Θανάσης Βέγγος: Όταν έκρυβε τους φοιτητές από την αστυνομία το βράδυ της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη

Θανάσης Βέγγος: Ο αγαπημένος ηθοποιός που με τις ταινίες και τις ατάκες του μεγάλωσε γενιές και γενιές, δεν ήταν μόνο μια μεγάλη φιγούρα του ελληνικού καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και ένας πραγματικό αγωνιστής. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1927 και απεβίωσε το 2011 που σημαίνει ότι στο ταξίδι της ζωής του έζησε μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της παλιάς Ελλάδας.

Ο Θανάσης Βέγγος τη βραδιά του Πολυτεχνείου

Ο καλός μας άνθρωπος προερχόταν από αριστερή οικογένεια, γεγονός που τον οδήγησε μικρό στο κολαστήριο της Μακρονήσου, μια περίοδο που όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει του άφησε πολλά ”κουσούρια” στη μετέπειτα ζωή του..Κάτι που ωστόσο δεν γνωρίζουμε ότι ο Θανάσης Βέγγος, το βράδυ της εξέγερσης, βρισκόταν στο δρόμο για να μπορέσει να βοηθήσει τους φοιτητές να κρυφτούν από στρατό και αστυνομία που είχαν εντολές να καταστείλουν βίαια την εξέγερση.Σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Φραγκίσκου Κουνάνη συνάντησαν τον Βέγγο στην οδό Μάρνης τη νύχτα εκείνη του Νοέμβρη του 1973:

“Μπροστά μας ο υπέροχος, ο μοναδικός, ο πραγματικός άνθρωπος και ηθοποιός Θανάσης Βέγγος. Είχε ρίξει τις πίσω θέσεις στο κιτρινόμαυρο παλιό ντάτσουν και μας έβαζε μπρούμυτα, μας σκέπαζε με κουβέρτες και από πάνω μας έβαζε μακριές πλάκες φελιζόλ, πέρναγε μέσα από τα μαύρα κοράκια και μας πήγε σπίτι μας….”Ο καλός μας άνθρωπος, ο Θανάσης δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός που μοίραζε γέλιο, αλλά και αγάπη, καλοσύνη και αλληλεγγύη..

Related posts

Ο σύζυγός μου δεν θέλει την οικογένειά μου στα γιορτινά τραπέζια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

«Σταμάτησα τη 12χρονη κόρη μου από το σχολείο για να μπορεί να είναι influencer πλήρους απασχόλησης» λέει μαμά με εκατομμúρια ακόλουθους στο TikTok

“Κάνω κάθε χρόνο Χριστούγεννα με τα πεθερικά μου. Φέτος όμως θα πατήσω πόδι κι ας μαλώσουμε. Εγώ δεν έχω γονείς;”