Σπουδαία πράξη: Ηλικιωμένο ζευγάρι δωρίζει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τριώροφο οίκημα για στέγαση φοιτητών

Μια σπουδαία πράξη από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που συγκίνησε όλη την τοπική κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο. Μακάρι να βλέπαμε καθημερινά τέτοιες ειδήσεις. Πόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας να ακούμε έστω και μια θετική είδηση μέσα στη μαυρίλα των τελευταίων ετών.

Η σπουδαία δωρεά

Σε μια εποχή που το δούναι και λαβείν αποτελεί βασικό κανόνα, είναι ωραίο να διαβάζεις για ανιδιοτελείς πράξεις που σκοπό έχουν απλά να βοηθήσουν κι όχι να λάβουν ανταπόδοση. Είναι αυτή η ανθρωπιά που λείπει από τους καιρούς μας και την οποία βρήκαμε στην προσφορά των κ.κ. Marc-Rene και Manuela de Montalembert στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στους φοιτητές/ερευνητές του.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι συγκεκριμένα δώρισε ένα τριώροφο οίκημα με σκοπό τη δωρεάν στέγαση νέων φοιτητών/φοιτητριών και ερευνητών/ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα ή άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

Το μήνυμα της Πρυτάνισσας

Όπως αναφέρει η Πρυτάνισσα, Χρυσή Βιτσιλάκη: «Με την πράξη τους αυτή οι Marc-Rene and Manuela de Montalembert έμπρακτα εκφράζουν την αγάπη και την ενεργή υποστήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους ανθρώπους του και αποδεικνύουν ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Επιστήμη και την παραγωγή νέας Γνώσης δεν έχουν χαθεί, προβάλλοντας, ευελπιστούμε, ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους ιδιώτες και τοπικούς και κρατικούς φορείς.»

Το ευχαριστήριο μήνυμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απέκτησε δύο ακόμα ευεργέτες δωρητές, τους Marc-Rene and Manuela de Montalembert!

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε και τυπικά η δωρεά τους προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιας τριώροφης οικίας, με αυλή, που έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου επιφανείας τετρακοσίων τριάντα ενός (431,00) τετραγωνικών μέτρων, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το συμβόλαιο της δωρεάς υπογράφτηκε από τους δύο δωρητές και την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ενώπιον του συμβολαιογράφου Δ. Γιώρτσου, του δικηγόρου των δωρητών Ι. Βρούχο και τον Καθηγητή Φραγκίσκο Καλαβάση, ο οποίος είχε αρχικά μεταφέρει προς την Πρυτάνισσα την προοπτική της δωρεάς αυτής. Μιας δωρεάς που, μετά από προσπάθειες δεκαετιών, ανοίγει επιτέλους και πάλι τις πόρτες της Παλιάς Πόλης στους ανθρώπους των Γραμμάτων και στο ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των νησιών μας που προωθεί τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ανταποκρινόμενοι με κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα στις ανάγκες νέων ανθρώπων για εξασφάλιση στέγης για σπουδές και έρευνα στην ακαδημαϊκή μονάδα του Πανεπιστημίου μας στη Ρόδο, οι κ.κ. Marc-Rene and Manuela de Montalembert δώρισαν το εν λόγω οίκημα κατά υψηλή κυριότητα, έως την απόσβεση της επικαρπίας, με σκοπό τη δωρεά στέγαση νέων φοιτητών / φοιτητριών και ερευνητών / ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα ή άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

Με την πράξη τους αυτή οι Marc-Rene and Manuela de Montalembert έμπρακτα εκφράζουν την αγάπη και την ενεργή υποστήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους ανθρώπους του και αποδεικνύουν ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Επιστήμη και την παραγωγή νέας Γνώσης δεν έχουν χαθεί, προβάλλοντας, ευελπιστούμε, ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους ιδιώτες και τοπικούς και κρατικούς φορείς.

Η Πρυτάνισσα παράλληλα με τις θερμές ευχαριστίες της, διαβεβαίωσε ότι η δωρεά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες και νέους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους και ότι θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό και με το βέλτιστο τρόπο.

Ρόδος 19/12/2022

Η Πρυτάνισσα,

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη»

Ποιοι είναι οι δωριτές

Οι ίδιοι είναι ιδρυτές του ‘Marc de Montalembert’ που λειτουργεί στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από το 2000, το οποίο ιδρύθηκε στη μνήμη του γιου τους Marc de Montalembert, που έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 1993 στην ευρύτερη περιοχή του νησιού. Το ίδρυμα έχει στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από χώρες της Μεσογείου να ανακαλύψουν την πολυμορφία των πολιτισμών της και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

Μάλιστα, πρόσφατα ο δήμος Ρόδου θέλησε να τους ανακηρύξει επίτιμους δημότες Ρόδου, για την «ανιδιοτελή, αυθεντική και θεμελιωδώς ανθρώπινη αγάπη τους που μετουσιώθηκε σε διάθεση προσφοράς στον τόπο».

Related posts

Ο σύζυγός μου δεν θέλει την οικογένειά μου στα γιορτινά τραπέζια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

«Σταμάτησα τη 12χρονη κόρη μου από το σχολείο για να μπορεί να είναι influencer πλήρους απασχόλησης» λέει μαμά με εκατομμúρια ακόλουθους στο TikTok

“Κάνω κάθε χρόνο Χριστούγεννα με τα πεθερικά μου. Φέτος όμως θα πατήσω πόδι κι ας μαλώσουμε. Εγώ δεν έχω γονείς;”