Σήμανση Ποιότητας και Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (ΕΠΑΜΘ) είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της Ελλάδας με χερσαία και υδάτινη έκταση συνολικά 920.000 στρ. περίπου, και περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων δέλτα Νέστου, λίμνης  Βιστωνίδας, λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους. Στην περιοχή ευθύνης του πάρκου οι εξαιρετικά σπάνιου κάλλους και σημασίας οικότοποι βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (οικιστικές, τουριστικές, βιομηχανικές, αγροτικές, κτλ.).

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠΑΜΘ) δημιούργησε το σήμα ποιότητας και συνεργασίας του ΕΠΑΜΑΘ. Η Σήμανση Ποιότητας και Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ απευθύνεται σε παραγωγούς ή συνεταιρισμούς παραγωγών φυτικών (αγροτικών) προϊόντων και σε μονάδες συσκευασίας, σε εκτροφείς συστημάτων εκμετάλλευσης ζώων με βάση τις αρχές της βιολογικής κτηνοτροφίας, σε χώρους διαμονής, όπως αστικά, αγροτικά ή παραδοσιακά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τουριστικούς οικίσκους, καθώς επίσης και σε χώρους εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, κ.α.

Η συγκεκριμένη «πιστοποίηση – σήμανση» θα αναδείξει  την περιβαλλοντική ευαισθησία της επιχείρησης σε σχέση με τα συγκεκριμένα τοπικά οικολογικά αγαθά. Η ανάπτυξη και διάδοση ενός σήματος που πιστοποιεί συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την τοπικότητας τους κρίνεται βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα στις ευρωπαϊκές και διεθνής αγορές. Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη ανάγκη των καταναλωτών για αγορά και χρήση προϊόντων και υπηρεσιών με πιστοποίηση καθώς και τη σαφή στροφή του αγοραστικού κοινού στα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα, που θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, η Σήμανση Ποιότητας έχει ως στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας των τοπικών ή/και εθνικών επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης θα  συμβάλλει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μέσα από την προώθηση των συγκεκριμένων κλάδων παραγωγής και με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός συνολικού θετικού αποτελέσματος. Στόχος είναι η αξιοποίηση της μοναδικής ταυτότητας, της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Θα αποτελέσει επίσης το μοχλό για την τοπική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα διευκολύνει τις συνέργειες του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και του τομέα παροχής υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο επιχειρήσεων, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της προώθησης του τουρισμού.

Η πρώτη επιχείρηση που εντάχτηκε στον τομέα της Φιλοξενίας της Σήμανσης Ποιότητας & Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ είναι η μονάδα φιλοξενίας «Πόρτο Λάγος» του Ανάργυρου Προμοίρα. Η μονάδα βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος και δέχεται επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεγονός είναι και η ένταξη της πρώτης μονάδας συσκευασίας και διάθεσης προϊόντων φυτικής παραγωγής, του αγροτικού συνεταιρισμού Χρυσούπολης “NESPAR”. Η μονάδα βρίσκεται στο Χρυσοχώρι και ασχολείται με την παραγωγή, διατήρηση, συσκευασία, τυποποίηση και εξαγωγή και εμπορία φρέσκων λαχανικών και φρούτων, όπως σπαράγγια, ακτινίδια, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Τα προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη Σήμανση Ποιότητας, αποκτούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού η απλή ετικέτα ονομασίας και προέλευσης συνοδεύεται πλέον από την προσδιορισμό της περιοχής παραγωγής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και μια προστατευόμενη περιοχή βάσει ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με πλούσια βιοποικιλότητα και τη συνύπαρξη ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.

Οι ενταγμένες επιχειρήσεις στη Σήμανση δέχονται προβολή μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης (www.epamath.gr), μέσω έντυπου ενημερωτικού υλικού που θα διατίθεται στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης στο Πόρτο Λάγος και στην Κεραμωτή και επιπλέον υλικού που θα  διατίθεται σε εθνικές και διεθνής εκθέσεις τουρισμού, στις οποίες συμμετέχει ο Φ.Δ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Φορέα Διαχείρισης ή με email.

Τηλ: 2541096646

ΦΑΞ: 2541096924

E-mail: info@fd-nestosvistonis.gr

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα