Καμμένη Χώρα Μεθάνων: Το Χωριό Χτισμένο Πάνω Σε Λάβα Ηφαιστείου!

Καμμένη Χώρα Μεθάνων: Το Χωριό Χτισμένο Πάνω Σε Λάβα Ηφαιστείου!

Καμμένη Χώρα Μεθάνων: Ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό των Μεθάνων. Η Καμμένη Χώρα είναι χτισμένη πάνω στη λάβα του ηφαιστείου. Ένα ηφαίστειο που φυσικά δεν είναι ενεργό πλέον. Ένα άγνωστο μέρος για πολλούς σε απόσταση μόλις 2,5 ωρών από την Αθήνα.

Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα βρίσκεται η φημισμένη λουτρόπολη των Μεθάνων, ένα από τα παλαιότερα θέρετρα του Αργοσαρωνικού. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο της.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Στη χερσόνησο έχουν καταγραφεί 30 κρατήρες και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Βορειοδυτικά, πάνω από το χωριό Καμμένη Χώρα, βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του ηφαιστείου, ο οποίος έχει βάθος περίπου 50 μ. και διάμετρο 100 μ. Το ηφαίστειο αυτό δεν είναι πια ενεργό.

Καμμένη Χώρα: Ένα χωριό χτισμένο πάνω στη λάβα

Το χωριό της Καμμένης Χώρας με τα μικρά ολόλευκα σπίτια είναι χτισμένο «πλάι» στον γνωστό κρατήρα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία κατοίκησης. Η απότομη πλαγιά βόρεια του οικισμού είναι σκεπασμένη με σκουρόχρωμους όγκους στερεοποιημένης λάβας, συνθέτοντας ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εδάφους, σχηματίστηκαν πολλές μικρές σπηλιές που αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τους κατοίκους. Κατά τους χειμερινούς μήνες οι σπηλιές έβγαζαν ζεστό αέρα με αποτέλεσμα οι βοσκοί να τοποθετούν εκεί τα ζωντανά τους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που παρέμεναν δροσερές και χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος φυσικού ψυγείου με αυτοσχέδιες πόρτες.

Για να φτάσει κανείς στον ηφαιστειακό κρατήρα από το χωριό θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα, ανάμεσα σε πεύκα και πουρνάρια. Η απόσταση είναι σχετικά μικρή (30 λεπτά) και η εμπειρία της ανάβασης είναι πραγματικά μοναδική, όπως μοναδική είναι και η δροσερή αίσθηση που σε περιβάλει φτάνοντας στην καρδιά του ανενεργού πια κρατήρα.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα