Παναγία η Πελεκητή: Το μοναστήρι που ακροβατεί ανάμεσα σε γη και ουρανό

Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων σε μια απόκρημνη βουνοπλαγιά, με τη Λίμνη Πλαστήρα «στην ποδιά της», το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής,  ένα πανέμορφο μεταβυζαντινό μνημείο.

Άγγελος Αρναουτέλης

Βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα στη Νεβρόπολη Αγράφων και, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της γιατί για την  κατασκευή της χρειάστηκε, έπειτα από υπόδειξη της Παναγίας, να πελεκηθεί ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος πάνω στον οποίο στέκει επιβλητική.

By Heracles Kritikos shutterstock

“Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Πελεκητή” λέγεται ότι ήταν η υπόδειξη της Παναγίας στους τεχνίτες προκειμένου να χτιστεί το μοναστήρι στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο.

By Pit Stock Karditsa

Η Μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν  της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666.

Η θέα της λίμνης Πλαστήρα όπως φαίνεται από το Μοναστήρι είναι εκπληκτική

By Heracles Kritikos, shutterstock

By panoskord0 shutterstock

Τη δεκαετία του ’20 εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς και πέρασε πολλές δύσκολες δεκαετίες καταστροφών και κλοπών. Τη δεκαετία του 1990 όμως έγιναν εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

By RODKARV shutterstock

By Pit Stock shutterstock

Θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα και φιλοξενεί πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια και χειρόγραφα.

By Pit Stock shutterstock

By Pit Stock shutterstock

By Pit Stock shutterstock

Στην πλούσια ιστορία και τους θησαυρούς της προστίθεται η εξαιρετική τοποθεσία της, μέσα στην πλαγιά των Αγράφων, και η εκθαμβωτική θέα στο ανάγλυφο της λίμνης Πλαστήρα.

By Pit Stock shutterstock

By Pit Stock shutterstock

By Pit Stock shutterstock

Παρακολουθήστε το εξαιρετικό βίντεο του Άγγελου Αρναουτέλη

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα