Παλιός Παντελεήμονας: Τα «Ματωμένα Χώματα» και Ο Οικισμός Χωρίς Αυτοκίνητα

Παλιός Παντελεήμονας: Τα «Ματωμένα Χώματα» και Ο Οικισμός Χωρίς Αυτοκίνητα

Παλιός Παντελεήμονας: Το χωριό που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του ανθίζει ξανά. Ένα χωριό που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Εξοπλιστείτε με άνετα αθλητικά παπούτσια και ετοιμαστείτε να χαθείτε στα στενά του οικισμού. Φυσικά, μην παραλείψετε να γευτείτε τα παραδοσιακά προϊόντα και να αγοράσετε είδη λαϊκής τέχνης στα καταστήματα του χωριού.

Κι όμως, μερικές δεκαετίες πριν, στα πλακόστρωτα δρομάκια του Παλιού Παντελεήμονα δεν περπατούσε κανείς.

Άγιος Παντελεήμονας – Η εγκατάλειψη του χωριού

Το χωριό από τη δεκαετία του ’50 και για τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, που έχτισαν τον Νέο Παντελεήμονα, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα.

Η επιστροφή και η αναγέννηση

Από τη δεκαετία του ’80 όμως, το χωριό άρχισε να παίρνει ξανά ζωή με τους ντόπιους να επιστρέφουν και να αναπαλαιώνουν τα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά, τη λιθόστρωτη πλατεία, το σχολείο και τα καλντερίμια.

Το εντυπωσιακό με τον παραμυθένιο Παλαιό Παντελεήμονα είναι ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια, γύρω στο 2001, έφτασε εκεί το ρεύμα!

Το χωριό αποκτά ξανά τουριστικό ενδιαφέρον

Μετά από απαίτηση των κατοίκων της περιοχής προς τις δημοτικές αρχές και μόνο υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί αναλλοίωτη η παραδοσιακή όψη του χωριού, πραγματοποιήθηκε η υπόγεια ηλεκτροδότηση!

Έτσι, ο Παλαιός Παντελεήμονας ζωντάνεψε ξανά και απέκτησε έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Η μοναδική θέα και αρχιτεκτονική του χωριού

Από τα 500 μέτρα υψόμετρο ο Παλιός Παντελεήμονας απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας ενώ η αρχιτεκτονική του συνδυάζει τη μακεδονική αρχιτεκτονική με την ηπειρώτικη παράδοση, καθώς χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες πριν από τέσσερις αιώνες.

Η ίδια η ατμόσφαιρα του ένδοξου μακεδονίτικου παρελθόντος άλλωστε, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τα τηλεοπτικά «Ματωμένα Χώματα» του Κώστα Κουτσομύτη.

Ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα ή την περίοδο των γιορτών, το χωριό παραμένει όσο ήρεμο επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς, κυρίως, που χρειάζεται να διανύσουν μόλις 100 χιλιόμετρα, μέχρι να κάτσουν στην γεμάτη πλατάνια πλατεία του για ελληνικό στη χόβολη σερβιρισμένο στο μπακιρένιο μπρίκι ή θερμαντική κουμαρορακή.

Εκεί δεσπόζει και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του.

Σήμερα προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, καθώς νέοι καλόγουστοι ξενώνες κάνουν την εμφάνισή τους με γοργούς ρυθμούς και με σκοπό να προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους.

Γραφικά ταβερνάκια αλλά και καφενεία σάς περιμένουν για να γνωρίσετε τις μοναδικές γεύσεις του βουνού, πίτες, μαγειρευτά και γλυκά του κουταλιού, όλα φτιαγμένα από τους καρπούς της Πιερίας.

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα