Ταξίδι στον χρόνο: Το χωριό-φάντασμα της Κρήτης που σε γυρνάει πίσω στο 1960

Σε κάποια μέρη ο χρόνος δείχνει σαν να σταμάτησε, σαν να πάγωσε για πάντα ενώ όλα τα άλλα προχώρησαν και άλλαξαν εκεί έμειναν όλα όπως ήταν.

Το χωριό Ράφτης στην Κρήτη

Όπως στο χωριό Ράφτης, στη νότια Κρήτη, που βρίσκεται στον δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών, χτισμένο σε ένα λόφο για να αγναντεύει τον κάμπο της Μεσαράς -ένας οικισμός εγκαταλελειμμένος που έχει «κολλήσει» για πάντα στη δεκαετία του ’60.

Τότε δηλαδή που έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοί του. Το χωριό χτίστηκε τον Μεσαίωνα από τους Ενετούς, αν και αργότερα θεωρήθηκε σημαντικό στρατηγικό σημείο από τους Οθωμανούς και χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Τους αιώνες της ακμής του ήταν ένα χωριό με πλούτο που έκανε εξαγωγές σιτηρών και τυριών μέχρι και στην Ιταλία.

Η μαζική φυγή του 1960

Αυτό όμως άλλαξε το 1960 όταν έφυγαν μαζικά οι κάτοικοί του με αποτέλεσμα να ερημωθεί. Από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του για να μείνει μόνιμα σε αυτόν τον πανέμορφο και παραδοσιακό οικισμό -εκτός από έναν συμπαθέστατο παπούλη που δεν έφυγε ποτέ και μπορείς να συναντήσεις στο παρακάτω βίντεο.

Μήπως όμως είναι ευκαιρία να αναπαλαιωθεί και να χρησιμοποιηθεί η παράδοσή του στο φαγητό για αγροτουριστικούς λόγους;

Το χωριό-φάντασμα στην Κρήτη σε βίντεο

Related posts

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα

Απίστευτη αγγελία εργασίας: Δισεκατομμυριούχος αναζητά ζευγάρι να προσέχει αυτό το νησί με μισθό 180.000 ευρώ