Πανέμορφη εικόνα: Εντυπωσιάζει το νησάκι της Αγίας Κυριάκης με τη ζωγραφισμένη σημαία πάνω στα βράχια!

Μια επίσκεψη στο γραφικό νησάκι της Αγίας Κυριακής, απέναντι από το Καντούνι και τον Πλατύ Γιαλό σε αφήνει πάντα άφωνο. Η δράση των εθελοντών στο νησί είναι έντονη μιας και πραγματοποιούνται συχνά δράσεις για τον καθαρισμό, την συντήρηση αλλά και το βάψιμο της μεγάλης σημαίας που υπάρχει στα βράχια.

Λίγα Λόγια για το νησάκι της Αγίας Κυριακής

Η ακατοίκητη νησίδα της Αγία Κυριακή βρίσκεται σε απόσταση 1000 μ. από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου(Καντούνι-Πλατύ Γιαλός) και 1400 από τις νότιες της Τελένδου. Στο ανατολικό της τμήμα υψώνεται το νεότερο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών.

Ως υπέρθυρο της εισόδου του έχει χρησιμοποιηθεί μαρμάρινο αρχαίο γείσο. Γύρω από το νεότερο εκκλησάκι διατηρούνται τ’ απομεινάρια μίας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, εξωτερικών διαστάσεων 12,40 μ. μήκος, χωρίς την αψίδα, επί 8,85 πλάτος. Απ’ αυτή σώζονται η μεγάλη ημικυκλική αψίδα, τμήματα των τοίχων της, καθώς και οι τοίχοι τριών ορθογωνίων προσκτισμάτων.Σχηματιζόταν έτσι ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα στο νησί, κατά πάσα πιθανότητα μοναστηριακό, το οποίο πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 5ου – αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα.

Σε απόσταση 150 περίπου μέτρων ΒΔ της βασιλικής υπάρχουν στον φυσικό βράχο εμφανή σημάδια λατόμευσης του φαιόχρωμου ασβεστόλιθου, για την προμήθεια του υλικού κατασκευής της βασιλικής.

Αργότερα, μετά την ερείπωση του παλαιοχριστιανικού ναού ανεγέρθηκε στο χώρο του κεντρικού κλίτους του ένα μονόχωρο εκκλησάκι, εσωτερικών διαστάσεων 7,80 x 5 μ. και αυτό σήμερα κατεστραμμένο. Αυτό πρέπει να οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, εποχή, κατά την οποία κτίζονται στην Κάλυμνο μικρά εκκλησάκια πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Related posts

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα

Απίστευτη αγγελία εργασίας: Δισεκατομμυριούχος αναζητά ζευγάρι να προσέχει αυτό το νησί με μισθό 180.000 ευρώ

Το «φαγητό των φτωχών»: Το Κερκυραϊκό Τσιγαρέλι που ξετρελαίνει και τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι