Ποστάρεις τις Φωτογραφίες σου στο Facebook και Κοιτά τα Likes; Για Δες ΤΙ Κρύβεται Πίσω από αυτό το “Παιχνιδάκι”

Πόσες ώρες έχετε περιμένει για να κάνει Like ο κόσμος στα Instas σας; Για την Essena O’Neill, ένα 18χρονο μοντέλο του Instagram με περισσότερους από μισό εκατομμύριο followers, η απάντηση είναι πάρα πολύ.  Πέρυσι, έγινε πρωτοσέλιδο γιατί έσβησε χιλιάδες φωτογραφίες και σταμάτησε να ασχολείται με την διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα.

Βρήκε όμως μια καινούργια ιστοσελίδα που τα Likes δεν είναι εμφανή. ‘Ποτέ ξανά δεν θα αφήσω έναν αριθμό να καθορίσει την αξία μου.’

Τον Μάρτιο, το περιοδικό Time την έβαλε μάλιστα και στην λίστα με τους 30 ανθρώπους με μεγαλύτερη επιρροή στο διαδίκτυο μαζί με την Kim και τον Kanye.

Είπε πως το να κοιτάει συνεχώς τα Likes της την έπνιγε και έπαιζε με το μυαλό της. Λίγους μήνες πριν, πέρασε μία ειδυλλιακή μέρα με τον σκύλο της. Αλλά αντί να τον βγάζει φωτογραφίες για τα social media, απλά έπαιξε μαζί του και απόλαυσε τη μέρα.

‘Πολλοί αναρωτιούνται: εάν έκαναν μία δραστηριότητα που δεν έπαιρνε αρκετά likes, τότε είναι κάτι που αξίζει;’

Πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες εξαρτώνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να έχουν αυτοπεποίθηση και να νιώθουν πως η ζωή τους έχει αξία.

Σύμφωνα με μία έρευνα 50,000 χρηστών όλου του κόσμου, πέρυσι, ο μέσος άνθρωπος ξόδευε περίπου 109 λεπτά τη μέρα μέσα σε διάφορα social media και τις εφαρμογές τους. Μία χρήσιμη ερώτηση είναι: ‘Εάν δεν υπήρχαν τα Likes/views, θα χρησιμοποιούσατε ακόμα τα μέσα αυτά;’

Τα Likes μπορεί να είναι τζάμπα, γρήγορα και ένας ωραίος τρόπος να περάσει η ώρα. Είναι μία ένεση αυτοπεποίθησης από το κοινό σου και έτσι το αναζητάς όλο και πιο συχνά. Το χειρότερο είναι ότι όσα περισσότερα παίρνεις, τόσα περισσότερα θα θες.

Η πίεση συνεχώς αυξάνεται και τελικά γινόμαστε όμηροί τους. Σε ένα βαθμό, αυτή η ανάγκη είναι νευροχημική. Όταν παίρνεις ένα Like και νιώθεις κοινωνικά αποδεκτός, απελευθερώνεται οξυτοκίνη που εκλύει σεροτονίνη και γίνεται μία αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το σώμα.

Το ευχάριστο συναίσθημα είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να ξαναζήσουμε την ίδια εμπειρία. Επίσης, έχουμε μάθει να μετράμε τις αντιδράσεις των άλλων και να αντιδράμε αναλόγως. Μεγαλώσαμε με την επιβράβευση και την αποδοκιμασία και θέλουμε να ξέρουμε τι είναι γενικά αποδεκτό.

Το να πετύχεις όμως πολλά Likes δεν πρόκειται να σε βοηθήσει στην πραγματικότητα. Όσοι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και προσπαθούν να βρουν επιβεβαίωση στο διαδίκτυο, τείνουν να επιβεβαιώνουν την κακή εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους με κάθε φωτογραφία που έχει λίγα Likes.

Οπότε, πότε ξέρετε εάν το έχετε παρακάνει; Όταν βλέπετε πως θέλετε πολλά Likes για να νιώσετε την ίδια ευχαρίστηση και περιμένετε με ανυπομονησία να έρθουν για να νιώσετε ανακουφισμένοι, τότε είστε σε κρίσιμη κατάσταση. Μάλλον έχετε εθιστεί.

Πρόσφατα, βγήκε μία δωρεάν εφαρμογή, το Facebook Demetricator, το οποίο δεν αφήνει στο Facebook να σας δείξει το πόσοι σας έχουν κάνει Like. Λέει απλά ‘people Liked this.’ Πολλοί έχουν βρει την ηρεμία τους με αυτή την εφαρμογή.

Σίγουρα θα σας βοηθήσει να απεξαρτηθείται από τα Likes και θα κάνετε αναρτήσεις για να μοιραστείτε στιγμές με τους φίλους σας. Στην τελική, μία πραγματική σύνδεση είναι αυτή με κάποιον που πραγματικά σας αγαπάει και δεν χρειάζεται να σας το δείξει με ένα Like.

Credit: cosmopolitan.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta