Το Μεσαιωνικό Στολίδι Της Χίου Σε Προσκαλεί Για Ένα Ταξίδι Στον Χρόνο

Το Μεσαιωνικό Στολίδι Της Χίου Σε Προσκαλεί Για Ένα Ταξίδι Στον Χρόνο

Χίος: Σήμερα θα σας πάμε ένα ταξίδι στον χρόνο.. Θα περιπλανηθούμε μαζί σε ένα μεσαιωνικό στολίδι της Ελλάδας διατηρητέμενο άψογα έως και τις ημέρες μας. Φυσικά, μιλάμε για το στολίδι της Χίου το χωριό Μεστά, όπου μαζί με τον Κάμπο και το Πυργί μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια περιπλάνηση στα σοκάκια των χωριών τους. Χωριά που είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο που θυμίζουν λαβύρινθο. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Mαζί με τον Κάμπο, τα Μεστά είναι ίσως τα δυο πιο όμορφα στολίδια της Χίου. Και με το Πυργί να τα ανταγωνίζεται με την καλλιτεχνική του οπτική.

Συνδυασμός εξαίσιου φυσικού κάλλους και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής αναλλοίωτης στο χρόνο.

Το χωριό θυμίζει πραγματικό φρούριο καθώς είναι σαν να είναι θωρακισμένο κάστρο λόγω της αρχιτεκτονικής του ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν και κατοικήσιμα σπίτια.

Είναι χτισμένα δίπλα- δίπλα, σαν να είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, ενώ υπάρχουν μόνο δύο πύλες εισόδου για το εσωτερικό του χωριού.

Παντού επιβλητικές καμάρες και στενά δρομάκια!

Ολόκληρο το χωριό, που έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο, θυμίζει ένα πελώριο λαβύρινθο.

Κατασκευάστηκε έτσι ώστε να μην είναι εύκολο στους πειρατές να περάσουν από το χωριό και να φτάσουν στο κέντρο του,καθώς εκεί βρίσκονταν τα πιο σημαντικά κτίρια.

Μικροί κυκλικοί πύργοι στις γωνίες του χωριού ενισχύουν την άμυνα του οικισμού που έχει πενταγωνικό σχήμα. Η κεντρική πύλη με την σιδερένια πόρτα είναι η μία από τις δύο εισόδους και ονομάζεται Πόρτα του Καπετάνιου.

Μια βόλτα στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια του, θα σε οδηγήσει σε πανέμορφες μεταβυζαντινές εκκλησίες και σε εξωτερικούς πυργίσκους.

Ξεχωρίζει η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μονόκλιτη βασιλική από τα βυζαντινά χρόνια που επεκτάθηκε κι έγινε δίκλιτη το 1794. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 19ου αιώνα αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας. Δίπλα και η εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Χίου, που πήρε τη θέση του κεντρικού πύργου και φέρει δεκάδες τάματα επισκεπτών.

Όταν κατορθώσεις να ξετυλίξεις το κουβάρι και να βγεις από το λαβύρινθο τότε φθάνεις στην πλατεία του χωριού, την οποία οι Μεστούσοι αποκαλούν «Λειβάδι» και είναι ο μόνος ανοιχτός χώρος του κάστρου.

Δείτε τα Μεστά από ψηλά:

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα