Τεράστια ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα 6 Σημάδια-Καμπανάκια ΠΡΙΝ από ένα Εγκεφαλικό Επεισόδιο που οι Περισσότεροι Άνθρωποι Αγνοούν!

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Stroke Association, περίπου 800.000 άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) βιώνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, 130.000 από αυτά τα άτομα χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα και πολλοί από τους επιζώντες αποκτούν μόνιμη αναπηρία.

Αν και αυτές οι τρομακτικές στατιστικές είναι μια πραγματικότητα, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε και προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ποτέ πέσει θύμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, η ενημέρωση και η επαγρύπνηση θα μπορούσε κάλλιστα να σώσει μια ζωή.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο, το οποίο λαμβάνει από το αίμα. Όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι περιορισμένη (λόγω αιμορραγίας ή θρόμβου), τα κύτταρα του εγκεφάλου στερούνται οξυγόνου και μπορεί να υποστούν ζημιά, με αποτέλεσμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: ισχαιμικό και αιμορραγικό. Το σχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του εγκεφάλου. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο λαμβάνει χώρα όταν ένα αιμοφόρο αγγείο ξαφνικά εκρήγνυται και προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων προκύπτουν από θρόμβους, οι οποίοι μπορεί να σχηματιστούν απευθείας στον εγκέφαλο ή μπορούν να ταξιδέψουν από τα αιμοφόρα αγγεία στον αυχένα ή από την καρδιά.

Το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη κατά την διάρκεια της διαδρομής καθορίζει τις κινητικές δεξιότητες που επηρεάζονται. Τα θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω 6 συμπτώματα: κόπωση, δυσκολίες όρασης στον ένα οφθαλμό, μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα χέρι, προβλήματα στην ομιλία, δυσκολία στην σκέψη και σοβαρή κεφαλαλγία. Όσο πιο γρήγορα το θύμα λάβει ιατρική φροντίδα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να προκληθεί μόνιμη βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό. Ωστόσο, αν δεν ενεργήσετε επειγόντως, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, ακόμη και θανατηφόρες.

Το ακρωνύμιο “ΠΧΟΧ” θα σας υπενθυμίζει τα κρίσιμα προειδοποιητικά σημάδια και τι πρέπει να θυμάστε σε μια στιγμή πανικού:
Π (πρόσωπο): υπάρχει παραμόρφωση/μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου; Μπορεί το θύμα να χαμογελάσει;
Χ (χέρια): Μπορεί το άτομο να σηκώσει και τα δυο του χέρια;
Ο (ομιλία): είναι μπερδεμένη;
Χ (χρόνος): εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μην περιμένετε – καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

Όπως συμβαίνει με πολλές παθήσεις, η πρόληψη είναι το κλειδί! Το θετικό είναι ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να εργαστείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου:

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Ενσωμάτωση σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα
  • Θρεπτική και υγιεινή διατροφή
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Εάν είστε διαβητικός, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σας διατηρούνται υπό έλεγχο

Credits: Health Eternally

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας