Κορτιζόλη: Ένας ύπουλος εχθρός για το σώμα. Δείτε 5 απλά βήματα για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας

Η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Μπορεί επίσης να γίνει και πολύ απογοητευτική, ειδικά όταν κάνετε όλα αυτά που πρέπει αλλά δεν βλέπετε αποτελέσματα. Εάν τρώτε υγιεινά τρόφιμα, ελέγχετε τις ποσότητες που τρώτε, ασκείστε τακτικά και δεν βλέπετε αποτελέσματα, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Η κορτιζόλη, που συχνά αναφέρεται και ως ορμόνη του στρες, είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια. Αυτή, βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής. Έχει άμεση σύνδεση με την ανταπόκριση του στρες σας και όσον αφορά την απώλεια βάρους, είναι πολύ σημαντική. Η κορτιζόλη απελευθερώνεται όταν έχετε άγχος. Αν είστε υπό συνεχή πίεση, η κορτιζόλη απελευθερώνεται συνεχώς στο σώμα σας. Η παραγωγή πάρα πολύ μεγάλης ποσότητας, μπορεί να καταστρέψει τους μυς, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και να παράγει κοιλιακό λίπος. Η μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης στο σώμα σας, μπορεί να είναι ο λόγος που δεν χάνετε βάρος, παρά τη σκληρή σας δουλειά.

Τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης:

  • Αλλαγές διάθεσης
  • Θυμός, άγχος, κατάθλιψη
  • Συνεχής κόπωση
  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Αύξηση βάρους χωρίς εξήγηση
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Συχνή ούρηση, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Απώλεια μνήμης
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια
  • Ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως
  • Χαμηλή λίμπιντο
  • Πόνος στην πλάτη
  • Μειωμένη συγκέντρωση

Πώς να μειώσετε φυσικά τα επίπεδα της κορτιζόλης σας:

Εάν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται και τα συμπτώματα αυτά σας φαίνονται οικεία, το σώμα σας μπορεί να παράγει υπερβολική κορτιζόλη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί φυσικοί και υγιείς τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας, προκειμένου να επαναφέρετε το σώμα σας.

1. Αποβάλετε το στρες

Ο καλύτερος τρόπος που μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας, είναι να αποβάλετε το στρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει το ότι πρέπει να κάνετε διακοπές, να αποδράσετε για το Σαββατοκύριακο ή απλά να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο μία φορά την ημέρα. Ότι και αν είναι αυτό που σας εκφράζει, βρείτε έναν τρόπο να ελέγξετε το άγχος σας. Εάν είστε σε μια αγχωτική σχέση, ίσως είναι καιρός να φύγετε. Εάν είστε σε μια δουλειά που σας φέρνει άγχος, ίσως είναι καιρός να ψάξετε για μια νέα. Απλούστερη λύσεις, όπως είναι το τακτικό διάβασμα, η γιόγκα ή ένα νυχτερινό μπάνιο, θα μπορούσαν επίσης να κάνουν καλό. Βρείτε τι δουλεύει για εσάς και αφιερώστε χρόνο σε αυτό!

2. Άσκηση

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση – περίπου 30 με 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας – είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος, να ισορροπήσετε τις ορμόνες και να κοιμηθείτε καλύτερα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των φυσιολογικών μεταβολικών λειτουργιών, όπως η εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προσέξτε να μην καταπονήσετε τον εαυτό σας. Είτε πρόκειται για γιόγκα, πεζοπορία, τρέξιμο, πυγμαχία, ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει, βρείτε μια ρουτίνα γυμναστικής που απολαμβάνετε και ασκηθείτε αρκετές φορές την εβδομάδα, για να παραμείνετε υγιείς και να διατηρήσετε σε ισορροπία τις ορμόνες σας.

3. Ύπνος

Η επίτευξη επαρκούς ύπνου, είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της παραγωγής της κορτιζόλης. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται ανήσυχοι τη νύχτα και να κουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για να χαλαρώσετε πριν πέσετε για ύπνο. Μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για έναν καλύτερο ύπνο είναι η λεβάντα, το χαμομήλι και το περγαμόντο.

4. Δοκιμάστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με κακή διαχείριση, μπορούν να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και άλλες ορμονικές ανισορροπίες. Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας, να ελέγξει την όρεξή σας και να σας βάλει στη σωστή κατεύθυνση για την απώλεια βάρους. Μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για τη μείωση της κορτιζόλης και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, η καρύδα ή το ελαιόλαδο, τα καρύδια, οι σπόροι, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα προβιοτικά τρόφιμα.

5. Αποφύγετε τα διεγερτικά

Εάν πιστεύετε ότι έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, αποφύγετε τα διεγερτικά όπως είναι ο καφές, τα ενεργειακά ποτά, τα τσιγάρα και οτιδήποτε άλλο περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα της κορτιζόλης, αλλά και τα επίπεδα αδρεναλίνης, αδενοσίνης και ντοπαμίνης. Η συνεχής κατανάλωση καφεΐνης θα αυξήσει την ποσότητα κορτιζόλης και θα διαταράξει τα επίπεδα ορμονών σας.

Credit: DavidWolfe

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας