Vanlife Η νέα τάση που σαρώνει:Zευγάρια αφήνουν τα ακριβά ενοίκια,ζούν στο βανάκι τους και γυρίζουν τον κόσμο

Τα ταξίδια αποτελούν αγαπημένη δραστηριότητα της πλειοψηφίας όλων των ανθρώπων, ωστόσο, τις περισσότερες φορές ένα ταξίδι απαιτεί ένα συγκεκριμένο budget που πολλοί από εμάς δεν το έχουμε. Τη λύση για οικονομικά και διασκεδαστικά ταξίδια μας δίνουν οι 4 Έλληνες ειδικοί στο να μετατρέπουν οχήματα σε σπίτια, συνδυάζοντας διαμονή και μεταφορά.

Vanlife: Συμβουλές για camper van

«Φίλε μου, σε συμβουλεύω πριν κάνεις οτιδήποτε, να πας στο υπουργείο να το δηλώσεις για πινακίδες. Σου το λέω αυτό, γιατί πριν από λίγες μέρες βρήκα κι εγώ ένα το οποίο ήταν απόλυτα εξοπλισμένο και δηλωμένο σαν camper van στην άδεια κυκλοφορίας στη Γερμανία. Από το τελωνείο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Από το υπουργείο όμως, μου ζήτησαν να προσκομίσω βεβαίωση από την Citroen ότι το αυτοκίνητο ήταν εξ’ αρχής δηλωμένο σαν camper. Τελικά είχε γίνει μετατροπή του σαν camper van το 2020! Το αυτοκίνητο ήταν χρονολογίας 2008. Οπότε ψάχνω για άλλο. Εύχομαι να με έχουν παραμυθιάσει και να μην ισχύουν όλα αυτά που σου λέω και να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου!».

«Το πρώτο και δυσκολότερο, ίσως, μέρος της προσπάθειας κράτησε δύο χρόνια, αλλά τελικά το αυτοκίνητο βρέθηκε και νιώθω πια τα ντουβάρια να με πλακώνουν. Θέλω να πάω να το κοιτάω, να το χαϊδεύω και να του μιλάω για το πώς θα το φτιάξω και τι λύσεις σκέφτομαι να δώσω στα άπειρα προβλήματα που θα συναντήσω. Να του υπόσχομαι ότι θα το κάνω λειτουργικό και όμορφο. Να του λέω για τα ταξίδια που θα πάμε μαζί, να γνωρίσουμε καινούριους τόπους και ανθρώπους, να ζήσουμε κάθε στιγμή μοναδικά και ανεπανάληπτα. Να βάλω ένα στρώμα να μείνω μέσα γιατί αν η ψυχή είναι ζεστή δεν πα να έχει έξω -50!».

Τι ακριβώς είναι το Vanlife;

Τα παραπάνω κείμενα -ένα χρηστικό κι ένα τρυφερό- είναι ένα μικρό δείγμα από τη σελίδα στο Facebook Vanlife Greece . Τι είναι το «VanLife»; Το να ζει (έστω και περιστασιακά) και να ταξιδεύει κανείς μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Δεν πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο αλλά για ένα βαν στο οποίο έχει γίνουν γίνει μετατροπές -λιγότερες ή περισσότερες- ώστε να έχει ρεύμα, κρεβάτι, κουζίνα, τουαλέτα, μπάνιο και ίντερνετ.

μίλησε με τον διαχειριστή της σελίδας κι άλλους Έλληνες που έχουν επιλέξει αυτό τον διαφορετικό τρόπο ζωής και ταξιδιού. Για τα πρακτικά εμπόδια -που δεν τους πολυδυσκολεύουν- και για ένα lifestyle που δεν το αλλάζουν με τίποτα.

«Να κοιμάσαι και να ξυπνάς όπου θες»

Ο Δημήτρης Σαλτσίδης έχει ταξιδέψει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Μαζί με τη Σουηδή σύντροφό του έχουν κοιμηθεί σε περιοχές του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία, σε δάση της κεντρικής Ευρώπης, δίπλα στις υπέροχες ελληνικές παραλίες.

Για να το καταφέρει αυτό, δεν χρειάστηκε ούτε να μπει σε αεροπλάνο, ούτε να κάνει κράτηση σε κάποιο πολυτελές ή μη, κατάλυμα. «Στη Σουηδία, όπου ζω εδώ και χρόνια, το VanLife είναι αρκετά διαδεδομένο. Έτσι, γρήγορα απέκτησα την τρέλα γι’ αυτό το πράγμα. Η σύντροφός του είναι ακόμα εμπειρότερη σε αυτό το κομμάτι, αφού έχει ζήσει και ταξιδέψει για χρόνια ως φοιτήτρια μόνη της στο βαν. «Η πιο κλασική ερώτηση που είχα να απαντήσω πάντα ήταν αν φοβήθηκα ποτέ ή μου συνέβη τίποτα επικίνδυνο. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη», εξηγεί η Linn.

Vanlife: Η τεράστια ανταπόκριση των Ελλήνων οδηγών

Tην σελίδα «Vanlife Greece», η οποία πλέον έχει πάνω από 7.500 μέλη, την ξεκίνησε ο ίδιος πριν περίπου έναν χρόνο.

«Δεν περίμενα να υπάρχει τέτοια ανταπόκριση. Βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και για χρηστικά ζητήματα όπως το “Πώς μαγειρεύουμε πάνω στο βαν” ή “ο πιο ωραίος γύρος της Χαλκιδικής”». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα βασικό κομμάτι της θεματολογίας των συζητήσεων έχει να κάνει και με τις ελληνικές “ιδιαιτερότητες”. «Η ελληνική νομοθεσία δεν ευνοεί ιδιαίτερα το Vanlife, επομένως κατά καιρούς προκύπτουν διάφορα ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

Μιλάει με ενθουσιασμό για τις μετατροπές που έχει κάνει στο βαν (μονώσεις, τουαλέτα, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κλπ) του και για τις επόμενες που σκοπεύει να κάνει. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του τρόπου ζωής είναι κοινωνικό. Μέσα από το ταξίδι με βαν γνωρίζεις πραγματικά μία χώρα και καινούργιους ανθρώπους. Έχουμε κάνει πολλές γνωριμίες λόγω του βαν και με το βαν. Και βέβαια αυτό που δεν θα άλλαζα με τίποτα είναι ότι μπορείς κάθε μέρα να κοιμάσαι και να ξυπνάς όπου και όπως θες.

«Το πρώτο βράδυ που γυρίσαμε σπίτι, είπαμε πάμε να κοιμηθούμε πάλι στο αυτοκίνητο»

Πηνελόπη και Γιάννης: Το ζευγάρι που μένει στο βαν του και είναι λάτρεις του camping

Η Πηνελόπη και ο σύντροφος της, Γιάννης, είναι και οι δύο εργαζόμενοι στον τουρισμό. Πέρασαν όλη την προηγούμενη τουριστική σεζόν δουλεύοντας στη Μύκονο και ζώντας στο βαν τους, το οποίο ονομάσανε Esperanzavanlife. Ως άνθρωποι που κάνανε κάμπινγκ για χρόνια, το Vanlife ήταν κάτι που πάντα τους εξίταρε αλλά χρειάστηκε και μία αφορμή για το κάνουν πράξη. Αυτή ήταν το lockdown και η πανδημία.

«Μέναμε μόνιμα στη Μύκονο αλλά το lockdown και τα υψηλότατα ενοίκια μας έφεραν εκτός προϋπολογισμού. Οπότε αποφασίσαμε ότι το vanlife είναι και πρακτική λύση για εμάς. Μπορείς να μετακινηθείς όπου και όταν υπάρχει δουλειά και δεν χρειάζεσαι να ανησυχείς για το ενοίκιο».

Πέρασαν κάμποσο καιρό μαστορεύοντας πάνω σε ένα εννιαθέσιο όχημα: «Είχε προηγηθεί μια ολόκληρη περίοδος στην οποία βλέπαμε σχετικά βίντεο στο Ίντερνετ. Και επειδή “πιάνουν” τα χέρια μας”, αν εξαιρέσουμε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τα φωτοβολταϊκά, το κόστος δεν ήταν μεγάλο. Χρησιμοποιήσαμε φτηνή ξυλεία, πράγματα που βρήκαμε στον δρόμο κλπ».

Φίλοι και συγγενείς ήταν μάλλον επιφυλακτικοί με την επιλογή τους. «”Μα καλά θα ζείτε στο αυτοκίνητο;”; μας έλεγαν,αλλά τελικά και οι ίδιοι εντυπωσιάστηκαν από το ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Αυτές τις μέρες, το ζευγάρι ολοκληρώνει τις επόμενες μετατροπές στο όχημα και σκοπεύει να περάσει τους επόμενους μήνες ταξιδεύοντας στην Ευρώπη. «Φεύγουμε χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Μπορεί να εργαστούμε στον τομέα μας ή στο εξωτερικό, μπορεί να επιστρέψουμε στην Ελλάδα για την τουριστική σεζόν. Είναι αυτή η ελευθερία που σου δίνει το βαν. Είναι αυτό που συναντήσαμε στην Ικαρία, όπου βρεθήκαμε μετά τη Μύκονο για διακοπές. Οικογένειες από το εξωτερικό που ζουν, κοιμούνται, μαγειρεύουν στο αυτοκίνητο τους για δεκαετίες. Είναι αυτό που είδαμε να κάνουμε εμείς όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα και στο σπίτι μας μετά την Ικαρία.

Αφού κάναμε ένα ζεστό και άνετο μπάνιο, το οποίο όντως μας είχε λείψει, είπαμε “πάμε να κοιμηθούμε στο αυτοκίνητο”. Η ζωή σε ένα βαν σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Καταλαβαίνεις, για παράδειγμα, ότι δεν χρειάζεσαι τόσα πολλά ρούχα. Έχουμε ρούχα για τα οποία χρειάζονται τρεις ντουλάπες, αλλά τελικά φοράμε μόνο αυτά που αγαπάμε. Συνειδητοποιείς δηλαδή ότι χρησιμοποιείς πολύ λιγότερα πράγματα από όσα πιστεύεις. Αν ήταν απολύτως στο χέρι μου, θα ήθελα να γεράσω με αυτόν τον τρόπο ζωής».

«Φτηνότερη και ομορφότερη ζωή, άλλα πίνω πιο πολλούς καφέδες»

Ο Βασίλη και η Paula και η δική τους van ιστορία

Ο Βασίλης Δενδρινός ζει εδώ και περίπου έξι μήνες στο βαν του μαζί με τη σύντροφo του, Paula, και το παιδί τους. Στην Ελλάδα, ήρθαν μετά από χρόνια παραμονής και εργασίας στο Βερολίνο. Κι εδώ η πανδημία αποτέλεσε την τελική αφορμή.

«Με κάποια χρήματα που βάλαμε στην άκρη, καταφέραμε και φτιάξαμε το βαν και νοικιάζουμε και ένα σπίτι μέσω Airbnb οπότε έχουμε κάποιο εισόδημα». Τις μετατροπές τις έκανε μόνος του, «κάποιες στην Ελλάδα με βοήθεια από τον αδερφό μου κι άλλες στη Γερμανία με περαστικούς Βερολινέζους γείτονες να σταματάνε για να χαζέψουν και να βοηθάνε σε μικροδουλειές».

Το περασμένο καλοκαίρι, το ζευγάρι το πέρασε στην Πελοπόννησο. Αρκετοί μας ρώτησαν για τον τρόπο ζωής μας κι έδειξαν να ενδιαφέρονται γι’ αυτό». Βλέποντας τις φωτογραφίες του ταξιδιού, σχολιάζουμε τη φωτογραφία με το χαλί στο «σαλονάκι» του βαν που έχει τοποθετήσει η φίλη του. «Αυτό ήταν για instagramική φωτογραφία, δεν ήταν πρακτική λύση», σχολιάζει γελώντας.

«Όλους αυτούς τους μήνες πριν το αποφασίσω είχα τις επιφυλάξεις μου. Αλλά όταν τελικά το πήρα απόφαση, άλλαξε η ζωή μου. Η εμπειρία αποδεικνύεται πολύ πιο όμορφη από ό,τι φανταζόμουν. Και δεν είναι μόνο το ταξίδι. Είναι οι γνωριμίες που θα κάνεις, είναι η απόλυτη ελευθερία στο να φτιάξεις το πρόγραμμα σου. Η ζωή στο βαν είναι μάλλον φτηνότερη από τη ζωή στο σπίτι. Πρώτα από όλα, δεν ξοδεύω χρήματα σε ρούχα. Νοίκι δεν υπάρχει. Τα έξοδα για το φαγητό είναι τα ίδια. Μάλλον, τελικά είναι λιγότερα γιατί δεν έχεις τον αποθηκευτικό χώρο που έχεις στο σπίτι όπου όλο και θα αγοράσεις κάποιο επιπλέον “μπιχλιμπίδι”. Τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον μέχρι να χρειαστεί να πάει το παιδί στο σχολείο δεν με βλέπω να αλλάζω αυτόν τον τρόπο ζωής και διακοπών. Το μόνο κακό είναι ότι ίσως πίνω περισσότερους καφέδες», καταλήγει.

Related posts

Κάντε όλοι μια ευχή για τον μικρό Γιαννάκη: Ξεκινά το πιο δύσκολο ταξίδι του

Ο θεός μαζί σου μικρέ Γιαννάκη! Αναχωρεί αύριο για Αμερική για να δώσει την δική του μάχη για να γυρίσει πίσω όρθιος – Γιόρτασε χτες τα γενέθλια του με τον ΠΑΟΚ Βίντεο

Ο άστεγος που πλούτıσε και προσλαμβάνεı μόνο άστεγους και ανθρώπους με ειδıκές ανάγκες