Μιράντα Μυράτ: Το θεατρικό ντεμπούτο στα 13 της, η συγγένεια με τον Παπανδρέου, η απώλεια μνήμης και ο βασανιστικός θάνατος

Η Μιράντα Μυράτ υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου που όμως άφησε το στίγμα της κυρίως στο χώρο του θεάτρου, με την πρώτη τη εμφάνιση της στο θεατρικό σανίδι να ξεκινά στα 13 της χρόνια, καθώς ήταν απόγονος δύο σπουδαίων θεατρικών ηθοποιών, του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης .

Μιράντα Μυράτ: Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένη στις 12 Ιανουαρίου του 1906 στην Αθήνα, η Μιράντα Μυράτ ήταν κόρη δύο σπουδαίων θεατρίνων, του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης.

Υπήρξε αδελφή του αρχιτέκτονα Αλέκου Μυράτ και ετεροθαλής αδελφή του Δημήτρη Μυράτ, της Αλίκης Νορ και του Γεωργίου Γ. Παπανδρέου (ετεροθαλούς αδελφού του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου). Οπότε έχει σχέση συγγένειας εξ’ αγχιστείας με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτος της σύζυγος υπήρξε ο Σπύρος Θεοχάρης, με τον οποίον απέκτησαν δύο κόρες, την ηθοποιό Κυβέλη Θεοχάρη και τη χορεύτρια Βάνα Θεοχάρη. Δεύτερος σύζυγος ήταν ήταν ο Λευτέρης Αποστόλου.

Μιράντα Μυράτ: Το θεατρικό της ντεμπούτο και οι ερμηνευτικοί ρόλοι της

Ξεκίνησε από πολύ μικρή τη θεατρική της καριέρα, από 13 ετών, στο θίασο του πατέρα της Μήτσου Μυράτ και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι και μετά την επάνοδό της στην Ελλάδα διέγραψε μία επιτυχημένη πορεία στο θέατρο ως πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου και ως καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής του. Μαθητές της υπήρξαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Κώστας Καρράς και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Η Μιράντα Μυράτ έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Νόρα» και «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν – παράσταση που το μουσικό της μέρος διηύθυνε τότε στο «Εθνικό» ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος – μαζί με τα ιερά τέρατα εκείνης της εποχής (Μινωτής, Παξινού, Αλκαίου, Ρίτα Μυράτ, Σαπφώ Αλκαίου κ.ά.).

Μιράντα Μυράτ:Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο και οι αξέχαστες ερμηνείες

Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1928, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο αισθηματικό δράμα του Δημήτρη Γαζιάδη «Έρωτας και Κύματα» και ακολούθησε η κωμωδία του Πέλου Κατσέλη «Δεσποινίς Δικηγόρος» (1933).

Στη χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου έπαιξε κυρίως ρόλους μητέρας και γιαγιάς («Μπουμπουλίνα», «Δυο μάνες στο σταυρό του πόνου», «Η καρδιά ενός αλήτη», «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» κ.ά), ενώ συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές («Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζον», «Το ξενοδοχείο», κ.ά).

Στην κινηματογραφική ταινία “Έρως Και Κύματα” (1928) εμφανίζεται ως Μιράντα Θεοχάρη. Στην κινηματογραφική ταινία “Δεσποινίς Δικηγόρος” (1933) εμφανίζεται ως Μιράντα Μυράτ – Θεοχάρη ενώ σε πολλές ταινίες εμφανίζεται ως σκέτο Μιράντα.

Μιράντα Μυράτ:Η ωραία της φωνή και ο βασανιστικός θάνατος της

Η Μιράντα Μυράτ υπήρξε επίσης σημαντική συνεργάτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας όπου λόγω της μόρφωσης της, της ορθοφωνίας της και της φωνητικής της χροιάς θεωρείτο ως ειδική στην απαγγελία ποιημάτων και στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εορτές. .

Η Μιράντα Μυράτ πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 1994, ύστερα από μία βασανιστική ασθένεια με απώλεια μνήμης, που την καθήλωσε για δύο χρόνια στο κρεβάτι.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του