To γνωρίζατε; Τι είναι και τι συμβαίνει στο “μάτι” του τυφώνα; [βίντεο]

Συμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες 10 χρόνια από τον τυφώνα Κατρίνα, του τυφώνα που προκάλεσε σχεδόν 1800 θύματα και ήταν η φυσική καταστροφή με τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές που έπληξε τις ΗΠΑ (περίπου 108 εκατομμύρια δολάρια). Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στο “μάτι” του τυφώνα; Είναι τόσο άσχημο να βρεθεί κάποιος εκεί;

Το “μάτι” του τυφώνα είναι μια κυκλική περιοχή στο κέντρο του με διάμετρο περίπου 35 χλμ – περίπου το 1/15 της διαμέτρου του. Η θερμοκρασία εκεί είναι σχετικά υψηλή καθώς επικρατούν καθοδικά ρεύματα αέρα. Είναι η περιοχή που σημειώνεται η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση.

Ο ουρανός στο “μάτι” είναι γενικά αίθριος με λίγα μόνο σύννεφα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Ακόμα και οι άνεμοι εκεί είναι γενικά ασθενείς. Είναι η περιοχή του τυφώνα με τον καλύτερο καιρό.

Τότε γιατί έχει επικρατήσει η έκφραση ότι “βρέθηκε στο μάτι του τυφώνα” υπονοώντας ότι κάποιος βρίσκεται σε πολύ άσχημες συνθήκες; Απλά, για να βρεθεί κάποιος στο “μάτι” του τυφώνα, σημαίνει ότι δύο φορές πέρασε μέσα από τον “τοίχο” του “ματιού” (για να μπει και να βγει από το “μάτι”).

“Ο τοίχος του ματιού” ενός τυφώνα είναι η περιοχή με τους ισχυρότερους ανέμους και τις πιο έντονες βροχοπτώσεις. Είναι μια περιοχή σαν δαχτυλίδι που αγκαλιάζει το “μάτι”. Τα καταιγιδοφόρα νέφη φτάνουν σε ύψος 13-15χλμ. Οι άνεμοι εκεί ξεπερνούν τα 180 χλμ/ώρα.

Στο βίντεο από τον ιαπωνικό δορυφόρο φαίνεται χαρακτηριστικά το “μάτι” του τυφώνα:

[via]

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα