Ελατοχώρι Πιερίας: Η Άγρια Ομορφιά, Τα Γραφικά Μονοπάτια Και Οι Καταρράκτες

Ελατοχώρι Πιερίας: Η Άγρια Ομορφιά, Τα Γραφικά Μονοπάτια Και Οι Καταρράκτες

Ελατοχώρι Πιερίας: Το γραφικό Ελατοχώρι αποτελεί ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν μια εξόρμηση μακριά από την τρέλα της πρωτεύουσας αναζητώντας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Η άγρια ορεινή ομορφιά, τα γραφικά μονοπάτια, οι καταρράκτες μοιάζουν να βγήκαν από πίνακα ζωγραφικής.

Ενημερωτικά τα Πιέρια όρη είναι από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της Ελλάδας, με την οξιά και το μαύρο πεύκο να κυριαρχούν. Εκτείνεται βορειοδυτικά του Ολύμπου, μεταξύ Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης και είναι απολύτως ήπιο και προσβάσιμο. Στο βουνό ξεχωρίζουν τα μεγάλα δάση από έλατα και καστανιές, ενώ συναντώνται πλατάνια, σφεντάμια και ιτιές, δίπλα σε ρέματα με τρεχούμενα γάργαρα νερά. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Φλάμπουρο (2.193 μ.), ενώ οι πλαγιές του βουνού είναι διάσπαρτα με μονοπάτια, κάποια από αυτά οργανωμένα.

Στην πλούσια χλωρίδα περιλαμβάνονται όλα τα συνηθισμένα είδη του γειτονικού Ολύμπου, όπως ροζ ανεμώνες, σαλέπι, άγρια γαρύφαλλα, αγριοφράουλες και βέβαια το φημισμένο βουνίσιο τσάι (Sideritis scardica). Το βουνό είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, ενώ είναι πολλοί μικροί οικισμοί στις πλαγιές του, έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί και διατηρητέοι.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτό το πανέμορφο φυσικό και γεμάτο αρμονία περιβάλλον, ακριβώς απέναντι από τον επιβλητικό Όλυμπο, ζούσαν οι εννέα μούσες της ελληνικής μυθολογίας, που διασκέδαζαν με θείες μελωδίες και ύμνους τους Ολύμπιους θεούς.

Τα Πιέρια, με τα πυκνά δάση και τη μοναδική θέα προς το βουνό των Θεών, προσελκύουν όλες τις εποχές του χρόνου fan της πεζοπορίας και της χαλάρωσης στην άγρια φύση αλλά και όσων επιζητούν αδρεναλίνη στο «κόκκινο» είτε με χειμερινά σπορ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου και ορειβασία στις ψηλότερες κορυφές του βουνού, είτε με διαδρομές και εξερευνήσεις, σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους με mountain bike και τζιπ 4×4.

Στο γραφικό Ελατοχώρι

Μέσω Κατερίνης βρεθήκαμε στην ανατολική πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο περίπου 1000 μ., και στο Ελατοχώρι (28 χλμ / 36 λεπτ.). Η άγρια ομορφιά του τοπίου, όπως και η θέα προς τον Όλυμπο, εντυπωσιάζει στη διάρκεια της διαδρομής. Το χωριό, που αποτελείται από τον παλαιότερο και τον νεότερο οικισμό, αποτελεί κορυφαίο χειμερινό θέρετρο, λόγω και της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, περίπου 8 χλμ δυτικά στις πλαγιές του βουνού.

Ο παλιός οικισμός καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1944 όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 32 κατοίκους του χωριού ως αντίποινα για την δράση αντιστασιακών ομάδων στην περιοχή. Μόνο η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (17ου αιώνα), με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, διασώθηκε. Μετά το 1950 οι κάτοικοι έκτισαν λίγο παρακάτω το σημερινό χωριό, που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί σταθερά να καταστεί εναλλακτικός προορισμός ως αφετηρία δραστηριοτήτων στο βουνό, όπως πεζοπορία και ποδηλασία σε οργανωμένες διαδρομές, ορειβασία στις κορυφές του βουνού, αλλά και χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο. Σήμερα ο πληθυσμός του χωριού, αγγίζει τους 500 κατοίκους.

Μονοπάτια γύρω από το Ελατοχώρι

Στην πλατεία του παλιού οικισμού μας περιμένει η ντόπια Συνοδός Βουνού Σωτηρία Ουσταμπασίδου. Είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα Πιέρια όρη, και τα όμορφα μυστικά τους, και με το «καλημέρα» διακρίνεις και αντιλαμβάνεσαι την αγάπη και το πάθος της για το βουνό των Μουσών. «Κοιτάξτε ομορφιά. Όλα στα Πιέρια δένουν αρμονικά. Δεν θα μπορούσαν οι εννέα μούσες : Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία και Καλλιόπη να επιλέξουν άλλο βουνό για κατοικία τους» μας λέει, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες για τις μυθολογικές Μούσες : «Αρχικά οι θεότητες αυτές ήταν Νύμφες του βουνού και των νερών. Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία με το γιο του Κρόνου -τον Δία- και γέννησε αυτές τις παρθένες που μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανα μας και απαλύνουν τους πόνους μας» λέει.

Με ανοιχτό τον χάρτη των Πιέριων πάνω στο τραπέζι, η Σωτηρία μας ενημερώνει για τα μονοπάτια και τις διαδρομές που υπάρχουν γύρω από το Ελατοχώρι, προκειμένου να επιλέξουμε ποιο θα ακολουθήσουμε στην εξόρμησή μας.

«Από το παλιό Ελατοχώρι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια μικρή γραφική διαδρομή δίπλα στο ρέμα προς την θέση “Κεραμίδα”. Να πεζοπορήσουμε προς το Χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου (1.500 μ.) που είναι πλέον ανοιχτό όλο το χρόνο και να συνεχίσουμε στη θέση Αρβανίτη (2.023 μ.) και από εκεί εάν θέλουμε να συνεχίσουμε και πιο ψηλά. Μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε από το χωριό για το Χιονοδρομικό Κέντρο αλλά από τη θέση “Νικόλα Πηγάδι” (1.100 μ) και να πεζοπορήσουμε μέχρι το βοτανικό μονοπάτι της Ερατούς ή αλλιώς και μονοπάτι των μανιταριών όπου θα θαυμάσουμε τον πανέμορφο καταρράκτη “Σωτήρη Ρέμα”. Ακόμη μπορούμε να πεζοπορήσουμε 3 ώρες από το σημείο “Νικόλα Πηγάδι» και να καταλήξουμε στο παλιό Ελατοχώρι, περνώντας από τη θέση “Κεραμίδα”. Μια διαδρομή διάρκειας τριών ωρών με εύκολο τερέν και χωρίς υψομετρικές. Επίσης μια εύκολη και μικρή διαδρομή εντός του παλιού οικισμού για όλους σχεδόν είναι και μέχρι τη θέση Λουρά με ένα υπέροχο μπαλκόνι που βλέπει στον επιβλητικό ομώνυμο καταρράκτη που έχει νερό ως το καλοκαίρι και ενδείκνυται για πιο extreme υπαίθριες δραστηριότητες ή ακόμη και για απλή φωτογράφιση. Τέλος πάλι μέσα από το χωριό μονοπάτι δίπλα στο ρέμα μας οδηγεί στον φημισμένο Άι Νέρι».

Τελικά αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το πλέον δημοφιλές μονοπάτι της περιοχής, το βοτανικό μονοπάτι της Ερατούς, που καταλήγει στον ινσταγκραμικό καταρράκτη του «Σωτήρη Ρέμα», που ειδικά αυτή την εποχή το χιόνι δίνει το δικό του χρώμα.

Βοτανικό Μονοπάτι της Ερατούς

Σχεδόν 4 χλμ πριν από το Χιονοδρομικό Κέντρο, ο δασικός δρόμος δεξιά οδηγεί σε ένα πραγματικό φυσικό στολίδι της περιοχής, στη θέση που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σωτήρη ρέμα». Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή στις πλαγιές του βουνού, που σηματοδοτεί το Βοτανικό Μονοπάτι της Ερατούς, και οδηγεί σε έναν πανέμορφο διχαλωτό καταρράκτη. Το μήκος της διαδρομής αγγίζει τα 1.700 μ., και είναι ιδανική τόσο για πεζοπορία όσο και για ποδηλασία, για ολόκληρη την οικογένεια.

Πινακίδες μας κατευθύνουν προς τον καταρράκτη, που είναι κρυμμένος μέσα στη χαράδρα και «πνιγμένος» μέσα στη βλάστηση, περνώντας πρώτα από την βρύση στη θέση «Νικόλα Πηγάδι» και ένα χώρο δασικής αναψυχής με τραπεζοκαθίσματα. Το χιόνι δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να φοράμε αδιάβροχα αντιολισθητικά μποτάκια. Οι ονομασίες των σημείων, έχουν σχέση βέβαια με ιστορίες και θρύλους ντόπιων.

Το θέαμα πραγματικά μας αποζημιώνει. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σχημάτισαν εντυπωσιακούς μικρούς σταλακτίτες πάγου γύρω από τον καταρράκτη, που μικρό γεφυράκι σε οδηγεί ακριβώς μια ανάσα από αυτόν, νοιώθοντας στο πρόσωπο τη δροσιά του.

«Αυτό που μου αρέσει πολύ σε αυτό το μονοπάτι, είναι πως περπατάς μέσα στο δάσος, σε έναν τόπο γεμάτο βότανα, τρεχούμενα νερά και διαφορετικά χρώματα κάθε εποχή. Δεν υπάρχουν υψομετρικές διαφορές οπότε δεν κουράζει και βέβαια είναι προσβάσιμο ακόμη και από άτομα με κινητικά προβλήματα, είτε με αυτοκίνητο είτε με αμαξίδιο» μας λέει η Σωτηρία.

Ακολουθώντας το νερό στο Άι Νέρι

Πρόκειται για μια διαδρομή δίπλα στο νερό, που αποφασίσαμε να την ακολουθήσουμε μια και ξεκινάει από τη νότια πλευρά του νέου οικισμού. Ακολουθώντας το πετρόκτιστο μονοπάτι, καταλήξαμε σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι και στο Άι Νέρι. Εκεί υπάρχει μικρό εξωκλήσι όπου κατά την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος. Το νερό που πέφτει από την οροφή της μικρής σπηλιάς , οι ντόπιοι πιστεύουν πως έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η διαδρομή πραγματικά μας «αποζημιώνει» και όπως μας λέει η Σωτηρία αν ήταν καλοκαίρι «θα βουτούσαμε στα νερά για να δροσιστούμε», όπως το συνηθίζουν πολλοί.

Πίσω στο Ελατοχώρι

Στο γραφικό χωριό χαλαρώσαμε και διανυκτερεύσαμε στο Boutique Hotel Atrion στο Παλαιό Ελατοχώρι. Ένα ξεχωριστό συγκρότημα υψηλής αισθητικής και αντίληψης, όπου μας άρεσαν τα έπιπλα αντίκες, τα οικογενειακά κειμήλια και οι πίνακες προσωπικής συλλογής που δένουν και κοσμούν αρμονικά τους χώρους του, προσφέροντας ζεστό φιλόξενο και γνώριμο περιβάλλον. Το οργανωμένο spa προσφέρει στιγμές χαλάρωσης ευεξίας και ηρεμίας (Τηλ. 23510 82300 / www.atrionhotel.gr)

Απολαύσαμε ξεχωριστές γεύσεις από ντόπια κρέατα στη σχάρα καθώς και ψητά της σούβλας στο φημισμένο «Παληό Σχολειό», που εκτός από εκλεκτική κουζίνα διαθέτει ευχάριστο εσωτερικό χώρο και μεγάλο τζάκι. Η όμορφη ταβέρνα λειτουργεί στο χώρο του παλαιού σχολείου του χωριού, διατηρώντας το κλίμα της εποχής, με τις δεκάδες παιδικές ζωγραφιές να ξεχωρίζουν στους τοίχους του (Τηλ. 2351082750)

Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, η περιοχή φημίζεται για το Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica) που θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα της χώρας μας και προσφέρει ένα πρώτης τάξης αφέψημα, όλες τις εποχές του χρόνου. Βρεθήκαμε στο επισκέψιμο εργαστήρι «Κτήμα Αλθαία» στο νέο Ελατοχώρι, είδαμε τη διαδικασία παραγωγής και βέβαια προμηθευτήκαμε το τσάι της χρονιάς (Τηλ.: 6997263064/ www.teaofolympus.com)

Το Ελατοχώρι στον χάρτη

Το Ελατοχώρι απέχει 463 χλμ. από την Αθήνα (4 ω 57 λεπτ.) και 97 χλμ από την Θεσσαλονίκη (1 ω 28 λεπτ.). Πλησιέστερο αεροδρόμιο, είναι το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (128 χλμ. / 1 ω 41 λεπτ.).

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα