Μοναδικό Θέαμα: 50 εκατ. κόκκινα καβούρια μεταναστεύουν στο Νησί των Χριστουγέννων

Μια φορά το χρόνο, το Νησί των Χριστουγέννων γίνεται μάρτυρας ενός απίθανου σκηνικού –περίπου 50 εκατομμύρια καβούρια εγκαταλείπουν τις φωλιές τους στο δάσος και περπατάνε ως τη θάλασσα για την αναπαραγωγική περίοδο.

Αφού ζευγαρώσουν και γεννήσουν τα αβγά τους στη θάλασσα, περπατάνε πίσω στο σπίτι τους στο δάσος.

Εκατομμύρια καβούρια στο δρόμο, παντού

Μωρά καβούρια στη θάλασσα

Μωρά καβούρια που επιστρέφουν από τη θάλασσα

Αυτό που είναι πιο απίθανο είναι πως προετοιμάζονται οι ντόπιοι για τη μετανάστευση αυτή. Βλέπετε, η ασφάλεια των καβουριών είναι σημαντική για τους κατοίκους του νησιού. Ξέρουν ότι η κίνηση στους δρόμους μπορεί να τους κάνει ζημιά. Έτσι, πριν αρχίσει η μετανάστευση λαμβάνουν τα μέτρα τους. Φέτος, το Εθνικό Πάρκο του Νησιού των Χριστουγέννων προετοιμάστηκε εξασφαλίζοντας 20 χιλιόμετρα εμποδίων, 31 υπόγειες διαβάσεις και 1 γέφυρα.

Σύμφωνα με τον Rob Muller, επικεφαλής δασοφύλακα του Εθνικού Πάρκου του Νησιού των Χριστουγέννων, «Οι δασοφύλακες ξεκινούν να προετοιμάζονται περίπου στις αρχές Αυγούστου, όταν αρχίζει η εποχή ξηρασίας και υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. Προσπαθούμε να έχουμε τα πάντα έτοιμα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Έτσι είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που τα καβούρια αρχίσουν να μεταναστεύουν με τις πρώτες βροχές, που μπορεί να είναι τον Οκτώβρη, αν και ξεκινούν από το Νοέμβρη.»

Τοποθετώντας τα φράγματα μήκους 20 χιλιομέτρων

Ο μόνιμος φράχτης που οδηγεί σε υπόγειο πέρασμα

Οι δασοφύλακες καθαρίζουν τα υπόγεια περάσματα από σκουπίδια, φύλλα και βλάστηση που μαζεύτηκε από την προηγούμενη περίοδο.

Μια μπουλντόζα χρησιμοποιείται για να καθαρίσουν οι είσοδοι στα υπόγεια περάσματα.

Οι δρόμοι κλείνουν για να περάσουν τα καβούρια με ασφάλεια

Γέφυρα για τα καβούρια

«Ο κύριος τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τα καβούρια είναι με το να βεβαιωνόμαστε ότι δε θα τα πατήσουν τα οχήματα στο δρόμο. Αλλά πρέπει να μπορούν να διασχίσουν το δρόμο ως τη θάλασσα. Ο καλύτερος τρόπος είναι με το να κλείσουμε τους δρόμους αλλά δεν είναι πρακτικό για τους μεγάλους δρόμους που περνάνε μέσα από το εθνικό πάρκο. Έτσι, στους δρόμους που μένουν ανοιχτοί βάζουμε ειδικούς φράχτες που κρατάνε τα καβούρια έξω από τα δρόμο. Αλλά πρέπει και να μπορούν να περάσουν απέναντι από το δρόμο κι έτσι έχουμε βάλει υπόγειες διαβάσεις.»

Αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι του Νησιού των Χριστουγέννων περιμένουν με ανυπομονησία τη μετανάστευση των καβουριών. Μπορείτε να κοιτάξετε τη σελίδα στο Facebook[link] για πληροφορίες.

Credit: elitereaders.com

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα