Έτσι δημιουργούνται οι αναμνήσεις – Οι επιστήμονες εξηγούν το παιχνίδι της μνήμης

Την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο δημιουργούνται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο έκανε μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τους ειδικούς νευρώνες που πυρακτώνονται κάθε φορά που ο εγκέφαλος αποθηκεύει εμπειρίες και πληροφορίες.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη επεξήγηση του προβλήματος της απώλειας μνήμης, καθώς και να οδηγήσει στην εύρεση νέων μεθόδων για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, όπως και άλλων παρόμοιων νευρολογικών διαταραχών.

Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester βρήκαν τον τρόπο που ενεργοποιείται ο ειδικός νευρώνας του εγκεφάλου με τη δημιουργία κάθε νέας ανάμνησης.

Όπως είπε ο λέκτορας βιομηχανικής του αγγλικού πανεπιστημίου, Matias Ison, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα είχαν υποθέσει πως θα μπορούσαν να δουν ορισμένες αλλαγές στους νευρώνες όταν εκείνοι πυροδοτούνταν.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν τόσο έντονες, που είτε οι νευρώνες θα ήταν σε πλήρη απραγία, είτε θα ήταν εντελώς δραστήριοι, κάτι που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μάθησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εστίασαν στα νεύρα της περιοχής του έσω κροταφικού λοβού, η οποία έχει σχέση με την “επεισοδιακή μνήμη”, που ουσιαστικά είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί συνειδητά διάφορα γεγονότα και πληροφορίες.

Πάντως, οι ειδικοί πιστεύουν πως αφού κατόρθωσαν να κατανοήσουν τον μηχανισμό των αναμνήσεων, ίσως κάποια μέρα μπορέσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης νευρολογικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ.

[via]

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»