίλιαμς που σκηνοθέτησε για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Κοραής Δαμάτης. Το καλοκαίρι του 1999 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος ερμηνεύοντας την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη που παρουσίασε στην Επίδαυρο και σε άλλα αρχαία θέατρα το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη.

Από τότε συμμετέχει σε παραστάσεις που παρουσιάζονται στις δύο κρατικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε. στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και σε ιδιωτικά θέατρα, όπως το θέατρο Ακροπόλ, το θέατρο Κάππα και το θέατρο Βρετάνια, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των: Σ. Λιβαθινού – με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, αλλά και εκτός αυτής – Κ. Ρήγου, Μ. Μαρμαρινού, Γ. Κακλέα, Γ. Μιχαηλίδη, Ν. Κοντούρη, Σ. Ουνκόφσκι, Ν. Μιλιβόγεβιτς, Γ. Κόκκου, Ε. Γαβριηλίδη, Κ. Δαμάτη, Ε. Στούμπε, Θ. Γλυνάτση, Λ. Λαγκάρντ, Π. Ζούλια, Β. Νικολαΐδη, Ο. Παπασπηλιόπουλο, Μ.Κάλμπαρη, Λ. Κονιόρδου, Σ. Σπυράτου, Γ. Κοντραφούρη και Ν. Χουρμουζιάδη. Το 2010 συνεργάστηκε με τον Goran Bregović στην παρουσίαση του έργου Ημερολόγια μιας Θλιμμένης βασίλισσας στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο 2012-2013 πρωταγωνίστησε στην Οδύσσεια του Ρόμπερτ Ουίλσον (Robert Wilson) που βασιζόταν στο έπος του Ομήρου, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo Teatro di Milano που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Από το φθινόπωρο του 2012 συμμετέχει ως “frontwoman” στο ροκ συγκρότημα Tricky Pony.

Μαρία Ναυπλιώτου: Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες

Η Μαρία Ναυπλιώτου ανέλαβε το ρόλο της Πρωθιέρειας στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (24 Μαρτίου 2008) και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ (22 Οκτωβρίου 2009).

Μαρία Ναυπλιώτου: Ο θάνατος των γονιών της που την σημάδεψε

Για την απώλεια των γονιών της είχε πει:Οι γονείς μου έφυγαν και οι δύο νωρίς, από καρκίνο. Ήταν την περίοδο που ξεκινούσα να δουλεύω ως ηθοποιός και, συγχρόνως, μπαινόβγαινα σε νοσοκομεία. Ξέρετε, λίγο πριν πεθάνει ο πατέρας μου –η μητέρα είχε πεθάνει πρώτη–, έλεγε “για τα παιδιά μου δεν ανησυχώ καθόλου, γιατί τα μεγάλωσα και ξέρω”. Είχε δίκιο. Ο τρόπος που μεγαλώσαμε, ο αδελφός μου ο Στάθης κι εγώ, μας έμαθε πώς να ανταποκρινόμαστε στα δύσκολα. Ακριβώς λόγω αυτών των εμπειριών, λοιπόν, έχω εκπαιδευθεί στο να βάζω προτεραιότητες.

Αντιμετωπίζω καθετί μέρα τη μέρα, προχωρώ βήμα βήμα. Δεν αγωνιώ για τα προβλήματα πριν από την ώρα τους, παρά μόνο όταν προκύπτουν, δεν δίνω σημασία σε υποθετικά σενάρια, είτε είναι δυσοίωνα είτε αισιόδοξα. Έμαθα να κλείνω την πόρτα μου και στον εξωτερικό ζόφο, όπως ο διάχυτος πανικός απέναντι σε αυτόν τον ιό, αλλά και στο εσωτερικό μου σκοτάδι, αυτό που κυκλώνει όλους μας όποτε διαπραγματευόμαστε θέματα όπως η φθορά και ο θάνατος», λέει η δημοφιλής ηθοποιός.

«Ξέρω πια καλά ότι σε συνθήκες κρίσης, για να μπορέσεις να φανείς χρήσιμος σε αυτούς που σε χρειάζονται, πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όποιος δεν το κάνει, είναι χαμένος από χέρι. Ακόμα κι όταν αυτή η περιπέτεια τελειώσει, θα έχει πέσει σε μια άβυσσο και δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει το κεφάλι του ξανά προς το φως», είχε αναφέρει η ηθοποιός.

Μαρία Ναυπλιώτου: Ο λόγος που δεν έχει κάνει παιδί

Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, η Μαρία Ναυπλιώτου βρέθηκε καλεσμένη της Δανάης Μπάρκα στο πλατό του «Πάμε Δανάη» στο MEGA.

«Ίσως επειδή αγαπάω πάρα πολύ τα παιδιά και επειδή καταλαβαίνω ότι χρειάζονται χώρο και αφοσίωση, ενώ εγώ διάλεξα μια ζωή πολύ δύσκολη, αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν έχω κάνει μέχρι σήμερα οικογένεια. Το άλλο κομμάτι είναι ότι δεν πιστεύω ότι η δημιουργία οικογένειας και παιδιών είναι η απάντηση για όλους τους ανθρώπους για τα βαθύτερα υπαρξιακά μας θέματα και τη μοναξιά μας. Γιατί πολλές φορές αντιμετωπίζεται και έτσι. Ως μια απάντηση για να πάμε παραπάνω», είπε η αγαπημένη ηθοποιός μιλώντας γιαν την προσωπική της ζωή και συνέχισε: «Σε κάθε άνθρωπο, όμως, λειτουργεί διαφορετικά. Εγώ όντως αφοσιώθηκα στην Τέχνη μου, όντως έδωσα το μεγαλύτερο κομμάτι μου στην Τέχνη μου χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχω θυσιάσει κάτι άλλο. Δηλαδή δεν θυσίασα ούτε την προσωπική μου ζωή, ούτε τις επιλογές μου σε άλλα πράγματα. Στις φιλίες μου, στις ερωτικές μου σχέσεις, στις διακοπές μου. Στη ζωή που ζω ως κανονικός άνθρωπος».

«Ότι έχω δημιουργήσει στην προσωπική μου ζωή και σε ανθρώπινο επίπεδο είναι αυτό για το οποίο είμαι εξαιρετικά περήφανη, γιατί εκεί είναι που κρίνεται και το δικό σου κομμάτι. Πόσο δηλαδή μπορείς να συνδεθείς και να συντηρήσεις τις σχέσεις σου. Πόσο μπορείς να είσαι παρούσα για τους άλλους ανθρώπους, πόσο μπορείς να κάνεις πίσω τον εαυτό σου στις ανάγκες των άλλων» συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση πώς φαντάζεται τον εαυτό της 40 χρόνια αργότερα, η Μαρία Ναυπλιώτου απάντησε: «Με φαντάζομαι με τους ανθρώπους που αγαπώ. Αυτές τις σχέσεις τις οποίες συντηρώ, τις προσπαθώ με πολλή μεγάλη αγάπη. Να είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω μου και να είμαστε καλά μαζί. Δεν με ενδιαφέρει το μέρος τόσο πολύ. Ένας σύντροφος ζωής, ναι, φυσικά και με ενδιαφέρει η συντροφικότητα. Με ενδιαφέρει το να είσαι με έναν άνθρωπο, να κάνεις παρέα και να προχωράς χέρι χέρι στις δυσκολίες της ζωής».

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του