Ο Stephen Hawking τονίζει ότι πρέπει να φοβόμαστε τον καπιταλισμό και όχι τα ρομπότ

Professor Stephen Hawking during a press conference in London, Tuesday, Dec. 2, 2014. Professor Hawking and Intel discussed the latest developments on how technology enhancements are going to have a wider impact on those, like Professor Hawking that suffer from Amyotrophic lateral sclerosis (ALS). (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Οι μηχανές δεν θα επιφέρουν την οικονομική αποκάλυψη των ρομπότ – αλλά οι άπληστοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον φυσικό Stephen Hawking.

Σε μια συνεδρία όπου χρήστες έκαναν διάφορες ερωτήσεις την Πέμπτη, ο επιστήμονας προέβλεψε ότι η οικονομική ανισότητα θα ανέβει στα ύψη όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνονται αυτοματοποιημένες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων αρνούνται να μοιραστούν τον γρήγορα πολλαπλασιαζόμενο πλούτο τους.

Εάν οι μηχανές παράγουν ό,τι χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα πράγματα κατανέμονται. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια ζωή πολυτελής αναψυχής εάν ο πλούτος που παράγεται από μηχανές μοιράζεται, ή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν οικτρά φτωχοί, αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών οργανωθούν σε λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση φαίνεται να είναι προς τη δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγείται σε ολοένα αυξανόμενη ανισότητα.

Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων θα γίνουν η αστική τάξη μιας νέας εποχής, όπου οι εταιρείες που κατέχουν δεν θα προσφέρουν θέσεις εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το χάσμα ανάμεσα στους σούπερ πλούσιους και τους υπόλοιπους όλο και αυξάνεται. Το κεφάλαιο – όπως οι μετοχές ή τα ακίνητα – αυξάνει την αξία του με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι στην πραγματικότητα η οικονομία αναπτύσσεται, σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty.

Ο πλούτος των πλουσίων πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από την αύξηση των μισθών, και η εργατική τάξη δεν μπορεί ποτέ να τους προλάβει.

Αλλά αν ο Hawking έχει δίκιο, το πρόβλημα δεν θα είναι το χαμένο έδαφος. Θα είναι ένας αγώνας ακόμη και πέρα από τη γραμμή εκκίνησης.

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta