Φραγκίσκος Μανέλης: Ο μπούφος του κινηματογράφου, η λαμπερή σύζυγος, η φιλία με τον Βέγγο και το πρόβλημα στην καρδιά του

Φραγκίσκος Μανέλης: Ο διάσημος δευτεραγωνιστής κωμικός Φραγκίσκος Μανέλης ο οποίος έλαβε τον τίτλο του Έλληνα Φερναντέλ, αποτελεί έναν σπουδαίο ηθοποιό της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου που στάθηκε δίπλα σε μεγάλους αστέρες του σινεμά και έλαμψε μαζί τους, αφήνοντας το στίγμα του μέχρι και σήμερα.

Φραγκίσκος Μανέλης: Η γέννηση και η καλλιτεχνική του πορεία

Κύριος ρόλος του Φραγκίσκου Μανέλλη ήταν ο χαζομπούφος του κινηματογράφου, καθώς επίσης ασχολήθηκε και με το μουσικό θέατρο. Συχνά τον παρομοίαζαν και λόγω παρουσιαστικού με τον Γάλλο ηθοποιό Φερναντέλ.

Γεννημένος ανάμεσα στο 1909 και το 1911 στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, που τότε υπαγόταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και σήμερα στην Τουρκία, υπήρξε αυτοδίδακτος ηθοποιός και ντεμπούταρε στο  θέατρο το 1931 με τον περιοδεύοντα θίασο του Νίκου Πλέσσα στο έργο «Η εύθυμη χήρα». Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε το μουσικό θέατρο. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και για πολλά χρόνια έπαιζε μαζί την ηθοποιό και σύζυγό του Μαίρη Λαΐδου.

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1943 στο μελόδραμα του Τάκη Μπακόπουλου «Η Θύελλα Πέρασε». Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε 61 ταινίες, κυρίως φαρσοκωμωδίες, όπως οι «3 τρελοί ντετέκτιβς» (1957), «Η Λίζα το ‘σκασε» (1959), «Τα ντερβισόπαιδα» (1960), «Δουλειές του Ποδαριού» και «Ένας βλάκας με πατέντα» (1963).

Επιπλέον, υπήρξε σεναριογράφος σε πέντε ταινίες και δημιούργησε κατά καιρούς κωμικά ντουέτα στα πρότυπα του Χονδρού – Λιγνού με τους Θανάση Βέγγο, Γιώργο Μαλούχο και Νίκο Θηβαίο.

Φραγκίσκος Μανέλης: Η μουσική καριέρα του και ο Θανάσης Βέγγος

Ο Φραγκίσκος Μανέλης λάτρευε τη μουσική με πολύ κοντινούς του φίλους τους μπουζουξήδες Γιάννης Καραμπεσίνης και Γιάννης Λαουτάρης, ο πατριός της συχωρεμένης της Δούκισσας. Συχνά στην ταβέρνα του Λαουτάρη στην Κοκκινιά, ονόματι Κουμπούρα, ο Μανέλης έπαιρνε σύσσωμο τον θίασο του μετά από πρόβες – παραστάσεις για να φάνε και να τραγουδήσουν όλοι παρέα με την ορχήστρα του φίλου του.

Ο μεγάλος αστέρας του σινεμά Θανάσης Βέγγος τον εκτιμούσε πολύ ως κωμικό και ως συνάδελφο, αλλά πρωτίστως ως φίλο. Οι δυο τους έπαιξαν στα Ντερβισόπαιδα το 1960 και στις Δουλειές του ποδαριού το ΄62 με ορισμένες σκηνές σουρεαλιστικού χιούμορ που θα ζήλευε έως και ο ΘΒ! Υπάρχει κι ένα ράδιο αρβύλα που είχα πρωτακούσει στη σχολή κινηματογράφου και που λέει πώς ο Φεντερίκο Φελλίνι είχε δείξει τα Ντερβισόπαιδα στους μαθητές του στην Ιταλία ως υπόδειγμα ταινίας με αυθεντικούς λαϊκούς κωμικούς ηθοποιούς! Διόλου απίθανο!

Φραγκίσκος Μανέλης: Ο χαζομπούφος και ο θάνατος του

Σε όλες του τις ταινίες σχεδόν, οι οποίες ήταν περίπου πενήντα, διατήρησε την περσόνα του χαζομπούφου, ενώ εργάστηκε στο σινεμά και ως σεναριογράφος, συμπαραγωγός και διευθυντής παραγωγής. Περιόδευσε με τους θιάσους του όπου υπήρχε ομογένεια στο εξωτερικό και το χιούμορ του έγραψε ιστορία στις παρέες της εποχής του.

Ο Φραγκίσκος Μανέλης, δυστυχώς πάλευε με προβλήματα υγείας τα οποία αφορούσαν κυρίως την καρδιά του  και που αν υπήρχε τότε το bypass θα μπορούσαν να είχαν ζήσει τουλάχιστον άλλα είκοσι χρόνια. Εκείνος πέθανε στις 11 Απριλίου του 1978, αφήνοντας πίσω του μια κόρη, τη γνωστή χορεύτρια και συγγραφέα Ρέα Μανέλη, καθώς και τις ταινίες του. Και ένα δίσκο βινυλίου, επίσης!

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του