Δεν είναι μόνο η Μενεγάκη: Τέσσερις διάσημες που απέκτησαν παιδί μετά τα 45 και έσπασαν κάθε στερεότυπο

Οι έρευνες δείχνουν πως τα χρόνια της κρίσης τα νέα ζευγάρια αποφασίζουν πιο δύσκολα από ότι παλαιότερα να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Η Ελένη Μενεγάκη είναι μία από τις διάσημες Ελληνίδες που έφερε στον κόσμο τη μικρή της κορούλα Μαρίνα μετά την ηλικία των 45 ετών και δίνει το παράδειγμα καθώς δεν είναι η μόνη.

Εγκυμοσύνη μετά τα 40;

Οι «ελεύθερες τριαντάρες», οι «μεγαλοκοπέλες» της δεκαετίας του 1960 δεν υπάρχουν πια. Οι γυναίκες σταμάτησαν να θέτουν ως στόχο τον γάμο και τα παιδιά αλλά τη μόρφωση, τις σπουδές, την καριέρα και την οικονομική αποκατάσταση. Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’80 η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού ήταν τα 24 και με την αλλαγή του αιώνα ανήλθε στα 27 έτη. Σήμερα οι στατιστικές ανατρέπονται καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκινούν προσπάθειες για την απόκτηση παιδιών σε ηλικία 45-50 ετών. Δηλαδή σε ηλικίες που άλλοτε αποκτούσαν τα πρώτα τους εγγόνια…

Οπως σε όλα τα κοινωνικά debate, οι υπερασπιστές κάθε γραμμής έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με τη νέα τακτική των γυναικών, ενώ άλλοι θεωρούν πως η μητρότητα δεν επηρεάζεται από την ηλικία. Ποιοι είναι, όμως, οι βασικότεροι λόγοι που ευθύνονται για την καθυστέρηση της τεκνοποίησης; Ο πρώτος και βασικότερος είναι η καριέρα. Η πλειονότητα των γυναικών όχι μόνο εργάζεται, αλλά παλεύει συνεχώς για την επαγγελματική της εξέλιξη. Η έλλειψη συντρόφου λόγω του φορτωμένου καθημερινού προγράμματος αλλά και η άρνηση να κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση της όπως π.χ. να παντρευτεί είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος που δεν τεκνοποιεί νωρίς. Ενας τρίτος και επίσης σημαντικός είναι η εξέλιξη της επιστήμης που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία. Στο κεφάλαιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η εξωσωματική γονιμοποίηση που δεν αποτελεί πλέον ταμπού αλλά συνήθεια.

Οι ειδικοί παρατηρούν πως ο αριθμός των γυναικών που επιδιώκουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 αυξάνεται διαρκώς. Οπως λέει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος στο «ΘΕΜΑ», «η γυναίκα χειραφετείται σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε ξεκινάει την αναπαραγωγική της ηλικία μετά τα 30-35, άρα μέχρι να πετύχει στον επαγγελματικό της βίο βάζει σε δεύτερη μοίρα τον οικογενειακό. Το ποσοστό αυτό των γυναικών έχει αυξηθεί κατά 30%. Αλλά όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας τόσο πιο δύσκολη είναι μια εγκυμοσύνη. Οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι ο διαβήτης στην κύηση, η προεκλαμψία, η αιμορραγία, ο πρόωρος τοκετός, τα ελλιποβαρή έμβρυα. Αλλά γίνεται μια πολύ επισταμένη παρακολούθηση με ντόπλερ, και υπερήχους, παρακολουθούμε το βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου μέσα στη μήτρα, γίνεται καρδιοτοκογράφημα και μετά αποφασίζουμε πότε πρέπει να γεννηθεί».

Γυναίκες και εγκυμοσύνη στα χρόνια της κρίσης

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο ειδικό σε θέματα γονιμότητας Μηνά Μαστρομηνά το όριο ηλικίας των γυναικών που γεννούν μετά την οικονομική κρίση έχει ανέβει κατά μια πενταετία. «Πριν την κρίση οι περισσότερες γυναίκες τεκνοποιούσαν σε ηλικία 34-35 ετών. Σήμερα προσπαθούν να τακτοποιήσουν την καριέρα τους, να κερδίσουν έναν καλό μισθό και τεκνοποιούν κοντά στα 40 τους. Αυτό που γνωρίζει μεγάλη άνθηση είναι η κατάψυξη ωαρίων είτε γιατί δεν υπάρχει σύντροφος είτε γιατί δεν είναι έτοιμος να γίνει πατέρας. Εδώ έχουμε αύξηση 100%». Αναφορικά με τα ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς με εξωσωματική τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση 25-30%. Και στις περιπτώσεις αυτές η ηλικία εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος λόγος της αδυναμίας τεκνοποίησης, μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλα παθολογικά αίτια.

Μπορεί η μητέρα Ελένη Μενεγάκη να αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες, ωστόσο το παράδειγμά της ακολουθούν και άλλες επώνυμες Ελληνίδες οι οποίες έγιναν μανούλες κοντά στην ηλικία των 40. Βάνα Μπάρμπα, Ρίκα Βαγιάνη, Τζίνα Τσαλικιάν κ.ά. προσπάθησαν και τα κατάφεραν.

Βάνα Μπάρμπα: Η αγάπη είναι η πιο μεγάλη αξία

«Η αγάπη είναι η πιο μεγάλη αξία για να μπορεί κάποιος να πάρει την απόφαση, να πει ότι είμαι έτοιμος να μεγαλώσω ένα παιδί. Αν έχει λύσει κάποια θέματα βασικά, οικονομικά, και να μην μπορεί να μαυρίσει την ψυχή του για να έχει αντοχή, τότε μπορεί να σκεφτεί να κάνει παιδί. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Και γι’ αυτό δεν θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο η ηλικία. Οταν ένας άνθρωπος είναι χορτάτος, μπορεί να δώσει περισσότερη αγάπη γιατί έχει ζήσει, μπορεί να δώσει όλο του τον εαυτό. Δεν θα σκεφτεί ότι έχασε τα καλύτερα χρόνια του. Οταν ένας άνθρωπος έχει μέσα του γαλήνη, είναι ήρεμος, μπορεί να είναι ο καλύτερος γονιός. Οσο για τις γυναίκες που καθυστερούν να κάνουν παιδί λόγω καριέρας, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να τα ισορροπήσουν και τα δύο. Δεν γίνεται να γεννήσεις και να γυρίσεις στη δουλειά σε έναν μήνα. Εκτός αν έχεις σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εγώ απείχα 10 χρόνια για να μεγαλώσω το παιδί μου. Και τώρα που επανέρχομαι είναι δύσκολο γιατί η κόρη μου είναι στην εφηβεία».

Τζίνα Τσαλικιάν: Η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Μετά την απίστευτη τραγωδία που έζησε, η ζωή της χαμογέλασε ξανά και σε ηλικία 51 ετών η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Οταν ξεκίνησε την προσπάθεια, μαζί με τον γυναικολόγο της, ήταν 49 ετών, σε μια προχωρημένη σχετικά αναπαραγωγική ηλικία, ωστόσο είχε πάρα πολύ μεγάλη θέληση να ξαναδεί τη ζωή από μια αισιόδοξη πλευρά. Στάθηκε τυχερή και τελικά το χαρμόσυνο συνέβη. Η εγκυμοσύνη της ήταν πολύ καλή και η ίδια προσευχόταν διαρκώς να πάνε όλα καλά. Με την πίστη της αλλά και τη βοήθεια του γυναικολόγου της κατάφερε να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα υγιέστατο αγοράκι. Πατέρας του παιδιού είναι ο σύντροφός της, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν ο δικηγόρος της οικογένειας σε εκείνες τις δύσκολες ημέρες της δίκης.

Ρίκα Βαγιάνη: Μανούλα στα 44

Σε ηλικία 44 ετών και έπειτα από προσπάθειες γέννησε τον γιο της. Η ίδια ποτέ δεν αρνήθηκε ότι απέκτησε παιδί με εξωσωματική. Με τον σύζυγό της προσπαθούσαν πολλά χρόνια να γίνουν γονείς και το κατάφεραν έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία. «Μέσα από τα media και με όλα αυτά τα παραδείγματα των διασήμων που γίνονται μητέρες μετά τα 40, καλλιεργείται η ιδέα ότι ένα παιδί μπορεί να σε περιμένει όσο εσύ θέλεις. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πίσω από τις ώριμες λαμπερές μαμάδες κρύβονται πολλές δακρυσμένες ιστορίες, τις οποίες δεν θα μάθουμε ποτέ. Δεν θέλω να αποτελέσω πηγή άγχους, αλλά να καταστήσω σαφές ότι όσο μια γυναίκα αργεί να γίνει μητέρα τόσο αναλαμβάνει το ρίσκο των ενδεχόμενων δυσκολιών που θα ακολουθήσουν. Εγώ περίμενα να βρω τον κατάλληλο άνθρωπο για να ξεκινήσω την οικογένειά μου. Και δεν πιστεύω ότι η επαγγελματική ζωή κοντράρει τη μητρότητα», έγραψε σχετικά η ίδια σε άρθρο της.

Σίσσυ Φειδά – κατέψυξε τα ωάριά της

Η γνωστή παρουσιάστρια πριν από επτά χρόνια πήρε την απόφαση να καταψύξει τα ωάριά της και δεν δίστασε να συζητήσει γι’ αυτό δημόσια. Η γνωστή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων εξήγησε πως αφορμή στάθηκαν κάποια δυσάρεστα γεγονότα που έτυχαν σε άτομα του φιλικού της περιβάλλοντος. Δύο πολύ καλές της φίλες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν παιδιά. Αυτό λοιπόν την έσπρωξε στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης όπως λέγεται επιστημονικά. Η Σίσσυ Φειδά εξήγησε ακόμα πως η διαδικασία δεν είχε κάποια επιπλοκή οργανικά και πως το κόστος μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή διαχείριση.

Related posts

“Για τα παιδιά μου”: Ακομπλεξάριστη η Οικονομάκου, κάνει δηλώσεις 4 μέρες μετά το πολύκροτο διαζύγιο

“Θα σας πω τι της έκανε”: Μόνο η Τσιμτσιλή είπε τον πραγματικό λόγο που χωρίστηκαν Μικρούτισκος-Καινούργιου

Το χέρι Του Θεού τον σκεπάζει: Μαθεύτηκαν τα ευχάριστα για τον Δημήτρη Κόκοτα σήμερα το πρωί