10 Στοιχεία του Χαρακτήρα σας που φανερώνουν ότι έχετε Κακοποιηθεί Συναισθηματικά στα Παιδικά σας Χρόνια

Οι εμπειρίες μας σαν παιδιά διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε. Εάν είχατε βιώσει συναισθηματική κακοποίηση όταν ήσασταν μικροί, τότε είναι πιθανό να έχετε κάποιες συμπεριφορές οι οποίες να πηγάζουν από την παιδική σας ηλικία.

Δείτε 10 σημάδια που δείχνουν πως έχετε βιώσει συναισθηματική κακοποίηση όταν ήσασταν παιδιά:

1. Συνεχώς απολογείστε 

Εάν έχετε την συνήθεια να λέτε συνεχώς ‘συγγνώμη’ στους άλλους, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται, τότε πιθανώς να συμβαίνει λόγω του τρόπου που σας φερόντουσαν όταν ήσασταν μικροί. Τα παιδιά που έχουν βιώσει συναισθηματική κακοποίηση νιώθουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά και πως όλα είναι δικό τους φταίξιμο.

2. Αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας 

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό. Εάν συνεχώς αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, αυτό πιθανώς να οφείλεται στα παιδικά σας χρόνια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χαοτικό περιβάλλον δυσκολεύονται να πιστέψουν στον εαυτό τους ή στην ικανότητά τους να πάρουν την σωστή απόφαση.

3. Είστε ευαίσθητοι στους δυνατούς θορύβους

Εάν στο σπίτι που μεγαλώσατε υπήρχαν δυνατές φωνές και ανασφάλεια, αυτό μπορεί να σας κάνει ευαίσθητους σε πράγματα όπως το να πέσει κάτι κάτω και να κάνει θόρυβο.

4. Είστε εσωστρεφής

Τα παιδιά που έχουν βιώσει κακοποίηση δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους. Φοβούνται να έρθουν πολύ κοντά ή να δείξουν τον πραγματικό εαυτό τους. Τείνουν να παίρνουν αποστάσεις για να μένουν ασφαλή.

5. Δεν κοιτάτε τους άλλους στα μάτια

Η οπτική επαφή σε μία συζήτηση μας κάνει να νιώθουμε αυτοπεποίθηση. Αλλά τα παιδιά που έχουν ζήσει σε χαοτικό περιβάλλον μπορεί να νιώθουν άγχος όταν κοιτάνε τους άλλους στα μάτια.

6. Αποφεύγετε τις συγκρούσεις 

Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε μία σύγκρουση όταν την βλέπετε, τότε είναι πιθανόν αυτό να οφείλεται σε τραύματα της παιδικής ηλικίας.

7. Χτυπάτε συνεχώς τον εαυτό σας

Η συναισθηματική κακοποίηση μειώνει πολύ την αυτοπεποίθηση. Εάν συνεχώς χτυπάτε τον εαυτό σας για πράγματα που κάνατε ή είπατε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι σας είπαν πως όλα είναι δικό σας φταίξιμο όταν ήσασταν μικροί.

8. Δεν δέχεστε κομπλιμέντα

Είναι πιθανό να νομίζετε πως δεν τα αξίζετε. Όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο, ντρέπεστε γιατί νομίζετε πως δεν σας αξίζει η επιβράβευση.

9. Είστε θυμωμένοι 

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να μείνει μαζί σας για πολύ καιρό. Μπορεί να ακούτε ξανά και ξανά κάποια άσχημα λόγια στο μυαλό σας και να βιώνετε ξανά το περιστατικό που σας πλήγωσε. Μπορεί να μην το δείχνετε στους άλλους, αλλά μέσα σας έχετε πολύ θυμό.

10. Είστε ταπεινοί

Μένετε ταπεινοί και απολαμβάνετε τα μικρά πράγματα. Δεν αφήσατε αυτές τις εμπειρίες να σας μετατρέψουν σε ένα κακό άτομο. Αντιθέτως, θυμάστε πως είστε ένας επιζών!

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta