9 επικίνδυνα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από ότι συνήθως. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος αναιμίας και μάλιστα το πιο συνηθισμένο.

Παρ’όλο που η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό το είδος αναιμίας. Οι αιτίες ποικίλουν από βαριά αιμορραγία κατά την διάρκεια της περιόδου, ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου ως και εσωτερική αιμορραγία.

Οι γυναίκες, ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική φάση (συνήθως από τα 20 ως τα 35) τείνουν να έχουν έλλειψη σιδήρου. Όσοι γεννιούνται πρόωρα ή είναι χορτοφάγοι που δεν προσλαμβάνουν αρκετό σίδηρο αποτελούν παραδείγματα ανθρώπων που κινδυνεύουν να εμφανίσουν αναιμία.

Διαβάστε παρακάτω τα 9 αυτά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου και σημειώστε όσα σας φαίνονται γνωστά:

1. Εύθραυστα νύχια

Τα νύχια σας σπάνε εύκολα; Μπορεί να μην φταίει το φτηνό μανό, αλλά η έλλειψη σιδήρου.

2. Παράξενες λιγούρες

Μιλάμε για επιθυμία να φάτε παράξενα πράγματα, όπως χώμα, χαρτί, πηλό, κ.α. Άλλες παράξενες επιθυμίες μπορεί να περιλαμβάνουν λιγούρα για πάγο ή άλλα μη φαγώσιμα πράγματα.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο αυτό το σύμπτωμα συνδέεται με την έλλειψη ασβεστίου, παρ’όλο που μπορεί να είναι επειδή το σώμα αναζητά ενστικτωδώς τον σίδηρο εκτός της συνηθισμένης διατροφής.

3. Πρήξιμο στην γλώσσα

Οι ασθενείς με έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν πρησμένη γλώσσα με πληγές και φλεγμονή. Η γλώσσα είναι χλωμή και μαλακή λόγω των χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης (μιας πρωτεΐνης πλούσιας σε σίδηρο που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) και το πρήξιμο αυτό συχνά προκαλεί προβλήματα με το μάσημα, την κατάποση και την ομιλία.

4. Πονοκέφαλοι

Έχετε συνεχείς πονοκεφάλους που δεν φεύγουν; Αν συνοδεύονται από κάποιο ακόμη σύμπτωμα, τότε ίσως οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου. Το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη αιμοσφαιρίνης που προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Η αιμοσφαιρίνη βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα, άρα η έλλειψη αιμοσφαιρίνης σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα έντονους πονοκεφάλους.

5. Κρύα χέρια και πόδια

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμπτωμα για τις γυναίκες, των οποίων η θερμοκρασία σώματος είναι ελαφρώς πιο χαμηλή από αυτή των αντρών. Αλλά ο κυριότερος λόγος μπορεί να οφείλεται στον θυρεοειδή.

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς, ο οποίος ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Αν τα επίπεδα σιδήρου επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, τότε θα παρατηρήσετε ανωμαλίες στην θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών.

6. Συχνές λοιμώξεις

Αν πηγαίνετε συνεχώς στον γιατρό για λοιμώξεις, τότε αυτό ίσως οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Ναι, η έλλειψη σιδήρου κάνει το άτομο πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις ή φλεγμονές στα εσωτερικά όργανα και μάλιστα συχνά. Είναι σημαντικό να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

7. Μυρμήγκιασμα στα πόδια

Η αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος, ειδικά στα πόδια, οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Χωρίς τον σίδηρο έχουμε λιγότερη αιμοσφαιρίνη και η λιγότερη αιμοσφαιρίνη σημαίνει ότι έχουμε μικρότερη διανομή οξυγόνου στο σώμα. Αυτό συχνά γίνεται αισθητό σαν μυρμήγκιασμα στα πόδια.

8. Χλωμάδα

Το σώμα επηρεάζεται από την κορυφή ως τα νύχια, όταν έχετε έλλειψη στην ροή του αίματος και του οξυγόνου. Αν η ροή του αίματος είναι υγιής, τότε το πρόσωπο σας δείχνει υγιές και κόκκινο. Αντίθετα, η έλλειψη προκαλεί χλωμάδα.

9. Γενικότερη κόπωση

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Η συνεχής ροή οξυγόνου μας βοηθά να διατηρούμε την λειτουργικότητα του σώματος, άρα η διακοπή της μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση.

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να ελέγξετε αν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι επαρκή.

Credit: tiphero.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας