Ένα Μοναστηράκι πιο όμορφο από.. της Αθήνας

Σε ένα τοπίο βουτηγμένο στο πράσινο, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται ένα παραδεισένιο χωριό που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσες ακόμη ανεξερεύνητες ομορφιές έχει αυτή η μικρή αλλά ευλογημένη χώρα.

Το Μοναστηράκι βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Αιτωλ/νίας και απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο και την Βόνιτσα.

Είναι χτισμένο στα Ακαρνανικά όρη, σε υψόμετρο 340 μέτρων και οφείλει τη σημερινή ονομασία του στο παλιό μοναστηριακό συγκρότημα, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό, και γιορτάζεται την 6η Αυγούστου.

Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Παράδεισος. Βλέποντας τις φωτογραφίες δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί..

Το χωριό διασχίζει ο ποταμός Κεφαλόβρυσος και μπορείς να τον απολαύσεις ανεβαίνοντας στο γεφυράκι που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού ή περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του.

Ο Κεφαλόβρυσος πηγάζει από τα Ακαρνανικά όρη και χάρις σε αυτόν, 4 νεροτριβές βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στέκει υπερήφανος πάνω από την πλατεία του Μοναστηρακίου και αποτελεί άλλο ένα κόσμημα για το χωριό.

Όμως ο Κεφαλόβρυσος κρύβει και ένα υπέροχο μυστικό.. Δημιουργεί ένα από τα πιο επιβλητικά φυσικά τοπία της Ελλάδας τον πανύψηλο και άγνωστο καταρράκτη του Σεπετού. Η πρόσβαση εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολη καθότι το μέρος είναι παρθένο και γεμάτο πυκνή βλάστηση ενώ πίσω από τον καταρράκτη υπάρχει το ανεξερεύνητο ακόμη σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς.

Ο καταρράκτης είναι ύψους 80 μέτρων και ονομάζεται και «Λαμπάδα» λόγω της ευθύγραμμης πτώσης του νερού, αλλά και επειδή στην κορυφή είναι στενός και στη συνέχεια πλαταίνει, δίνοντας την όψη μίας λαμπάδας. Ποιος θα περίμενε ένα τόσο μικρό χωριό να κρύβει έναν επιβλητικό καταρράκτη ύψους 80 μέτρων!

Η παράδοση αναφέρει την ιστορία μιας όμορφης κοπέλας, που όταν ο πατέρας της απαγόρευσε να παντρευτεί τον αγαπημένο της, εκείνη πήδηξε από την κορυφή του καταρράκτη. Σώθηκε όμως από μία νεράιδα. Όταν ο πατέρας είδε την κόρη του να επιζεί, της επέτρεψε να παντρευτεί το παλικάρι που αγαπούσε. Έκτοτε, οι επισκέπτες εύχονται να δουν κι αυτοί τη νεράιδα του μύθου.

Φωτογραφίες: neolaia.gr, Aνδρομάχη Βρακατσέλη, Αποστόλης Δήμος, Γυμνάσιο Μοναστηρακίου

Βίντεο: Αντρέας Κουτσοθανάσης

Πηγή

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα