Γιατί δεν ωριμάζουμε με τα χρόνια αλλά με τις δυσκολίες που περνάμε

«Θέλω να είμαι σοφότερος άνθρωπος . Και ξέρεις πώς να το καταφέρεις? Με το να τα σκατώσεις μερικές φορές!»

Η μητέρα μου μου έλεγε πάντα, «Με το χρόνο έρχεται και η σοφία» Αν και είχε κάποιο δίκιο σε αυτό, έπρεπε να συμπληρώσει και ότι «Με τις δύσκολες καταστάσεις αποκτάς ακόμη μεγαλύτερη σοφία»
Ίσως τα δύο αυτά συνδέονται κάπως. Ίσως οι δυσκολίες έρχονται λόγω της ηλικίας, και η σοφία ακολουθεί. Όπως και να’ χει είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κανένας δεν ωριμάζει πραγματικά αν δεν έχει υποστεί έναν σοβαρό αριθμός από ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.
Είτε πρόκειται για κάποιον χωρισμό που κυριολεκτικά σας διέλυσε, μία εμπειρία που σας τσάκισε και την κουβαλούσατε μέσα σας για πολλά χρόνια, όλες οι δυσκολίες αυτού του τύπου που έχετε περάσει έχουν μεγάλη σημασία.

Τα πράγματα που σχεδόν σας κατέστρεψαν σαν έκαναν τον άνθρωπο που είστε σήμερα.

Αν έχετε περάσει μέσα από την κόλαση, έχετε επίσης δει και το φως στην άλλη άκρη του τούνελ.
Όταν μερικοί άνθρωποι σας λένε «θα καταλάβετε όταν μεγαλώσετε» δεν σημαίνει πραγματικά ότι «θα καταλάβετε όταν το ίδιο πράγμα θα σας ξανατύχει ?» Χρειάζεστε πολλά μαθήματα ζωής πριν να γίνετε οι σοφοί και σεβαστοί άνθρωποι που σας έχουν πει ότι θα γίνετε.
Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Psychology Today του Tim Elmore, υπάρχουν 7 σημάδια που υποδηλώνουν το πότε ένα παιδί έχει φτάσει στην ωριμότητα. Αυτή είναι η λίστα του, αλλά προσθέτω ακριβώς γιατί ωρίμασαν από τις δυσκολίες και όχι από την ηλικία.

Οι ώριμοι άνθρωποι «μπορούν να κρατήσουν χρόνιες υποσχέσεις» επειδή στο παρελθόν κάποιοι τους «έστησαν»

Το να σε στήσει κάποιος δεν είναι τόσο καταστροφικό όπως άλλα πράγματα. Αλλά είναι ενοχλητικά αρκετά ώστε να σε μάθει να μην στήνεις ποτέ άλλους ανθρώπους.
Οι ενήλικες είναι καλύτεροι από τους εφήβους στο να ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα τους και να μην στήνουν τους άλλους επειδή έχουν στηθεί από άλλους ανθρώπους στο παρελθόν. Για να μεταδώσεις λοιπόν καλό κάρμα κοίτα να μην ακυρώνεις τους φίλους σου και συνήθισε το.

Οι ώριμοι άνθρωποι είναι ακλόνητοι σε κολακείες ή κριτικές επειδή έχουν εξαπατηθεί.

Όταν έχεις βιώσεις κινήσεις ενός «καλού παίκτη» γνωρίζεις τι να περιμένεις την επόμενη φορά που θα εξαπατηθείς. Όταν έχεις δει την κολακεία να χρησιμοποιείται για κακό σκοπό, καταλαβαίνει πόσο ρηχή είναι.
Χρειάζεται μόνο μία φορά – τότε που σου ράγισαν την καρδιά – για να μάθεις ότι δεν είναι η κάθε σχέση ασφαλής και το κάθε άτομο που γνωρίζεις δεν είναι ειλικρινές. Δεν μας σταματάει αυτό από το να βγαίνουμε ραντεβού, απλά μας κρατάει από τα πιστεύουμε το κάθε ανειλικρινές κοπλιμέντο.

Οι ώριμοι άνθρωποι « κατέχουν ένα πνεύμα ταπεινοφροσύνης »….επειδή μερικοί στο παρελθόν τους έχουν ρίξει χαμηλά.

Η ταπεινοφροσύνη έρχεται όταν έχεις ζήσει μία ζωή που σε έχει ταλαιπωρήσει πολύ. Όταν έχεις αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές σου μέρες, η ταπεινοφροσύνη λάμπει τις πιο φωτεινές σου.
Οι πιο ταπεινοί άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν το πιο άσχημο παρελθόν. Είναι αυτοί που δίνουν όσα περισσότερα μπορούν στους άλλους επειδή στο παρελθόν εισέπρατταν τα λιγότερα. Μπορείς να οδηγήσεις κάποιον μέσα στο σκοτάδι όταν έχεις παραπατήσει μέσα του και ο ίδιος.

«Οι αποφάσεις των ώριμων ανθρώπων βασίζονται στον χαρακτήρα τους και όχι στα συναισθήματα τους» Mature people’s “ επειδή έχουν αποκτήσει το χάρισμα.
Ο χαρακτήρας έρχεται με το να δημιουργείς αξίες και οι αξίες σχηματίζονται αφού έχεις ήδη συναντήσει εμπόδια. Κάθε κακή εμπειρία που είχες έχει γίνει ένα ακόμα τούβλο που έχει προστεθεί στο κτίσμα του χαρακτήρα σου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει αλλά κάθε φορά που σε πιέζουν να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις, χτίζεις χαρακτήρα. Γίνεσαι πιο δυνατό και πιο ικανός από αυτό που ήσουνα χτες.

Οι ώριμοι άνθρωποι «δείχνουν συχνά την ευγνωμοσύνη τους»…επειδή γνωρίζουν γιατί είναι ευγνώμονες.

Οι άνθρωποι αποκτούν ευγνωμοσύνη όταν στο παρελθόν αναγκάστηκαν να ζητήσουν την βοήθεια κάποιου. Δεν πρόκειται να μάθεις να είσαι ευγνώμων αν δεν έχεις ζητήσει ποτέ την βοήθεια κανενός.
Όταν έχεις αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να χρειάζεσαι άλλους ανθρώπους. Έτσι εκτιμάς οτιδήποτε σου δίνεται. Αν δεν έχεις ζητήσει ποτέ βοήθεια από κανέναν δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ την αξία που έχει ένα «ευχαριστώ»

Οι ώριμοι άνθρωποι ξέρουν να βάζουν άλλους σε προτεραιότητα από τον εαυτό τους»…επειδή έχουν βρεθεί και οι ίδιοι δεύτεροι.

Η εμπάθεια έρχεται από τις δυσκολίες. Οι άνθρωποι που έχουν διωχθεί ή έχουν αντιμετωπιστεί ως μην σημαντικοί γνωρίζουν τον πόνο και το κακό που δημιουργείται από όλο αυτό.
Μέσα από αυτές τις εμπειρίες, έχουν μάθει πώς να «μην» συμπεριφέρονται στους άλλους. Αν μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου στην θέση του άλλου, είναι πιο απίθανο να τους πατήσεις. Οι άνθρωποι που έχουν πάθει τα περισσότερα είναι σχεδόν πάντα πρόθυμοι να καταλάβουν.

Οι ώριμοι άνθρωποι «αναζητούν την σοφία πριν ενεργήσουν»..επειδή γνωρίζουν τι θα συμβεί αν δεν το κάνουν

Πολλοί άνθρωποι με καταστροφικές εμπειρίες είναι αρκετά σοφοί για να γνωρίζουν ότι έπαιξαν και αυτοί κάποιον ρόλο στον πόνο τους. Εξαιτίας της αφέλειας τους, του νεαρού της ηλικίας του και της απλά κακής τους κρίσης, έχουν δει πόσο κακό μπορούν να κάνουν όλα αυτά στον εαυτό τους.
Όταν τα έχεις κάνει μαντάρα αρκετές φορές, έχεις αποκτήσει συνήθειες έτσι ώστε να κρατήσεις μακριά τον εαυτό σου, από το να ξαναπάθει τα ίδια. Πολλές από αυτές τις συνήθειες έχουν να κάνουν με το σκέφτεσαι πριν να ενεργείς.
Αν την έχεις πατήσει αρκετές φορές, τότε πιθανών να έχεις δημιουργήσει αρκετή κοινή λογική. Έχεις την ικανότητα να προστατέψεις τον εαυτό σου από την μελλοντική δυστυχία.

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta