Κάρυστος: Θάλασσα, Βουνίσιες Ομορφιές Και Φημισμένη Τοπική Κουζίνα

Νομίζετε πως θα μάθετε την Κάρυστο μέσα σε μια εβδομάδα ή στις 10 μέρες που θα κρατήσουν οι διακοπές; Ετσι είπαν κι άλλοι πριν από εσάς, πριν πολλά χρόνια –κι από τότε έρχονται και ξανάρχονται κάθε χρόνο. Και κάθονται στα ουζερί της παραλίας ή στις ορεινές ταβέρνες και λένε για την καινούρια μοναχική παραλία που βρήκαν, για το καινούριο μονοπάτι στο οποίο βάδισαν, για το άγνωστο εκκλησάκι όπου λειτουργήθηκαν.

Η νοτιότερη πόλη της Εύβοιας παίζει από τη μία με το σαρωτικό Αιγαίο και από την άλλη με τον πιο μαζεμένο νότιο Ευβοϊκό. Ευρισκόμενη στους πρόποδες του τραχιού όρους Όχη, η Κάρυστος ενώνει τα θαλασσινά χαρακτηριστικά με τη βουνίσια ομορφιά, διαμορφώνοντας μια αποκλειστικά δική της ταυτότητα, όλο εκπλήξεις.

Βέβαια, οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί και εγκαθίστανται συνεχώς –όχι μόνο στην Κάρυστο, αλλά σε όλη την περιοχή– πληγώνουν αυτό το μοναδικό τοπίο. Είναι όμως τέτοια η δύναμη και η πολυπλοκότητά του, ώστε εξακολουθεί να επιβάλλει τη γοητεία του.

Μια πρώτη βόλτα στην πόλη
Για να φτάσετε εδώ, θα ξεκινήσετε από τη Ραφήνα, όπου θα πάρετε φέρι μποτ για το Μαρμάρι. Από εκεί η Κάρυστος απέχει 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορείτε να μεταβείτε στη Χαλκίδα, από την οποία θα χρειαστείτε λιγότερο από 2 ώρες για να προσεγγίσετε οδικώς.

Η καρυστινή σας εμπειρία θα ξεκινήσει με μια βόλτα στη λιθόστρωτη προκυμαία, δίπλα σε δεκάδες πολύχρωμα ψαροκάικα. Τοπόσημο αναγνωρίσιμο και εντυπωσιακό, το Μπούρτζι: ένας διώροφος, στιβαρός ενετικός πύργος του 13ου αιώνα, με εξαγωνικό σχήμα και πολλές οδοντωτές πολεμίστρες, ο οποίος διατηρείται σχεδόν ακέραιος. Πριν την πανδημία εδώ διοργανώνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φέτος δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμα, αλλά τηλεφωνήστε στον Δήμο για να ενημερωθείτε (22243-50001). Για πληροφορίες και οδηγίες για να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα μέσα και έξω από την πόλη, επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Σέρελη (6944397665).

Πίσω από την παραλιακή οδό θα περιπλανηθείτε στις πλατείες και στα φαρδιά σοκάκια, αγνοώντας τις ογκώδεις πολυκατοικίες στο παραλιακό μέτωπο. Ο ίδιος ο βασιλιάς Όθωνας είχε δώσει εντολή στον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μίρμπεχ να σχεδιάσει την Κάρυστο, γι’ αυτό και αρχικά λεγόταν Οθωνούπολις –πήρε το σημερινό της όνομα το 1862. Στην κεντρική πλατεία θα σταθείτε μπροστά στο υπέροχο νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, φτιαγμένο από μάρμαρο Καρύστου και την περίφημη πλάκα Καρύστου.

Θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με πρωινό σε κάποιο καφενείο ή σε κάποια καφετέρια πάνω στη θάλασσα. Ρίξτε μια ματιά στον «Ναυτίλο» (22240-25651): all-day μοντέρνο, φρέσκο μαγαζί, πάνω στο λιμάνι, με μεγάλο μπαρ, απαλή μουσική και ρομαντική ατμόσφαιρα. Εδώ θα έρθετε και το βράδυ, για ποτάκι και κοκτέιλ.

Για πρωινό συστήνεται βέβαια και το καφεπαντοπωλείο «Αύρα» (22240-25009), με ομελέτες, καφέ, γλυκά, ουζάκι και με ράφια γεμάτα από τοπικά προϊόντα της Εύβοιας. Για καφέ, πάλι, οπωσδήποτε στη «Χόβολη» (22240-23927), ένα καφενείο αλλιώτικο από τα συνηθισμένα. Θα σας καλωσορίσει με σφηνάκι υποβρύχιο, φτιάχνει φυσικά καφέ στη χόβολη, σερβίρει ρακόμελο, ενώ φιλοξενεί και μουσικές εκδηλώσεις.

Μπορείτε να συνεχίσετε την περιπλάνησή σας στην Κάρυστο με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο (22240-29218), που στεγάζεται στο Γιοκάλειο Ιδρυμα, το οποίο διαθέτει 11.0000 τόμους στη βιβλιοθήκη του. Βρίσκεται απέναντι από το Μπούρτζι και, ανάμεσα σε άλλα εκθέματα, θα δείτε και ευρήματα από τα μυστηριώδη Δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων.

Πολύ ωραίο είναι όμως και το Λαογραφικό Μουσείο (22240-22240), τόσο για τα εκθέματα, όσο και για το υπέροχο αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά στο οποίο στεγάζεται. Θαυμάσιες οι τοπικές ενδυμασίες, αλλά το πιο ενδιαφέρον έκθεμα είναι η αναπαράσταση ενός ολόκληρου καρυστινού σπιτιού. Aν έχετε διάθεση για shopping θα βρείτε καλόγουστα χειροποίητα κοσμήματα, τσάντες και ρούχα (σε ανάλαφρο ύφος) στο ρομαντικά διακοσμημένο κατάστημα «Σαν Παραμύθι» (Θ. Κοτσίκα 6, 22240-27072).

Για μπάνιο μπορείτε να πάτε στην παραλία Γαλλίδα, μόλις 300 μέτρα απόσταση από το κέντρο της πόλης ή στην Ψιλή Άμμο λίγο πριν την έξοδο προς Μπούρο –φτάνετε εύκολα και περπατώντας. Αλλιώς θα «ξενιτευτείτε» και σε 10 λεπτά με το αυτοκίνητο θα βρείτε τον Κάβο. Και οι τρεις αυτές παραλίες έχουν ρηχά, καταγάλανα νερά και είναι οργανωμένες. Ο Κάβος έχει και ψιλό βοτσαλάκι εκτός από άμμο, προσφέρεται δε τόσο για θαλάσσια σπορ, όσο και για υποβρύχια εξερεύνηση με μάσκα. Κι αν βγείτε ακόμα παραέξω, στα 10 χιλιόμετρα από την Κάρυστο είναι και η παραλία Μπούρος, στην οποία θα στήσετε την ομπρέλα σας όπου θέλετε. Άμμος, ρηχά νερά, αρμυρίκια, ταβέρνες.

Έξω από την Κάρυστο
Στην Παλαιά Χώρα της Καρύστου, 2,5 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται το ωραιότατο επισκέψιμο οινοποιείο «Κτήμα Μοντοφώλι» της οικογένειας Καρακώστα (έχει ανακηρυχθεί και αρχαιολογικός χώρος). Εδώ καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο, ενώ παράγεται και το λιαστό, γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι», κατά παραδοσιακό τρόπο. Επιπλέον, από τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται μέσα στο κτήμα παρασκευάζονται μαρμελάδες. Περνώντας το κατώφλι θα μπείτε σε έναν άλλον κόσμο. Το εκπληκτικό κεντρικό κτήριο χρονολογείται από το 1500, το νεοκλασικό Κόκκινο Σπίτι είναι του 19ου αιώνα, το κελάρι και ο χώρος γευσιγνωσίας στεγάζονται σε κτίσμα που υπήρξε βυζαντινός ναός. Ξενάγηση και οινογνωσία κατόπιν συνεννόησης (22240 23951, 6973 7282347).

Άκρως εντυπωσιακό μετά από 800 χρόνια ζωής είναι και το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso), το οποίο χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στο χωριό Μύλοι, 4 χιλιόμετρα έξω από την Κάρυστο. Το είπαν έτσι διότι χτίστηκε με πέτρες από τα κοκκινωπά σχιστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Θεμελιώθηκε από τους Βυζαντινούς, πέρασε στους Φράγκους, αγοράστηκε από τους Ενετούς, εγκαταλείφθηκε στους Τούρκους. Το θεωρούσαν απόρθητο, οπότε χρειάστηκαν γερές μάχες για την κατάληψή του στην Επανάσταση του 1821 –οι οποίες απλά επιβεβαίωσαν τη φήμη του, τελικά.

Είναι ακριβώς όπως τα κάστρα των παραμυθιών, με τα γερά του τείχη να απλώνονται φιδογυριστά γύρω από έναν σχεδόν κωνικό λοφίσκο. Διατηρείται μάλιστα πολύ καλά, αν κι έχει γίνει και μια σχετική αναστήλωση. Φτάνετε μέχρι εδώ με το αυτοκίνητο και έπειτα θα χρειαστείτε γύρω στα 100 μέτρα περπάτημα για να προσεγγίσετε στην είσοδο. Αν σταθείτε στην πίσω μεριά, στο άνοιγμα στον δεύτερο όροφο όπου φυσάει μελτέμι, θα έχετε την εξωπραγματική αίσθηση πως είσαστε κυρίαρχοι του κόσμου (ή ότι θα σας πάρει ο Αίολος και θα σας πάει στην Άνδρο).

Μιας και φτάσατε μέχρι εδώ, κάντε και μια βόλτα στους Μύλους. Είναι γραφικό χωριό με όμορφα παραδοσιακά σπίτια, χαμένο μέσα στο πράσινο της τριγύρω φύσης. Παλιά, τα πολλά τρεχούμενα νερά κινούσαν τους μισογκρεμισμένους (σήμερα) πέτρινους μύλους που θα δείτε εκεί. Δροσιά, ήχοι νερού, κελαηδίσματα πουλιών, καταπληκτική θέα όπου κι αν γυρίσετε το βλέμμα σας. Στο κέντρο, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, θα δείτε να κυλάει κι ένα ποταμάκι. Μπορείτε να καθίσετε εδώ να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, πριν ξεκινήσετε για τα αρχαία ρωμαϊκά λατομεία και τους ανεξήγητους Κυλίνδρους.

Η Κάρυστος έχει άρρηκτη σχέση με τα λατομεία. Σήμερα είναι πασίγνωστη η σχιστολιθική πλάκα Καρύστου, αλλά στην αρχαιότητα εξορυσσόταν εδώ η λεγομένη «Καρυστία λίθος» –το περίφημο πράσινο μάρμαρο, γνωστό και ως Cipolino: θα πει «κρεμμυδάκι», ονομασία που οφείλεται στα «νερά» που κάνει η πέτρα, θυμίζοντας το εσωτερικό του κρεμμυδιού.

Για να πάτε στα αρχαία ρωμαϊκά λατομεία θα ακολουθήσετε το μάλλον εύκολο μονοπάτι που ξεκινάει έξω από τους Μύλους. Σε περίπου 1 ώρα θα αντικρίσετε πέντε τεράστιους λαξευμένους μονολιθικούς κίονες μήκους 12 μέτρων, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν Κυλίνδρους. Είναι πεσμένοι στο χώμα, με φόντο την απίστευτη θέα σε όλη την Κάρυστο και στο νησάκι Πελαΐτισσα· κι αν ο καιρός είναι καλός, το μάτι φτάνει μέχρι την Τζιά και τη Γυάρο. Γιατί τους παράτησαν εκεί, αφού μάλιστα ήταν ήδη σμιλεμένοι, αποτελεί (άλλο ένα) από τα μυστήρια της Καρύστου που κανείς δεν έλυσε ακόμα.

Το μυστηριώδες Δρακόσπιτο της Όχης
Από μυστήριο σε μυστήριο και από πεζοπορία σε πεζοπορία. Αυτή τη φορά προς το ξακουστό Δρακόσπιτο της Όχης, σε υψόμετρο 1.398 μέτρων. Για να πάτε εκεί θα οδηγήσετε σε άσφαλτο μέχρι το χωριό Μετόχι, στους πρόποδες του βουνού. Έπειτα θα κάνετε 5 ακόμα χιλιόμετρα σε χωματόδρομο, προτού αφήσετε τον κεντρικό δρόμο στρίβοντας αριστερά. Θα παρκάρετε κοντά στον Καστανόλογγο, ένα υπεραιωνόβιο δάσος με τεράστιες, γηραιές καστανιές –κάποιες από αυτές λένε πως ζουν εδώ και 300 χρόνια. Το γήρας, μάλιστα, έχει παραμορφώσει τους τεράστιους κορμούς: τους έχει στρίψει, τους έχει κάμψει, τους έχει κάνει να μοιάζουν με γλυπτά από χέρι ανθρώπου.

Από εδώ ξεκινάτε την πεζοπορία, στροφή με στροφή. Μια πρώτη ιδέα για το τι θα δείτε στην κορυφή δίνει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Είναι λαξευμένο μέσα στους βράχους, με την ίδια σχεδόν τεχνική της συναρμογής μεγαλίθων με την οποία είναι φτιαγμένο και το Δρακόσπιτο. Είναι και η μόνη στάση για σκιά μέσα στο όλο άγονο τοπίο (μην ξεχάσετε να πάρετε νερό μαζί σας).

Τα Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας παραμένουν ένα γοητευτικό αίνιγμα. Photo: Δήμος Καρυστίας
Φτάνοντας, θα μείνετε άφωνοι. Πρόκειται για μεγαλιθικό κτίσμα με είσοδο και άνοιγμα στην οροφή, που φαντάζει τεράστιο –λες και ξεπήδησε από το έδαφος (υπάρχουν γύρω στα 25 Δρακόσπιτα στη νότια Εύβοια). Είναι φτιαγμένο από πελώριους ορθογώνιους λίθους, που ζυγίζουν 10 τόνους ο καθένας. Καμία συγκολλητική ουσία δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να τους ενώσει, εντωμεταξύ: είναι μόνο το βάρος τους και η άριστη λάξευση που τους κάνει να συναρμόζονται τόσο καλά, κρατώντας όρθιο το Δρακόσπιτο εδώ και χιλιετίες. Η δε θέα προκύπτει εξίσου απίστευτη, καθώς βλέπεις μπροστά σου ολόκληρο το Αιγαίο μέχρι τη Χίο (όταν έχει καλό καιρό).

Ποιοι το έφτιαξαν, γιατί και πότε ακριβώς, είναι θέματα που ακόμα κουβεντιάζουν οι επιστήμονες. Οι λαϊκές παραδόσεις, βέβαια, λένε πως εδώ κατοικούσαν Δράκοι –και, όσο το κοιτάς, τόσο καταλαβαίνεις γιατί. Η μελέτη του αείμνηστου καθηγητή του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Νικολάου Μουτσόπουλου (1959) αποφάνθηκε πως ήταν ναός χτισμένος πριν από το 700 π.Χ., στον οποίο γίνονταν θυσίες. Κάποιοι τον θέλουν να ήταν αφιερωμένος στην Ήρα, στον Δία ή στον Ηρακλή. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι πρόκειται για αστεροσκοπείο. Τα ευρήματα από τις έρευνες στο Δρακόσπιτο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.

Πλατανιστός και Κάβο Ντόρο
Αφήνοντας τα ανεμοδαρμένα ύψη του Δρακόσπιτου της Όχης ξεκινάτε για τη βαθύσκιωτη ρεματιά και τον καταρράκτη του Πλατανιστού, παίρνοντας την επαρχιακή οδό Καρύστου-Αμυγδαλιάς, που ενώνει την πόλη με τα χωριά του Κάβο Ντόρο. Φουλάρετε βενζίνη πριν ξεκινήσετε, διότι ο δρόμος έχει στροφές και ανηφοροκατηφόρες και βενζινάδικο δεν υπάρχει. Υπολογίστε ότι η συνολική απόσταση της περιοχής από την Κάρυστο ανέρχεται στα 60 χιλιόμετρα.

Ο Πλατανιστός είναι το πρώτο και μεγαλύτερο χωριό του Κάβο Ντόρο, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κάρυστο. Ένα γεφυράκι σηματοδοτεί τον καταπράσινο και απίστευτης ομορφιάς τόπο του, που έχει ως εντυπωσιακό σήμα κατατεθέν έναν καταρράκτη –ακούς μάλιστα το βουητό του ήδη από τον δρόμο. Από εκεί θα λοξοδρομήσετε για να επισκεφθείτε και την καταπληκτική παραλία Ποτάμι, προτού συνεχίσετε με στροφές, ανηφοριές και κατηφοριές προς τον Κάβο Ντόρο, φτάνοντας στο απόκοσμο τοπίο του. Αν δεν έχει αέρα, θα σε γοητεύσει με τη μοναχικότητά του και τους θρύλους που το περιβάλλουν. Αν φυσάει βοριάς, πάλι, γίνεται απειλητικό: ένα θρίλερ όλο δικό σας, σε 2 ώρες απόσταση από την Αθήνα.

Διαμονή στην Κάρυστο
Κτήμα Μοντοφώλι
Τέσσερις πολυτελείς βίλες σε διαφορετικό ύφος η κάθε μία, μέσα στο ωραιότατο, ιστορικό και επισκέψιμο οινοποιείο «Κτήμα Μοντοφώλι». Η Βίλα Αμφιθέα έχει χτιστεί στα ερείπια της παλιάς αποθήκης. Η Βίλα Belvedere έχει δομηθεί στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 20ού αιώνα. Το Κόκκινο Σπίτι διατηρεί ύφος ύστερου 19ου αιώνα, ενώ η πολύ όμορφη Βίλα Dovecote ορθώνεται στα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών, φέροντας ίχνη από περιστερώνα του 19ου αιώνα. Ο περιβάλλων χώρος είναι υπέροχος, μέσα στο πράσινο και στους αμπελώνες.

Παλιά Χώρα (22240-23951, 69737282347)

Πολιτεία
Συγκρότημα με αυτόνομες βίλες, πλήρως εξοπλισμένες, μέσα σε καταπράσινους κήπους στην Παλιά Χώρα. Διαθέτει μεζονέτες με μπαλκόνι και στούντιο με βεράντα. Διακόσμηση μοντέρνα, με ρομαντική διάθεση. Προσφέρει μπάρμπεκιου, παιδική χαρά και πολύ μεγάλη αυλή με γρασίδι, καθώς και πύλη που κλείνει με ασφάλεια.

Παλιά Χώρα (22240-25425)

Λίθος
Καλοβαλμένο συγκρότημα αυτόνομων, παραδοσιακών, κατοικιών σε ανάλαφρο ύφος, με ωραίες βεράντες που απολαμβάνουν θέα στη θάλασσα. Οι ξενώνες Lithos Villas στη Γραμπιά αποτελούνται από 4 πετρόχτιστες μεζονέτες. Οι κατοικίες Penelope Villas στην Παξιμάδα είναι χτισμένες σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αποτελούνται από ένα σπίτι για 4 άτομα κι ένα studio για 2 άτομα. Βρίσκονται δε κοντά στην παραλία. Αρκετά εφόδια για πρωινό στο δωμάτιο, τα οποία ανανεώνονται καθημερινά.

Γραμπιά και Παξιμάδα (22240-26782, 6944397665)

Thea Apartments
Μικρό συγκρότημα από άνετα, μοντέρνα δωμάτια, πάνω στην προκυμαία της Καρύστου, με θαυμάσια θέα στην Τζιά και στο νησάκι της Αγίας Πελαγίας. Προσφέρει δύο τύπους δωματίων, τα μονόχωρα studios και τα δίχωρα premium. Και οι δύο έχουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Υλικά για πρωινό στα δωμάτια, τα οποία ανανεώνονται καθημερινά, αλλά και υπόγειο πάρκινγκ.

Κριεζώτου (Αιόλου) & Κότσικα, Παραλία Καρύστου (22240-26367, 6932553972, 6977430370)

Aeolia Villas
Tέσσερις πετρόκτιστες, μοντέρνες, αυτόνομες μεζονέτες με πανοραμική θέα στη θάλασσα, 200 μέτρα από την παραλία του Κάβου. Ευρύχωρα δωμάτια με διαφορετική διακόσμηση το καθένα, μεγάλα μπαλκόνια, άνετος χώρος στάθμευσης. Για πρωινό θα πρέπει να γίνει συνεννόηση.

Μπούρος (22240-23141)

Φαγητό στην Κάρυστο
Το φαγητό είναι σπουδαία υπόθεση στην Κάρυστο. Φημισμένος ψαρότοπος με επίσης φημισμένα –και πεντανόστιμα– αρνιά και κατσίκια, καταπληκτικά τυριά, νόστιμα τοπικά ζυμαρικά (λέγονται κουρκουμπίνες), καθώς και ποιοτικό μέλι. Η ντόπια κουζίνα είναι εξαιρετική, όπως και οι πρώτες ύλες της. Θα απολαύσετε λοιπόν το καλό φαγητό σε σωστές ταβέρνες για ψάρι και κρέας, σε παραδοσιακά μαγέρικα, αλλά και σε αεράτα, μοντέρνα εστιατόρια.

Το Χωνί
Οικογενειακή ταβέρνα με τοπική κουζίνα και πανοραμική θέα προς την Κάρυστο και τη θάλασσα. Νόστιμα μαγειρευτά από την κυρία Ολυμπία (κόκορας ή κατσίκι κοκκινιστό με κουρκουμπίνες, κατσίκι λεμονάτο, αρνί στη γάστρα, χορτόπιτα, λαγός στιφάδο, ζυμωτό ψωμί), αλλά και σούβλες, καθώς και κρεατικά της ώρας στα κάρβουνα. Κοκόρια, αρνιά και κατσίκια δικής τους εκτροφής.

Κατσαρώνι, 5ο χλμ. επαρχιακής οδού Καρύστου-Χαλκίδας (22240-24152, 6932647374)

Ξυπόλητος
Οικογενειακή ταβέρνα, με τον ιδιοκτήτη Δημήτρη Ξυπόλυτο –ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και αντιδήμαρχος Καρύστου– να μαγειρεύει με γνώση και αγάπη την τοπική κουζίνα της περιοχής. Τα κρεατικά και τυροκομικά που χρησιμοποιεί έρχονται κατά 80% από τη φάρμα του, ενώ τα λαχανικά είναι από τα μποστάνια του στο χωριό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πεντανόστιμο «αρνάκι βουλωτό» στη γάστρα, που σιγοψήνεται για ώρες. Πολλά ψητά της ώρας και σούβλες. Ψωμί ζυμωτό με γλυκάνισο, ψημένο στον ξυλοφουρνο.

Πόθι, επαρχιακή οδός Γιαννιτσίου-Χανίων (6974892742)

Γευσίπλους
Μενού με δημιουργικές ελληνοκεντρικές γεύσεις από τον διάσημο σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη στο εστιατόριο που στεγάζεται σε πετρόχτιστο κτήριο 200 ετών. Εδώ θα δοκιμάσετε κοτόπουλο σχάρας μπούτι χωρίς κόκκαλο πάνω σε ταμπουλέ με αρωματικά, ψητά θαλασσινά πάνω σε μους μαύρου ταραμά και αρωματικά χόρτα, αλλά και κεφτεδάκια με σάλτσα μαυρομάτικα και μους παντζάρι.

Θεοχάρη Κότσικα 3, Κάρυστος (22240-2569)

Κάβο Ντόρο
Παραδοσιακό μαγέρικο σε ένα γραφικό καλντερίμι με θέα προς τη θάλασσα. Βιτρίνα με πολλά μαγειρευτά, όπως παλιά: κατσικάκι φρικασέ, κόκορας κοκκινιστός με κουρκουμπίνες, κουνέλι λεμονάτο με πουρέ σελινόριζας και γλυκοπατάτας, τυροπιτάρια, κεφτεδάκια. Σερβίρει και κρεατικά και ψαρικά της ώρας.

Κριεζώτου (πάροδος Σαχτούρη), Κάρυστος (22240-22326)

Καρύστιον
Το κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Karystion» βρίσκεται μέσα σε καταπράσινο κήπο και σερβίρει στη βεράντα, προσφέροντας άπλετη θέα στη θάλασσα. Fusion μεσογειακή κουζίνα με ιδέες από Ιταλία, Γαλλία, Μέση Ανατολή συνδυασμένες με κλασικές ελληνικές επιλογές. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τοπικά.

Κριεζώτου, ξενοδοχείο «Karystion», Κάρυστος (22240-22191)

Αγκωνή
Καλοβαλμένo και pet friendly μαγαζί πάνω στην παραλία, στρώνει τραπέζια σε δροσερή αυλή. Σερβίρει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, λίγα κρεατικά και αρκετά ορεκτικά. Τα πιάτα ημέρας είναι εξτρά, φτιαγμένα με υλικά εποχής και από την ψαριά της ημέρας. Πολύ καλό τηγάνι και γαρίδες με ζυμαρικά al dente.

Κριεζώτου 100, Κάρυστος (22240-31358)

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα