Μαρία Φωκά: Το «Ντόλτσε Βίτα», Ο Αγώνας Κατά Της Χούντας Και Η Καταδίκη Σε Ισόβια

Μαρία Φωκά: Όταν η Γιαγιά του «Ντόλτσε Βίτα» Καταδικάστηκε σε Ισόβια

Μαρία Φωκά: Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο «Ντόλτσε Βίτα». Η Μαρία Φωκά εκτός από εξαιρετική ηθοποιός υπήρξε και μια αγωνίστρια την περίοδο της Χούντας. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Η Μαρία έχει δυο πολύ διαφορετικούς ρόλους. Για την νέα γενιά είναι μια αγαπημένη γιαγιά της τηλεόρασης. Ο αγώνας την την περίοδο της Χούντας την οδήγησε στη καταδίκη της. Αρχικά σε ισόβια και έπειτα σε 10 χρόνια κάθειρξης. Οι παλιοί όμως την θυμούνται ως μια δυναμική αγωνίστρια. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 2001

Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Χούντας για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ήταν τότε μέλος του ΚΚΕ. Η ίδια πέρασε από δίκη στην μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδας, αφού τότε οι κομμουνιστές θεωρούνταν κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης.

Την εποχή της παρανομίας του ΚΚΕ ήρθε σε επαφή με αριστερούς από το Παρίσι. Της έδωσαν χρήματα για να τα στείλει στο κόμμα στην Αθήνα. Επειδή ο άνθρωπος που έπρεπε να του δώσει τα χρήματα έλειπε, εκείνη του άφησε ένα σημείωμα.

Η αστυνομία όμως έκανε έφοδο στο αρτοποιείο όπου θα γινόταν η παράδοση των χρημάτων και βρήκε το σημείωμα, με αποτέλεσμα η νεαρή ηθοποιός να ενοχοποιηθεί. Φυσικά, αυτό αρκούσε για να την κατηγορήσουν για κατασκοπεία και για δράση κατά του έθνους.

Το 1952 πήρε μέρος στη γνωστή δίκη των Νίκου Μπελογιάννη, Αργυριάδη, Μπάτση, Καλούμενου, Έλλης Παππά-Ιωαννίδου και πολλών άλλων, η οποία συμπεριέλαβε αρκετές εκτελέσεις. Στα πρακτικά της δίκης αναφέρεται με το επίθετο του τότε συζύγου της, Λυκούργου Καλλέργη, επίσης ηθοποιού, ενώ κρίθηκε ένοχη, με την ποινή της αρχικά να είναι η ισόβια φυλάκιση, η οποία τελικά μειώθηκε στα 10 χρόνια, ενώ της στερήθηκαν τα πολιτικά της δικαιώματα για 10 χρόνια.

Η σοβαρή καταδίκη της Μαρίας Φωκά και οι επιπτώσεις στη ζωή της

Η καταδίκη αυτή έκανε την ηθοποιό να απέχει από το θεατρικό σανίδι για περίπου 8 έτη, ενώ επανήλθε το 1958-59, ως μέλος μιας περιοδείας του Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Γεννημένη στο Αργοστόλι, το 1916, η Μαρία Φωκά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1944, στο έργο «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, υποδυόμενη τον ρόλο της Ασημίνας. Εκεί γνώρισε και τον σύζυγο της, Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίον έκαναν μια κόρη.

Η πολυαγαπημένη γιαγιά της ελληνικής τηλεόρασης έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 2001. Ο τάφος της βρίσκεται στο νεκροταφείο του Πόρτσμουθ, στη Νότια Αγγλία.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του