Το Μυστικό Εργοστάσιο iPhone της Apple. Μόλις δείτε υπό ΤΙ συνθήκες δουλεύουν, θα μείνετε Άφωνοι…

Employees line up for roll call at a Pegatron Corp. factory in Shanghai, China, on Friday, April 15, 2016. This is the realm in which the world's most profitable smartphones are made, part of Apple Inc.'s closely guarded supply chain. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Τοποθετημένοι με στρατιωτική ακρίβεια, εκατοντάδες εργαζόμενοι περιμένουν για να συναρμολογήσουν iPhone σε ένα από τα πιο μυστικοπαθή εργοστάσια παραγωγής της Apple.

Ντυμένοι με ροζ ζακέτες, μπλε κάλυμμα μαλλιών και πλαστικές παντόφλες, οι εργάτες δέχονται έλεγχο της ταυτότητας τους από έναν επιβλέπων με iPad για την πρωινή βάρδια.

Από εκεί, πάνε ο ένας πίσω από τον άλλο στην γραμμή παραγωγής, αλλά πρώτα περνάνε από έλεγχο προσώπου σε περιστρεφόμενες πόρτες.

H Pagatron Corp έχει προσλάβει περίπου 50.000 άτομα για να συναρμολογούν iPhone στο εργοστάσιο της στην Σανγκάη το οποίο έχει έκταση όσο 90 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Μπαίνοντας στο συγκρότημα, οι υπάλληλοι πρέπει να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων σχεδιασμένους να ξεριζώνουν κάμερες ή εξοπλισμό βιντεοσκόπησης ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιείται για να διαρρεύσει πληροφορίες τεχνολογίας που δεν έχει γίνει γνωστή στο κοινό.

Στη συνέχεια ανεβαίνουν μια σκάλα που έχει ένα δίχτυ ασφαλείας στη μέση – για να αποτρέπει ατυχήματα και προσπάθειες αυτοκτονίας – πριν βάλουν τις στολές τους και στηθούν για τον έλεγχο. Μέχρι τώρα, οι εργασίες μέσα στο εργοστάσιο ήταν ένα πολύ καλά φυλαγμένο μυστικό.

Αλλά οι δύο εταιρίες επέτρεψαν, για πρώτη φορά, την είσοδο ενός δυτικού δημοσιογράφου μετά από χρόνια κατηγοριών ότι το προσωπικό πρέπει να δουλεύει πολλές ώρες για λίγα χρήματα.

Η Jenny Chan, λέκτορας στο Kellogg College της Οξφόρδης, είπε: “Το γεγονός ότι άφησαν να μπει δημοσιογράφος δείχνει ότι ανταποκρίνονται στην εξωτερική πίεση και προσπαθούν να γίνουν πιο ανοιχτοί. Τουλάχιστον επιφανειακά, προσπαθούν να φτιάξουν κάτι.”

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας, ο βασικός μισθός είναι τόσο χαμηλός που οι υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωρίες για να τα βγάλουν πέρα, με μία υπάλληλο να αποκαλύπτει ότι ο μισθός της είναι 2.020 yuan (275 ευρώ) το μήνα. Ένα iPhone 6 κοστίζει στην Κίνα 4.488 yuan (612 ευρώ).

Στην ξενάγηση που έκανε ο επικεφαλής της εγκατάστασης John Sheu στον δημοσιογράφο από το Bloomberg είπε ότι το νέο σύστημα ελέγχου ταυτότητας έχει εισαχθεί για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, προσθέτοντας ότι “κάθε δευτερόλεπτο μετράει”.

Αλλά λέει ότι επίσης επιτρέπει στην εταιρία να ελέγχει πότε το προσωπικό δουλεύει πάρα πολλές ώρες στέλνοντας στους διευθυντές αυτοματοποιημένα μηνύματα αν φτάνουν κοντά στο όριο των 60 ωρών την εβδομάδα ή αν έχουν χτυπήσει κάρτα 6 μέρες συνεχόμενα.

H Pegatron είπε ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Συνασπισμού Πολιτών για την Ηλεκτρονική Βιομηχανία που ορίζει ως ανώτατο όριο τις 80 περίπου ώρες τον μήνα για υπερωρίες, ενώ η Apple είπε ότι οι προμηθευτές της ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας της βιομηχανίας.

Το σύστημα επίσης τους δίνει υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας εισοδήματος, επιτρέποντας στο προσωπικό να ελέγχει τις ώρες του, να πληρώνει πρόστιμα, ενοίκια και έξοδα διατροφής σε σταθμούς με οθόνες αφής σε όλο το εργοστάσιο.

Δόθηκε πρόσβαση στο εργοστάσιο ένα μήνα μετά τον ισχυρισμό της οικογένειας ενός 26χρονου ότι ο νεαρός πέθανε μετά από βάρδια μέχρι και 12 ωρών τη μέρα.

Ο Tian Fulei βρέθηκε νεκρός στις 3 Φεβρουαρίου στην εστία που μοιραζόταν με άλλους υπάλληλους κοντά στην Σανγκάη στο Pegatron. Το δικαστήριο εξέδωσε ετυμηγορία “ξαφνικού θανάτου”, αλλά δεν έγινε αυτοψία.

Η οικογένεια του Tian είπε ότι δούλευε αδιάκοπα υπερωρίες στο Pegatron και ο θάνατός του συνέβη λιγότερο από δύο μήνες μετά από μια μυστική έρευνα του BBC Panorama όπου αποκαλύφθηκε ότι οι εργάτες εκεί δούλευαν μέχρι το σημείο της κατάρρευσης.

Η 25χρονη αδερφή του, Tian Zhoumei, είπε στο MailOnline ότι ο αδερφός της ήταν υγιής μέχρι τον θάνατο του και κατηγορεί τις υπερωρίες για τον χαμό του. Η Pegatron αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση του θανάτου με το περιβάλλον εργασίας του.

Ο θάνατος του Tian τονίζει για ακόμα μία φορά τις ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας των κακοπληρωμένων εργατών που καλύπτουν τις παγκόσμιες ανάγκες για τα προϊόντα της Apple.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έβγαλε το μεγαλύτερο τριμηνιαίο κέρδος στην ιστορία των εταιριών τον Ιανουάριο, με 11,8 δισεκατομμύρια λίρες στο πρώτο φορολογικό τρίμηνο. Πάνω από 74,5 εκατομμύρια iPhone πουλήθηκαν παγκοσμίως σε 3 μήνες από τις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Η οικογένεια Tian έλαβε 80.000 yuan (10.924 ευρώ) σαν “κίνηση” από την Pegatron – ένα ποσό που ανέβηκε από τα 15.000 yuan (2.048 ευρώ) μετά από διαπραγματεύσεις με την βοήθεια της αστυνομίας.

Η δήλωση έλεγε: “Η ασφάλεια και η ευημερία των εργατών είναι οι βασικές μας προτεραιότητες και δουλεύουμε σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι κάθε εγκατάσταση της Pegatron παρέχει ένα υγιές περιβάλλον εργασίας για τους εργάτες της.”

“Είμαστε πολύ βαθιά στεναχωρημένοι για την απώλεια του Tian Fulei ο οποίος δούλευε μαζί μας σαν επόπτης στην γραμμή συναρμολόγησης στις εγκαταστάσεις μας στην Σανγκάη.”

“Ερευνήσαμε τις συνθήκες αμέσως και δεν βρήκαμε σύνδεση με το περιβάλλον εργασίας.” “Παρείχαμε υποστήριξη και βοήθεια στην οικογένεια Tian και οι σκέψεις μας είναι μαζί τους αυτή την δύσκολη περίοδο.”

Ένας αντιπρόσωπος του τμήματος Υπευθυνότητας Προμηθευτών της Apple είπε ότι η εταιρία θα ερευνήσει ισχυρισμούς που σχετίζονται με τον θάνατο αλλά αρνήθηκε να τους σχολιάσει ευθέως.

Credit: dailymail.co.uk

Related posts

Το ανακοίνωσαν σε όλη τη Βρετανία για τον Κάρολο: «Μετά από μια περίοδο θεραπείας και ανάρρωσης…»

Πρόταση γάμου… στον αέρα – Πιλότος ζήτησε από αεροσυνοδό να τον παντρευτεί

Θρήνος για 33χρονη καρκινοπαθή: Αρνήθηκε να κάνει θεραπεία για να γεννήσει το παιδί της και απεβίωσε