Εμφάνιση του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος στον Αγιορείτη μοναχό π. Παίσιο

Ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν εμφανίσθηκε οφθαλμοφανώς στον γνωστό π. Παίσιο, μοναχό Αγιορεί­τη. Η τρίτη αυτή πρόσφατη εμφάνιση του Αγίου Βλασίου στον π. Παίσιο πρέπει να έχει σχέση με την εμφάνιση του Αγίου στον π. Αββακούμ και πρέπει να είναι συνέχειά της.

Μετά την εμφάνιση του Αγίου Βλασίου στον π. Αββακούμ, άρχισε να εκτυπώνεται το βιβλίο του Αγί­ου με τον τίτλο «Ο Άγιος Ιερομάρτυς ΒΛΑΣΙΟΣ ο εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας…» και κυκλοφόρησε κυρίως κατά την εορτή του στις 11 Φεβρουάριου 1980, στο οποίο αναφέρουμε μόνον την εμφάνιση του Αγίου στον π. Αρσένιο.

Είχαμε παρακαλέσει και τον π. Παίσιο να προσευχηθεί και αυτός για τον ίδιον σκοπό. Και ο Άγιος του έκανε την τιμή και τον επισκέφθηκε οφθαλμοφανώς.

Ίσως αυτήν την εμφάνιση του Αγίου στον π. Παίσιο να προεγνώρισε ο π. Αββακούμ και δεν θέλησε να την φανερώσει. Τον π. Παίσιο ο Άγιος Βλα­σιος ο Ακαρνάν τον επισκέφθηκε μαζί με την Παναγία μας. Τον μεν Άγιο Βλάσιο τον είδε οφθαλμοφανώς, αλλά δεν άκουσε τη φωνή του. Ενώ την Παναγία μας δεν την είδε με τα μάτια του, αλλά άκουσε την γλυκιά φωνή της. Εμφανίστηκαν δε σ’ αυτόν ως εξής: Ήταν βράδυ, Κυρια­κη του Ασώτου, την 3ην Φεβρουάριου 1980. Ευρίσκετο ο π. Παίσιος στο Κελλί του στο Άγιο Όρος και προσευχόταν με το Κομποσχοίνι.

Ξαφνικά βλέπει φως μέσα στο δωμάτιο του και αμέσως παρουσιάσθηκε μπροστά του ένας Άγιος απαστράπτων, ο οποίος φορούσε μανδύα Ηγουμένου. Δίπλα στον ιστάμενο Άγιο είδε και μία κόγχη τοίχου Εκκλησίας, εντός της οποίας υπήρχε πε­παλαιωμένη εικόνα (τοιχογραφία) του Αγίου.

Στη συνέχεια, δε ο π. Παίσιος παρήγγειλε και την εικόνα του Αγίου και έδωσε τα χαρακτηριστικά του σε Αγιογράφο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Κορωπίου Αττικής και αγιογράφησε την εικόνα του Αγί­ου ακριβώς όπως εμφανίσθηκε σ’ αυτόν, και την έχει στο κελλί του και την προσκυνά. Παρόμοιες εικόνες του Αγίου αγιογράφησε η ίδια Ι. Μονή και άλλες δύο.

Μία δική μου και μία του Αντωνίου Κτένα από τη Βόνιτσα Ακαρνανίας. Έκτοτε δε ο π. Παίσιος εορτάζει με ολονύχτια αγρυπνία το θαύμα της εμφανίσεως του Αγί­ου και της Παναγίας μας σ’ αυτόν την 3η Φεβρουάρι­ου κάθε χρόνο.

Όσον άφορα για την τοιχογραφία της κόγχης, που είδε ο π. Παίσιος, αυτό σημαίνει, όπως συμπεραίνει και ο ίδιος, ότι παλαιά υπήρχε και η τοιχογραφία του Αγί­ου Βλασίου σε κάποιαν Εκκλησία της περιοχής αυτής.

(Αρχιμ, Αυγουστίνου Σ. Κατσαμπίρη, Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος ο Ακαρνάν ο εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας, Αθήναι 2006, σ.94-96).

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους