9 Ευεργετικές Ιδιότητες που έχει το Τρέξιμο στον Οργανισμό μας. Και μόνο για την 4η Αξίζει να το Δοκιμάσουμε!

Το τρέξιμο από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει να αφήσετε όλα τα προβλήματά σας στο παρελθόν και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε για… μαραθώνιους. Αλλά αν γίνει μέρος της ρουτίνας σας, θα παρατηρήσετε σίγουρα κάποιες θετικές αλλαγές.

Είναι ένας ωραίος – και ως επί το πλείστον δωρεάν – τρόπος για να βρείτε τη φόρμα σας. Δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (μόνο μία καλή επένδυση σε αξιοπρεπή παπούτσια για τρέξιμο) και δεν χρειάζεται καμία συνδρομή.

1) Το τρέξιμο ενισχύει την καρδιά σας, αυξάνει τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων στο σώμα σας, καθώς και τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η καρδιά σας γίνεται ισχυρότερη.

2) Η ικανότητα των μυών να χρησιμοποιούν το οξυγόνο, αυξάνεται επίσης. Μια υγιής καρδιά αντλεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αίματος ανά κύκλο και όταν αυξάνεται η ροή του αίματος, η κατανάλωση οξυγόνου ακολουθεί. Όλοι οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα σας λαμβάνουν περισσότερο αίμα, εμπλουτισμένο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

3) Ανακουφίζει από το στρες. Το σώμα σας συσσωρεύει “απόβλητα” από την ένταση και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να απαλλαγούμε από αυτά, θα πρέπει να ιδρώσουμε και το τρέξιμο είναι ιδανικό γι’ αυτό!

4) Όταν ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει ειδικές ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες. Αυτές επίσης ονομάζεται “ορμόνες ευτυχίας” και για έναν καλό λόγο: όταν η συγκέντρωση των ενδορφινών στο αίμα σας αυξάνεται, αντιμετωπίζετε μια μικρή αίσθηση ευφορίας και η κατάθλιψη εξαφανίζεται.

© Viktor Hanacek

5) Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται. Ενώ είστε απασχολημένοι με το τρέξιμο, το μυαλό σας συχνά ανακαλύπτει δημιουργικές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει χάρη στο οξυγόνο, το οποίο βοηθά το κεντρικό νευρικό σύστημα – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας – να λειτουργεί πιο ενεργά.

6) Το τακτικό τρέξιμο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυξάνοντας τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας. Την ίδια στιγμή που μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα, μειώνει το αίσθημα πείνας και βελτιώνει την εντερική σας δραστηριότητα. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μεταβολισμού σας, όλο αυτό οδηγεί στην ομαλοποίηση του βάρους του σώματός σας.

7) Η ώρα της ημέρας δεν έχει σημασία. Το πρωί, όταν τα επίπεδα των ορμονών σας είναι ελαφρώς υψηλότερα από το συνηθισμένο, λίγο τρέξιμο θα λειτουργήσει ως ανακούφιση και θα βοηθήσει να επιστρέψει το σώμα σας πίσω στο κανονικό. Το τρέξιμο το βράδυ μετά τη δουλειά, από την άλλη πλευρά, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να επαναφόρτισετε, να μειώσετε το αίσθημα πείνας και αργότερα, θα κοιμηθείτε σαν μωρό.

8) Μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο βοηθά στη μερική αναγέννηση των κυττάρων του ήπατός σας.

9) Το τακτικό τρέξιμο μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στο μυοσκελετικό σας σύστημα. Είναι ιδιαίτερα καλό για τους ηλικιωμένους, καθώς εμποδίζει την εκφυλιστική αρθροπάθεια ή την οστεοαρθρίτιδα.

Credits: Bright Side

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας