Εικόνες ντροπής: Η Αγία Σοφία δεν συντηρείται -Έπεσε κομμάτι του τρούλου δίπλα σε προσκυνητές

Εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Αγία Σοφία, ενισχύοντας τον φόβο για την συντήρηση του μνημείου.

Το βίντεο που δείχνει θραύσματα από τον τρούλο να πέφτουν δίπλα σε επισκέπτες σοκάρουν και προκαλούν έντονη ανησυχία, επιβεβαιώνοντας τις κραυγές αγωνίας ειδικών από την Τουρκία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως η Αγία Σοφία καταρρέει, οι πληγές της πληθαίνουν και το μέλλον του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μοιάζει αβέβαιο.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2020 να μετατρέψει ξανά το μνημείο σε τζαμί για να ενοχλήσει την Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο, αλλά και για να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι των ψηφοφόρων του, δοκιμάζει τις αντοχές της Αγίας Σοφίας πιο πολύ από ποτέ.

Η στιγμή που κομμάτια του τρούλου καταρρέουν και πέφτουν, όπως καταγράφηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη προκαλούν τον τρόμο όσων βρίσκονταν στο μνημείο, αλλά και όσων βλέπουν το βίντεο.

Δείτε το video

Ο Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρος του Συνδέσμου τουρκικής ιστορίας – τέχνης ανέφερε: «Αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος».

Οι εικόνες αυτές έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα της τουρκικής αναλγησίας που έχουν φέρει το μνημείο σε οριακό σημείο. Γυναίκες που ξύνουν τοίχους του μνημείου και ετοιμάζονται να βάλουν τα κομμάτια σε πλαστικές σακούλες, ενώ ένας άντρας με κουτάλι σκαλίζει και ποζάρει μπροστά στο ανεκτίμητης αξία ψηφιδωτό που βρίσκεται στο έλεος του καθενός, αφού δεν υπάρχει φύλαξη. Με τις φθορές στα μάρμαρα, στην είσοδο του μνημείου και στα ενδότερα με την πτώση σοβάδων να μαρτυρούν την εγκατάλειψη του εμβληματικού μνημείου.

Τα λάθη που μπορούν να στοιχίσουν ακριβά

Τούρκοι ιστορικοί και πολιτικοί μηχανικοί μιλούν χωρίς περιστροφές για λάθη που μπορούν να στοιχίσουν ακριβά.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει».

Πίσω από τις προσευχές και τις λήψεις μουσουλμάνων με κινητά τηλέφωνα στα χέρια, πίσω από τα σόου που στήνει κάθε άνοιξη ο Ταγίπ Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης, κρύβονται οι τρομαχτικές συνέπειες που προσπαθούν να αναλύσουν επιστήμονες.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας δρόμος από τον οποίο όλοι μπορούν να περάσουν ελαφρά τη καρδία, καθώς τα υπόγεια κτίσματα, και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της ροής των υδάτων, των αποβλήτων, η υγρασία αλλά και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην παρουσία τόσο πολυάριθμων επισκεπτών και πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν επειγόντως».

Του τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού προαναγγέλλει συνεχώς έργα ενίσχυσης της στατικότητας του μνημείου, χωρίς όμως να έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Ευχή όλων είναι τα έργα να πραγματοποιηθούν και -το σημαντικότερο- να καταφέρουν να ολοκληρωθούν, πριν να είναι πολύ αργά για το μνημείο.

Related posts

Τραγική εξέλιξη για την Σάνεν Ντόχερτι: Χαρίζει όλα της τα πράγματα, προετοιμάζεται για τον θάνατο της

Παγκόσμιος σάλος για τον Χάρι Πότερ – Κινδυνεύει με σύλληψη η γνωστή συγγραφέα J.K Rowling

Έκτακτο: Συντριβή ελικοπτέρου – Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες