Γλάροι ξεριζώνουν και τρώνε τα μάτια από νεογέννητες φώκιες λόγω υπεραλίευσης [video]

Ο δομινικανός γλάρος (Larus dominicanus) έχει μια φρικιαστική διατροφική συνήθεια: επιτίθεται σε νεογέννητες φώκιες και τρώει πρώτα τα μάτια τους πριν φάει το υπόλοιπο σώμα.

Στα “πλατιά” γευστικά γούστα αυτού του παμφάγου γλάρου οφείλεται και το γεγονός ότι ακμάζει σε διάφορες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου. Αγαπημένο του “εστιατόριο” είναι οι χωματερές, τρώει ψάρια και για να μην αναπτύσσεται ανταγωνισμός επιτίθεται και σε φώκιες “του γάλακτος”.

Οι πρώτες αναφορές για επιθέσεις δομινικανών γλάρων σε θηλαστικά χρονολογούνται από το 1998, όταν ερευνητές στη χερσόνησο Βαλντές της Αργεντινής παρατήρησαν ότι τα πτηνά τσιμπούσαν το δέρμα φαλαινών που ανέβαιναν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Οι γλάροι ακολουθούσαν τις φάλαινες σε μεγάλες αποστάσεις και βύθιζαν τα ράμφη τους βαθιά μέσα στο δέρμα για να φτάσουν στο πλούσιο στρώμα λίπους. Τα νεογέννητα μέλη του είδους με το μαλακό δέρμα ήταν ο αγαπημένος τους στόχος.

Στα μάτια της φώκιας

Στις ακτές του Εθνικού Πάρκου Ντόρομπ της Ναμίμπια, χιλιάδες ζευγάρια δομινικανών γλάρων επισκέπτονται την παραλία όπου ξεχειμωνιάζουν 20 έως 80 χιλιάδες φώκιες του είδους Arctocephalus pusillus.

Η υπεραλίευση έχει στρέψει τους γλάρους προς τις μικρές και ευάλωτες μικρές φώκιες για αναζήτηση τροφής.

Σε διάστημα 15 ετών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση African Journal of Marine Science έχουν καταγράψει 500 περιστατικά επίθεσης, το ήμισυ εκ των οποίων πέτυχαν το σκοπό τους.

Τα πουλιά πλησιάζουν τις μικρές φώκιες όταν αυτές έχουν απομακρυνθεί από τη μητέρα τους ή κοιμούνται αμέριμνες. Πρώτα τρώνε τα μάτια, αφήνοντας τυφλά τα θύματά τους και στη συνέχεια τσιμπούν μαλακά μέρη όπως η κοιλιά και ο πρwκτός.

Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για μια τακτική που εφηύραν πρόσφατα οι γλάροι, ή αν συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Πρόκειται όμως για μια εξέλιξη που είχαν προβλέψει εδώ και 25 χρόνια οι ερευνητές που παρατηρούν τα οικοσυστήματα του πάρκου εξαιτίας της υπεραλίευσης που μαστίζει τη θαλάσσια ζωή.

[via]

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα