Το «φαγητό των φτωχών»: Το Κερκυραϊκό Τσιγαρέλι που ξετρελαίνει και τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι

Το τσιγαρέλι είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Κέρκυρα και έχει τον χαρακτηρισμό και ως το “φαγητό των φτωχών”. Το συγκεκριμένο φαγητό δεν είναι άλλο από διάφορα τσιγαριστά χόρτα που φτιάχνουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και όχι μόνο. Πρόκειται για μια νόστιμη και πικάντικη εκδοχή των άγριων χόρτων που μάζευαν οι Κερκυραίοι από τα χωράφια τους και συνήθιζαν να τα τρώνε τσιγαριστά με μπόλικη καυτερή πάπρικα. Τα αγριολάχανα είναι δωρεάν στο νησί. Δεν τα πληρώνεις και υπάρχουν όλες τις εποχές, αρκεί να ξέρεις που θα τα βρεις. Τα περισσότερα έχουν μια τουλάχιστον ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

Κερκυραϊκό Τσιγαρέλι, το «φαγητό των φτωχών»
Αν δεν έχεις αγριολάχανα μπορείς να κάνεις το ίδιο ακριβώς με Σέσκλα (Σέσκουλα) και Σπανάκι. Δεν είναι το ίδιο αλλά είναι μια νόστιμη εκδοχή να απολαύσεις τα χόρτα σου με τρόπο Κερκυραϊκό.

Η συνταγή είναι αρκετά πικάντικη και οι ρίζες της βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν όταν οι Κερκυραίοι χωρικοί, μη έχοντας τι άλλο να φάνε, μάζευαν άγρια χόρτα από τα χωράφια τους και για τον εμπλουτισμό της γεύσης τους, συνήθιζαν να τα τρώνε με την προσθήκη μπόλικης κόκκινης πάπρικας, για αυτό άλλωστε αποκαλείται και φαγητό των φτωχών. Η Κέρκυρα άλλωστε φημίζεται για τα αγριολάχανα που μπορεί κανείς να συλλέξει, ειδικά στα χωριά του νησιού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αγριολάχανα, η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να γίνει και με άλλα χόρτα όπως σέσκουλα, σπανάκι, αλλά και άλλα.

Δείτε μια χαρακτηριστική συνταγή για τσιγαρέλια:

1 κιλό χόρτα εποχής (καυκαλίθρες, σκατζίκια, μυρώνια, σέσκουλα, σπανάκι, παπαρούνες πριν βγάλουν το κόκκινο άνθος τους).

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι

2 φρέσκα σκόρδα

1/2 ματσάκι μάραθο

1 κουταλάκι γλυκού καυτερή παπρικά

1 κουτάλι σούπας γλυκιά πάπρικα

1 κουτάλι σούπας ντοματοπολτό

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία, μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα χόρτα, αλάτι και τα βράζουμε για 10′ λεπτά. Μόλις βράσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε ένα μέρος από το νερό που τα βράσαμε.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε καλά, προσθέτουμε τη γλυκιά και καυτερή πάπρικα, το αλάτι, το μάραθο, το ντοματοπολτό, τα βρασμένα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 10′ λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να μείνουν πολλά ζουμιά! Καλή επιτυχία!

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα