Εσείς το Γνωρίζατε; Δείτε τα Εκπληκτικά Οφέλη που έχει το Μαγνήσιο για τον Οργανισμό μας!

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που βρίσκουμε εύκολα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι εκτιμάται ότι περίπου το 80 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν έλλειψη σε αυτό. Οι συνέπειες της ανεπάρκειας αυτού για την υγεία, είναι αρκετά σημαντικές.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Carolyn Dean, ένας φυσικοθεραπευτής γιατρός, μιλά για τη σημασία αυτού του μετάλλου.

Ο Dr. Dean, έχει μελετήσει για το μαγνήσιο και έγραφε για αυτό περίπου για 15 χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2003, δημοσίευσε την πρώτη του έκδοση από το: The Magnesium Miracle. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται για την τρίτη έκδοση αυτού του βιβλίου.

«Αυτό που θέλω να μεταφέρω σήμερα, είναι η σημαντικότητα του μαγνησίου, πώς μπορείτε να το πάρετε, πώς μπορείτε να μάθετε την ποσότητα που χρειάζεστε στο σώμα σας και τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει η χρήση αυτού του απλού μετάλλου», λέει.

Το μαγνήσιο, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο για την ανθρώπινη υγεία. Εκτελεί ένα ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών:

  • Ενεργοποιεί τους μύες και τα νεύρα
  • Δημιουργεί ενέργεια στο σώμα με την ενεργοποίηση της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP)
  • Βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών
  • Χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τη σύνθεση των RNA και DNA
  • Είναι επίσης ένας πρόδρομος για νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη

Λίγοι άνθρωποι παίρνουν αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή τους, τη σήμερον ημέρα. Εν τω μεταξύ, το ασβέστιο λαμβάνεται σε υψηλές ποσότητες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς είναι πολύ σημαντικό να επικρατεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο μετάλλων.

Εάν έχετε πάρα πολύ ασβέστιο και όχι αρκετό μαγνήσιο, οι μύες σας θα αρχίσουν τους σπασμούς, πράγμα που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες και ειδικότερα για την καρδιά.

«Η λειτουργία των μυών και των νεύρων που το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για αυτές, μειώνεται. Αν δεν έχετε αρκετό μαγνήσιο, οι μύες σας θα αποκτήσουν σπασμούς. Το ασβέστιο, συμβάλει σε αυτό. Αν έχετε μια ισορροπία των δυο στο σώμα σας, οι μύες θα μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλεία τους.»

Το μαγνήσιο, ίσως να είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία της καρδιάς, αφού οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου χωρίς το αντίβαρο του μαγνησίου, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και αιφνίδιο θάνατο. Σύμφωνα με τον Dr. Dean, η καρδιά έχει το υψηλότερο ποσό του μαγνησίου στο σώμα, ειδικά στην αριστερή κοιλία. Με ανεπαρκείς ποσότητες μαγνησίου, η καρδιά απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο, πρέπει επίσης να εξισορροπούνται με τις βιταμίνες D και Κ2. Πολλά από τα blogs του Dr. Dean, θίγουν το ζήτημα και την ανησυχία του ότι, η υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μαγνησίου.

Αυτά τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αυτών των θρεπτικών ουσιών, είναι ο λόγος που τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και ο λόγος που μερικοί άνθρωποι βιώνουν την τοξικότητα της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη Κ2 διατηρεί το ασβέστιο στην κατάλληλη θέση. Εάν έχετε ανεπάρκεια στην βιταμίνη K2, το πρόσθετο ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα να επιλύσει, με τη συσσώρευση του σε λάθος μέρη.

Ομοίως, αν έχετε πολύ βιταμίνη D, θα πρέπει να καταναλώνετε επίσης στο φαγητό σας ή να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 και περισσότερο μαγνήσιο. Λαμβάνοντας μεγάλες δόσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D χωρίς τις επαρκείς ποσότητες Κ2 και μαγνησίου, μπορεί να σας οδηγήσει σε τοξικότητα της βιταμίνης D και συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου, που προκαλούν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που δεν χρειάζονται.

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ2 αλληλοσυμπληρώνονται. Το μαγνήσιο βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένα σημαντικό συστατικό των καρδιακών παθήσεων. Έτσι, οποτεδήποτε λαμβάνεται οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D3, ή βιταμίνη Κ2, θα πρέπει να θυμάστε ότι όλα αυτά λειτουργούν συνεργικά το ένα με το άλλο.

Διατροφικές πηγές ασβεστίου και μαγνησίου:

Ασβέστιο μπορείτε να πάρετε καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο σπιτικός ζωμός των οστών, είναι μια ακόμη εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

Το μαγνήσιο καλλιεργείται πολύ πιο εύκολα από ότι το ασβέστιο. Αν καλλιεργήσετε βιολογικά τρόφιμα (τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εδάφη που έλαβαν θεραπεία με ανόργανα λιπάσματα), μπορείτε να λάβετε αρκετό μαγνήσιο από το φαγητό σας. Η χλωροφύλλη έχει ένα άτομο μαγνησίου στο κέντρο της, που επιτρέπει στο φυτό να αξιοποιήσει την ενέργεια από τον ήλιο. Τα φύκια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Μερικά φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι, όπως σπόροι κολοκύθας, ηλίανθος και σουσάμι, αποτελούν πηγές μαγνησίου. Το αβοκάντο περιέχει επίσης μαγνήσιο. Ο χυμός λαχανικών, είναι μια καλή πηγή επίσης.

Σημάδια έλλειψης μαγνησίου:

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια εύκολα διαθέσιμη εργαστηριακή εξέταση που θα σας δώσει μια ακριβή διάγνωση της κατάστασης του μαγνησίου στους ιστούς σας. Μερικά εξειδικευμένα εργαστήρια παρέχουν ένα τεστ μαγνησίου RBC που είναι αρκετά ακριβές. Τα πρώιμα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου περιλαμβάνουν: απώλεια όρεξης, πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση και αδυναμία.

Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια μαγνησίου, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
  • Συσπάσεις των μυών και κράμπες
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Αλλαγές προσωπικότητας
  • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
  • Στεφανιαίοι σπασμοί

Στο βιβλίο του, The Magnesium Miracle, ο Dr. Dean απαριθμεί 100 παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε αν έχετε ή όχι επαρκές μαγνήσιο.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο blog του «Gauging Magnesium Deficiency Symptoms», το οποίο θα σας βοηθήσει να μετρήσετε την ποσότητα μαγνησίου που χρειάζεστε, σύμφωνα με τα συμπτώματα ανεπάρκειας σας.

Credit: Healthy-holistic-living

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας