Πετάνε τα κουφάρια τους χωρίς καμία αξία. Είναι αδύνατο να δεις αυτές τις σκληρές εικόνες…

Η γενοκτονία χιλιάδων πρωτευόντων θηλαστικών, καθώς και η καταστροφή μερικών από τους πιο ποικιλόμορφους και ζωτικής σημασίας βιότοπους του κόσμου συμβαίνει καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές και κανείς δεν μιλάει γι’αυτό.

Το φοινικέλαιο είναι ένα έλαιο που βρίσκει χρήσεις σε πάρα πολλά καθημερινά προϊόντα.

Είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κριτσίνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και σοκολάτα.

Πολλά από τα προϊόντα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούμε χρησιμοποιούν φοινικέλαιο επειδή είναι φτηνό. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η φθηνή παραγωγή έρχεται με ένα καταστροφικό κόστος.

Για να ανοίξουν δρόμο για τις φυτείες φοινικέλαιου, τεράστιες εκτάσεις παρθένων τροπικών δασών σε χώρες όπως το Βόρνεο, η Σουμάτρα, η Ινδονησία και η Μαλαισία, καταστρέφονται και ισοπεδώνεται, σε κλίμακα και ταχύτητα που είναι συγκλονιστικές.

Όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις πριν από αυτή, εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα είναι όσοι δεν έχουν φωνή – δηλαδή οι φτωχοί, ευάλωτοι γηγενείς κατοίκοι, καθώς και η άγρια ζωή.

Είναι προφανές ότι οι μεγάλες εταιρείες απλά δεν νοιάζονται για τη καταστροφή των σπιτιών, τις μετακινήσεις των πληθυσμών και θέτουν σε κίνδυνο εξαφάνισης την άγρια ζωή.

Οι εργάτες για την αποψίλωση των δασών έχουν εντολή να πετάξουν οποιαδήποτε άγρια ζωή στέκεται στο δρόμο τους – δεν έχει σημασία πόσο απάνθρωπη είναι η διαδικασία. Τραγικά, αυτό περιλαμβάνει να πατάνε ουραγκοτάγκους με φορτηγά υλοτομίας.

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, το 90% των ουρακοτάνγκων των φυσικών βιότοπων έχει εξοντωθεί. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες, μπορεί να μην είναι ωραίο να τις βλέπετε, αλλά αυτή η καταστροφή είναι κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Αν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, οι ουραγκοτάγκοι θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με τους βιότοπους της ζούγκλας τους να εξαντλούνται πλήρως το 2035 – προκαλώντας ακραίες συνέπειες για το κλίμα εξαιτίας της απελευθέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε, και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε.

Ελέγξτε τη λίστα με τα συστατικά οποιουδήποτε προϊόντος που μπορεί να περιλαμβάνει το φοινικέλαιο (palm oil). Εάν ένα προϊόν το περιλαμβάνει, απλά σταματήστε να το αγοράζετε και βρείτε μια εναλλακτική λύση που δεν χρησιμοποιεί το συστατικό.

Και πριν σκεφτείτε ότι δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό, το φοινικέλαιο είναι πολύ επιβλαβές για την καρδιά σας.

Εάν η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα μειωθεί, και οι εταιρείες αναγνωρίσουν το μποϊκοτάζ (προσπαθήστε να γράψετε μια επιστολή προς τις εταιρείες εξηγώντας γιατί έχετε σταματήσει τη χρήση του προϊόντος), τότε δε θα έχουν άλλη επιλογή παρά να σταματήσουν το χρήση του φοινικέλαιου στα προϊόντα τους, ή να αρχίσουν την παραγωγή σε ένα βιώσιμο σύστημα.

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα, και είναι καιρός όλοι οι άλλοι να ακολουθήσουν.

Credit: viralthread.com

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα