Γυναίκα ανακαλύπτει και διασώζει σκύλο που ζούσε στη χωματερή

Όταν είδε τις φωτογραφίες του σκύλου που ζούσε στη χωματερή, αυτή η γυναίκα ήξερε ότι έπρεπε να τον σώσει.

«Μερικά σκυλιά φαίνονται να κοιτάζουν κατευθείαν στην ψυχή μας: αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να βρω για να εξηγήσω». Έτσι η Crystal Carson όρισε το κίνητρο που ένιωθε για να σώσει ένα ζώο που ζούσε σε μια χωματερή.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στο Çorum, στην κεντρική Ανατολία, στη βόρεια-κεντρική Τουρκία και η ιστορία δημοσιεύτηκε αρχικά στο The Dodo , πριν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διάσωση

Η Crystal έχει εργαστεί στη διάσωση ζώων για αρκετά χρόνια. Είναι η ιδρύτρια των Rescuers without Borders (RWB). Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2017, ακριβώς για να βοηθήσει αδέσποτα σκυλιά που ζουν σε τουρκικές χωματερές.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια, η RWB έχει πάρει περισσότερα από 850 σκυλάκια, τα περισσότερα από τα οποία διασώθηκαν μέσα και γύρω από το Çorum. Τα ζώα συλλέγονται, υποβάλλονται σε θεραπεία και στέλνονται σε μόνιμες κατοικίες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων είδε μια φωτογραφία του Kratos και αμέσως ένιωσε έντονη εντύπωση. Ο σκύλος, ένας ποιμένας Kangal (γνωστός και ως Anatolian Shepherd), προσπαθούσε να επιβιώσει σε μια χωματερή.

Σε αυτή την τουρκική πόλη, συνηθίζεται οι ιδιοκτήτες που δεν θέλουν πλέον τα ζώα τους να τα πετούν σε σκουπιδότοπους, ίσως πιστεύοντας ότι θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες να τραφούν, χωρίς να σκέφτονται ότι τα σκουπίδια, οι κακές συνθήκες υγιεινής, η εγκατάλειψη και όλοι οι άλλοι κίνδυνοι μειώνουν μόνο τη διάρκεια ζωής των γούνινων.

Ο Κράτος, ο βοσκός του κανγκάλ, είναι ήδη γέρος σκύλος. Όταν η Crystal είδε τις φωτογραφίες, είπε ότι σκέφτηκε: «Θεέ μου, πρέπει να με κάνεις πλάκα. Φαίνεται τόσο γέρος που δεν θα επιβιώσει». Το ζώο κινδύνευε πραγματικά. Ήταν δυνατό να μετρηθούν οι σπόνδυλοι και τα πλευρά, που ξεχώριζαν στη γούνα.

Εκτός από τα εγγενή προβλήματα της εγκατάλειψης και των γηρατειών, ο Kratos είχε επίσης προσβληθεί σχεδόν πλήρως το δέρμα του από ψώρα. Η ασθένεια ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των τριχών του σώματος.

Ο Kratos δεν τα πήγαινε καθόλου καλά και αν η Crystal ήταν λίγο πιο ρεαλιστική, θα είχε εγκαταλείψει την υπόθεση, εστιάζοντας σε ζώα με καλύτερες προσδοκίες. Αλλά ευτυχώς για τον βοσκό Kangal, ο διασώστης δεν είναι πραγματιστής.

Η εθελόντρια δεν κατάφερε να βγάλει από το μυαλό της τον ηλικιωμένο σκύλο. Τα μάτια του Kratos, που έμοιαζαν να την κοιτάζουν κατευθείαν, άρχισαν να τη στοιχειώνουν: δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ζώο.

Ο Kratos δεν ήταν ο μόνος σκύλος που εγκαταλείφθηκε στη χωματερή: υπήρχαν εκατοντάδες άλλοι στο χώρο. Ζουν εκεί, τρώνε αποφάγια και προσπαθώντας να ζεστάνουν το σώμα τους ξαπλώνοντας στα αποσυντιθέμενα σκουπίδια.

Η RWB παρέχει τροφή, ιατρική περίθαλψη, δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο για να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα και, όποτε διαθέτει επαρκείς πόρους, στέλνει παρτίδες σκύλων στις ΗΠΑ. Οι εθελοντές αντιμετωπίζουν πάντα μια δύσκολη απόφαση: να επιλέξουν τα ζώα στην καλύτερη κατάσταση για να αυξήσουν τις πιθανότητες υιοθεσίας.

Οι ομάδες σχεδόν πάντα ευνοούν τα κουτάβια, που συνήθως βρίσκουν πιο εύκολα υποψηφίους για υιοθεσία. Τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο, η RWB έχασε σχεδόν όλα τα κουτάβια της, τα οποία πάγωσαν μέχρι θανάτου λόγω του έντονου κρύου.

Ο Kratos, μεταξύ πολλών άλλων, χρειάστηκε επίσης επείγουσα φροντίδα. Είναι περίπου οκτώ ετών. Η Κρίσταλ αποφάσισε να προσπαθήσει να τον παραπέμψει, αφού ο σκύλος ήταν καλά στην υγεία του, αλλά δεν θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ.

Ο διασώστης συγκέντρωσε μία ομάδα και έσωσε τον βοσκό kangal, ο οποίος μεταφέρθηκε αμέσως στον κτηνίατρο. Η αφαίρεση του ζώου δεν ήταν δύσκολη: ο Kratos είναι ένα πειθήνιο ζώο και συμπεριφέρθηκε πολύ καλά. Χρειαζόταν όμως επείγουσα φροντίδα.

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τις υποψίες της ομάδας: ο Kratos ήταν υποσιτισμένος, αφυδατωμένος, με πολύ χαμηλό ζωτικό τόνο. Ταΐστηκε γρήγορα, του χορηγήθηκε ενδοφλέβια θεραπεία και άρχισε θεραπεία για ψώρα.
Ο Kratos είχε επίσης μια μόλυνση στα μάτια, αλλά η γενική του υγεία αποδείχθηκε εκπληκτικά σταθερή. Βλέποντας τις εργαστηριακές δοκιμές, η Crystal εντυπωσιάστηκε θετικά, γιατί όλα ήταν σχεδόν τέλεια.

Βασικά, ο βοσκός kangal χρειαζόταν φαγητό, στοργή και φιλία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας ηλικιωμένος σκύλος, πεταμένος σε χωματερή, ήταν τόσο καλά στην υγεία του. Το επόμενο βήμα ήταν να βρω μια θέση για το γούνινο.

Ο Kratos πήρε μια θέση σε ένα καταφύγιο στην Προύσα, μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία. Τα ρείθρα του καταφυγίου είναι έξω, αλλά τα ζώα λαμβάνουν τροφή, γλυκό νερό και ιατρική περίθαλψη: σχεδόν παράδεισος για όσους ζούσαν σε σκουπιδότοπο.

Η επιθυμία της Crystal θα ήταν να μεταφέρει το Kratos στις ΗΠΑ, αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, τα σκυλιά της ράτσας δεν μπορούν να εξαχθούν, καθώς θεωρούνται «εθνικός θησαυρός». Τέλος πάντων, ο σκύλος είναι καλύτερα στην Προύσα παρά στη χωματερή.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό