Νεράιδα Κοζάνης: Η «Νεράιδα» Που Βγήκε Στη Στεριά Και Μας Μάγεψε

Νεράιδα Κοζάνης: Η «νεράιδα» που βγήκε στη στεριά και μας μάγεψε

Νεράιδα Κοζάνης: Οι Νεράιδες βγαίνουν στη στεριά και μας μαγεύουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να τις συναντήσετε στην Ελλάδα είναι να μπείτε στο αυτοκίνητο και να επισκεφτείτε το νεότερο χωριό που χτίστηκε στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο νομό Κοζάνης. Πρόκειται φυσικά για την Νεράιδα Κοζάνης. Η ιστορία της αρχίζει μόλις πριν από 43 χρόνια.

Νεράιδα Κοζάνης – Πώς δημιουργήθηκε

Η πανέμορφη Νεράιδα Κοζάνης είναι ένα πανέμορφο χωριό του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στο νομό Κοζάνης.

Δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του.

Αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Νεράιδα Κοζάνης – Το νεότερο χωριό της Ελλάδας

Ουσιαστικά η Νεράιδα είναι ένα καινούργιο χωριό, ίσως το νεώτερο της Ελλάδας, με ιστορία 43 μόλις χρόνων.

Χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια Όρη, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης.

Διαθέτει ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, μίνι γκολφ, γήπεδα τένις και περιπατητικό πεζόδρομο, όπου μπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής.

Στη Νεράιδα το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά στα πόδια σου. Σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα.

Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας, τα Πιέρια Όρη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη σου για πάντα.

Απολαύστε την Νεράιδα από ψηλά:

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα