Αναφιώτικα | Η γειτονιά όνειρο στο κέντρο της Αθήνας η γειτονιά των ονείρων

Μια γειτονιά στην Αθήνα που δεν θυμίζει σε τίποτα την τσιμεντούπολη που έχουν γνωρίσει όλοι ως πρωτεύουσα. Μια διαφορετική Αθήνα γεμάτη αρώματα γιασεμιού, πολύχρωμα λουλούδια και ομορφιά.

Η ιστορία της γειτονιάς

Που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα. Ήταν τότε που ο βασιλιάς Όθωνας προσδοκώντας την ανοικοδόμηση των ανακτόρων (σημερινή Βουλή) έφερε τους ξακουστούς τεχνίτες στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και την Ανάφη.

Οι άνθρωποι αυτοί θέλοντας να στεγαστούν κάπου μαζί με τις οικογένειές τους, διάλεξαν μία μικρή γωνιά στα βορειοανατολικά του βράχου της Ακρόπολης, μιας και όπως λέγεται θύμιζε τον τόπο τους.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική

Έτσι απλά και ήσυχα χτίστηκε μια λιλιπούτεια συνοικία στο κέντρο της πόλης με άρωμα Αιγαίου και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα Αναφιώτικα.

Λευκά σπιτάκια, στενά σοκάκια, βουκαμβίλιες και κληματαριές συνθέτουν έναν πίνακα ζωγραφικής κάτω από τον ιερό βράχο που αντέχει σε μια πόλη πνιγμένη στο τσιμέντο.

Με «καράβι» το μετρό…

Ίσως είναι το μόνο «νησί» που δεν θα χρειαστείτε ούτε καράβι, ούτε ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Θα χρειαστείτε απλώς ένα εισιτήριο για το μεταφορικό μέσο μετρό…

Πώς θα φτάσετε

Σταματήστε στο σταθμό «Ακρόπολη» και περπατήστε την οδό Λυσικράτους (κοντά στους στύλους Ολυμπίου Διός), από το μνημείο Λυσικράτους συνεχίστε στην οδό Σέλλεϋ.

Με οδηγό την αγάπη σας για εξερεύνηση και με αποσκευές μια φωτογραφική μηχανή, ταξιδέψτε μέσα στην ίδια σας την πόλη νιώθοντας την αύρα του Αιγαίου και τη μυρωδιά μιας άλλης εποχής.

Όσο και αν το μυαλό σας βρίσκεται σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί με θέα το Αιγαίο και οι αισθήσεις σας αρνούνται να επανέλθουν στην πραγματικότητα της πόλης, επιστρέψτε ξανά και ομαλά σε αυτήν με έναν τρόπο. Ίσως τον καλύτερο…

Ακολουθήστε στο τέλος του περιπάτου κάποια ασβεστωμένα σκαλοπατάκια που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο της περιοχής.

Το μπλε του πελάγους μπορεί να μην εμφανιστεί αλλά θα ξεπεταχτεί μπροστά σας ο Λυκαβηττός και «στο πιάτο σας» όλο το λεκανοπέδιο.

Άλλωστε, κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα… και εμείς συμπληρώνουμε τη μαγεία…

Related posts

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα

Απίστευτη αγγελία εργασίας: Δισεκατομμυριούχος αναζητά ζευγάρι να προσέχει αυτό το νησί με μισθό 180.000 ευρώ

Το «φαγητό των φτωχών»: Το Κερκυραϊκό Τσιγαρέλι που ξετρελαίνει και τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι