Αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία από τα σκουπίδια μόνο με τα χέρια του. Αυτό που ανακάλυψε μας έκανε να παγώσουμε…

Οι μολυσμένες ακτές είναι μια κοινή θέα για τον Rob Arnold. Ως εθελοντής σε μια οργάνωση που προσπαθεί να διατηρήσει τις ακτές καθαρές στην αγγλική κομητεία της Κορνουάλης, ο 59χρονος άντρας γνωρίζει πολύ καλά πόσο σκουπίδια μπορούν να καταλήξουν στις ακτές μας.

Ωστόσο, ακόμη μέχρι και ο Rob αιφνιδιάστηκε από το θέαμα που αντίκρισε, ενώ έκανε βόλτα κατά μήκος της παραλίας μια Παρασκευή του Μαΐου. «Το έχω συνηθίσει μιας και το κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως αυτή τη φορά ήταν ένα σοκ για μένα – Ήταν απελπιστικό», δήλωσε ο Rob.

Rob επισκέφτηκε την παραλία Tregantle κοντά στο Plymouth, η οποία ήταν γεμάτη με στρώματα πλαστικών σκουπιδιών σε κάθε σχήμα, χρώμα και μέγεθος που μπορεί κανείς να φανταστεί.

«Αισθάνθηκα πραγματικά είχε προχωρήσει πολύ και μπορεί να είναι πολύ αργά για να το καθαρίσουμε, αλλά σκέφτηκα τουλάχιστον να προσπαθήσουμε. Ήταν λες και ο ωκεανός είχε κάνει εμετό και μας το παρουσίασε. Αισθάνθηκα ότι ήταν καθήκον μας να το καθαρίσουμε.»

Τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΟΗΕ, 6,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων πετάγονται στους ωκεανούς του κόσμου κάθε χρόνο. Νησιά από πλαστικά απορρίμματα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σε κάποια σημεία στην περιοχή του Ειρηνικού. Γνωστά ως «nurdles,» κομμάτια πλαστικού που είναι μικρότερα από δύο ίντσες καταλήγουν στις τροφικές αλυσίδες των ψαριών και των θαλάσσιων πτηνών.

Εν τω μεταξύ, η μόλυνση από πλαστικό έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε σχηματισμοί από λιωμένο πλαστικού, ηφαιστειακά πετρώματα, ιζήματα, κοράλλια, και άμμος τώρα χαρακτηρίζονται ως ένα είδος πετρώματος.

Ο Rob αποφάσισε να καθαρίζει τις παραλίες μετά από ένα ντοκιμαντέρ που εξηγούσε πώς ένα είδος άλμπατρος αποδεκατίζεται μετά από κατανάλωση πλαστικών κομματιών. Θέλοντας να κάνει τη διαφορά, ο 59χρονος συγκέντρωσε μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών για να καθαρίσει την παραλία από κάθε πλαστικό σκουπίδι και σύντομα μαζεύτηκαν 35 σακούλες.

Το μάζεμα των απορριμάτων δεν ήταν αρκετό όμως για τον Rob. Όταν συλλέχθηκαν όλα τα πλαστικά, διαχώρισε το πλαστικό από την άμμο και οποιαδήποτε άλλα σκουπίδια και στη συνέχεια προχώρησε στη διαλογή τους ανάλογα με το μέγεθος. Ειδικά για αυτό το σκοπό, ο Rob έφτιαξε μια μηχανή διαλογής από σκουπίδια που βρήκε στη παραλία και από εξοπλισμό πισίνας. Μετά τον πρώτο γύρο διαλογής, υπήρχαν ακόμη 28 σακούλες.

Έψαχνε σε αυτές τις σακούλες οτιδήποτε ενδιαφέρον. Τα ευρήματά του αποτελούν τώρα μέρος μουσειακού εκθέματος που ονομάζεται «Η εποχή του πλαστικού», που δείχνει την κλίμακα και τον παραλογισμό της ρύπανσης από πλαστικό σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο «θησαυρός» του περιλαμβάνει καπάκια που χρησιμοποιούνται για μόνωση σε σανίδες πολεμικών πλοίων. Η παραλία Trengantle βρίσκεται κοντά σε ένα πολεμικό ναύσταθμο.

Ο Rob βρήκε επίσης πολλά πλαστικά στρατιωτάκια …

… και αμέτρητα πλαστικά βλημάτα.

Ο Rob έχει επίσης μια τεράστια συλλογή με Lego. Λέγεται ότι τα Lego προήλθαν από ένα κοντέινερ που ναυάγησε και βυθίστηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας το 1997.

Τα Lego κομμάτια βρέθηκαν κατά μήκος των ακτών της Ιρλανδίας, του Τέξας, και της Αυστραλίας. Ο Rob έχει μαζέψει 240 από αυτά τα μικρά βατραχοπέδιλα.

O Rob ελπίζει ότι η έκθεση θα ευαισθητοποιήσει και θα κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν για τα πλαστικά απορίμματα με διαφορετικό τρόπο. 

Credit: Cleverly

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα