Βούλα Χαριλάου: Το “κρυστάλλινο πλάσμα” του ελληνικού κινηματογράφου, ο Μάρλον Μπράντο και το μοναχικό τέλος

Βούλα Χαριλάου: Μία από τις πιο όμορφες Ελληνίδες που πέρασαν απο τον κινηματογράφο ήταν και η Βούλα Χαριλάου. Γεννημένη το 1930 και είχε ξεχωρίσει με τις συμμετοχές της σε ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά. Έπαιξε, κυρίως, σε δραματικές ταινίες, όπως στο ψυχολογικό δράμα «Ο Εφιάλτης», το 1961.

Βούλα Χαριλάου: Λίγα λόγια για τη σπουδαία ηθοποιό

Η Παρασκευή Τράκα,όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1930. Όμως η τρυφερή Ελίζα στη «Δούκισσα της Πλακεντίας» το 1956 και η …τρομακτική Άννα στον «Εφιάλτη», το 1961 μάς κέρδισε για πάντα ως Βούλα Χαριλάου.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 και η Βούλα Χαριλάου γιορτάζει τα γενέθλιά της. Η αγαπημένη ηθοποιός σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη για ένα χρόνο. Στη συνέχεια πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο. Απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο.
Έπαιξε μόνο σε 11 ταινίες, κυρίως δραματικές ταινίες. Κορυφαία ήταν η ερμηνεία της στο ψυχολογικό δράμα «Ο Εφιάλτης».

Βούλα Χαριλάου: Η καρίερα της στον κινηματογράφο

Ακολούθησαν οι ταινίες: 4 νύφες 1 γαμπρός (1958) [Λόλα Προκόπη], με Ντίνο Ηλιόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη και Σμαρούλα Γιούλη. Στουρνάρα 288 (1959) [Χαρούλα], με τον Ορέστη Μακρή. Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959) [Λίζα Μωράλη], με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960) [Νίνα], με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω (1960) [Νινέττα /Ντίνος Μαράς], με τον Γιάννη Γκιωνάκη. Ήρθες αργά (1961) με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Χωρίς μητέρα (1961) με τον Θανάση Βέγγο. Εφιάλτης (1961) [Άννα], με τον Μιχάλη Νικολινάκο. Μάνα κάνε κουράγιο (1962) [Έλσα Θεμελή-Δέλιου], με τον Γιώργο Καμπανέλλη και Αδίστακτοι (1965) [Βάνα], με τον Νίκο Κούρκουλο.

Βούλα Χαριλάου: Η καριέρα της στο θέατρο

-Στο «Ρομανσέρο» του Ζακ Ντεβαλ. Στο «Κεντρικόν» το 1959. Σε σκηνοθεσία Μηνά Χρηστίδη και Δημήτρη Χορν. Έπαιζαν: Δημήτρης Χορν, Μάρω Κοντού, Μηνάς Χρηστίδης, Κατερίνα Γιουλάκη, Σπύρος Μουσούρης, Καίτη Λαμπροπούλου, Αθηνά Μιχαηλίδου, Σούλα Αθανασιάδου, Νίκος Φιλιππόπουλος, Βούλα Χαριλάου.

-Εξώφυλλο του περιοδικού «Το πρώτο». 23 Δεκεμβρίου 1960. Αφιέρωμα στο έργο «Ιδιωτική ζωή» του Νόελ Κάουαρντ, με τον θίασο του Δημήτρη Χορν.
-Στο «Ο δειλός κι ο τολμηρός» των Ρότζερ Μακ Ντούγκαλ και Τεντ Άλλαν, στη διασκευή του Arout. Το έργο ανέβηκε το 1960-61 στο «Κεντρικόν» από τον Δημήτρη Χορν, τον Κώστα Ρηγόπουλο, τη Σμάρω Στεφανίδου και τη Βούλα Χαριλάου. Σκηνοθέτης ήταν ο Μηνάς Χρηστίδης.

-Στο «Αλίμονο στους νέους» των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου [διασκευή του γνωστού μύθου του Φάουστ], σε σκηνοθεσία Μηνά Χρηστίδη. Στο «Κεντρικόν», το 1961. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Χορν, Μάρω Κοντού, Σμάρω Στεφανίδου, Σπύρος Μουσούρης, Γιώργος Τσιτσόπουλου, Νάσος Κεδράκας, Βούλα Χαριλάου, Λάμπρος Κοτσίρης και Μηνάς Χρηστίδης.

-Στην «Πικραγαπημένη» του Ισπανού συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε. Το έργο ανέβηκε από τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ (σε δική του σκηνοθεσία) στο «Θέατρο Αθηνών», το 1962. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Βούλα Ζουμπουλάκη, Δημήτρης Μυράτ, Βούλα Χαριλάου, Φλωρέττα Ζάννα, Χρήστος Τσάγκας, Βάσος Ανδρονίδης, Δημήτρης Μπισλάνης, Αλίκη Ζωγράφου, Θανάσης Μυλωνάς.

Βούλα Χαριλάου: Η καριέρα της στο Ραδιόφωνο

-Στην εορταστική επιθεώρηση του 1964 «Πασχαλινές εικόνες». Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Μαρίκα Κρεββατά, Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά, Γιώργος Γαβριηλίδης, Σταύρος Ξενίδης, Κία Μπόζου, Σαπφώ Νοταρά, Γιάννης Βογιατζής, Τάκης Μηλιάδης, Λουκιανός Ροζάν, Βούλα Χαριλάου, Γιάννης Γκιωνάκης, Βέτα Προέδρου, Ειρήνη Κουμαριανού, Μαίρη Χαλκιά, Κώστας Παπαγεωργίου, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Μπάμπης Ανθόπουλος, Μπέτυ Μοσχονά, Νίκος Καζής. Κείμενα: Κώστας Πρετεντέρης. Μουσική: Λυκούργος Μαρκέας και Γιάννης Σπάρτακος. Σκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς.

-Το 1973, στο «Θέατρο της Δευτέρας» στο έργο «Ιδιωτική ζωή» του Νόελ Κάουαρντ. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Χορν, Κώστας Ρηγόπουλος, Σμάρω Στεφανίδου Μάρω Κοντού, Σούλα Αθανασιάδου, Βούλα Χαριλάου, Σπύρος Μουσούρης.


-Στη σειρά Αστυνομικά Μυστήρια – 2, για το «Θέατρο της Τετάρτης» [Ιούνιος 1970], το έργο «Ο ανακριτής έρχεται» του Τζων Πρίσλεϊ. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Γιώργος Χριστόπουλος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ράνια Ιωαννίδου, Νίκος Πιλάβιος, Νίκος Τζόγιας, Βασίλης Παπανίκας, Βούλα Χαριλάου. Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς. Μουσική επιμέλεια: Ισμήνη Μεντάκη. Τεχνική επιμέλεια: Θανάσης Πολίτης

Βούλα Χαριλάου:Οι φήμες για το Μάρλον Μπράντο και ο θαυμασμός

Θυμάμαι παλιότερα να ακούγεται ακόμα ο απόηχος μιας παλιάς φήμης, σύμφωνα με την οποία ήταν η μόνη για την οποία έδειξε πραγματικό ρομαντικό ενδιαφέρον ο Μάρλον Μπράντο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Είναι ένας αστικός μύθος που της ταιριάζει, ασχέτως αν συνέβη κάτι τέτοιο στ’ αλήθεια ή όχι.

Έμοιαζε επίσης –ειδικά σε κάποιες ταινίες– σα να είναι (από) αλλού, σα να περιφέρει αδίκως μια ματαιωμένη λαχτάρα ή σα να λειτουργεί ως υποδειγματική goth ηρωίδα. Την είχαν χαρακτηρίσει «Ελληνίδα Βίβιαν Λι» λόγω μιας φυσιογνωμικής ομοιότητας με τη διάσημη σταρ και, ασχέτως των ερμηνευτικών της ορίων, πράγματι μπορεί μ’ ένα τρόπο να τη φανταστεί κανείς και ως Σκάρλετ Ο’Χάρα και ως Μπλανς Ντιμπουά.

Βούλα Χαριλάου: Το μοναχικό τέλος και ο θάνατος

Επιλέγοντας για χρόνια να ζει μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας,πέθανε σε ηλικία 92 ετών η ηθοποιός Βούλα Χαριλάου.
Δεν κατάφερε λοιπόν η Βούλα Χαριλάου να παραμείνει σ’ αυτό το περίεργο limbo των πρώην επωνύμων που έφτασαν σε βαθύ γήρας, αλλά επειδή βρίσκονται «μακριά από τα φώτα» εδώ και αρκετές δεκαετίες (που είναι σαν αιώνες στο σύμπαν της δημοσιότητας) κανείς δεν ξέρει αν ζουν ή αν πέθαναν.

Την είδηση για τον θάνατο της, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
“Δεν μας ειδοποίησε κανείς για τον θάνατο της”
«Έφυγε αυτό το κρυστάλλινο υπέροχο πλάσμα, που, ευτυχώς, γνώρισα κι αγαπηθήκαμε. Η Βούλα Χαριλάου. Η Βούλα, η Βίβιαν Λι της Ελλάδας όπως χαρακτηριστικά την έλεγαν, ζούσε με τις αναμνήσεις της και θαύμαζε όλους τους νέους που τους παρακολουθούσε μόνο από την τηλεόραση. Είχε μια υπέροχη φωνή, ένα ευαίσθητο πλάσμα που αγάπησε κι αγαπήθηκε πολύ. θα την έχω πάντα στην καρδιά μου» έγραψε στο Facebook.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του