Έρευνες δείχνουν πως το να Μιλάει κανείς στον Εαυτό του είναι σημάδι Ευφυίας.

Πολλοί άνθρωποι μιλάνε στον εαυτό τους στον δρόμο, στη δουλειά, στα ψώνια. Σκέφτονται φωναχτά και αυτό τους βοηθά να καταλαβαίνουν τα πράγματα καλύτερα. Μπορεί να φαίνονται τρελοί, αφού οι τρελοί μιλάνε μόνοι τους, αλλά τελικά αυτό είναι λάθος. Το να μιλάς στον εαυτό σου είναι σημάδι ευφυΐας.

Σε μια μελέτη οι ψυχολόγοι Daniel Swigley και Gary Lupyan υπέθεσαν ότι το να μιλάς μόνος σου είναι στην πραγματικότητα ευεργετικό. Και αν το σκεφτείτε, είναι προφανώς αλήθεια. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο μιλάνε στον εαυτό τους. Σκεφτείτε τους εσωτερικούς μονολόγους των πιο σπουδαίων διανοητών. Σκεφτείτε την ποίηση! Την ιστορία! Ο ίδιος ο Einstein συνήθιζε να επαναλαμβάνει απαλά τις προτάσεις του στον εαυτό του.

Το να μιλάς στον εαυτό σου κάνει το μυαλό σου να δουλεύει πιο αποτελεσματικά

Σε ένα πείραμα οι Swigley και Lupya έδωσαν σε 20 ανθρώπους το όνομα ενός αντικειμένου και του είπαν να το βρουν στο σούπερ μάρκετ. Κατά τη διάρκεια των πρώτων προσπαθειών, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι σιωπηλοί. Στις δεύτερες προσπάθειες, επαναλάμβαναν το όνομα του αντικειμένου δυνατά καθώς το έψαχναν.

Οι συμμετέχοντες βρήκαν το αντικείμενο με μεγαλύτερη ευκολία όταν μιλούσαν στον εαυτό τους καθώς το έψαχναν. Το να λες τα πράγματα δυνατά ενισχύει τη μνήμη και κάνει το σκοπό πιο απτό. Αλλά βοηθά μόνο όταν ξέρεις τι χρειάζεσαι.

Σύμφωνα με τον Lupya, το να μιλάς μόνος σου δεν βοηθά πάντα. Αν δεν ξέρεις πως είναι αυτό που ψάχνεις, τότε το να επαναλαμβάνεις το όνομα του δεν έχει καμία επίδραση ή μπορεί να σε καθυστερήσει.

Το να μιλάς στον εαυτό σου σε βοηθά να οργανώσεις τις σκέψεις σου

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Linda Sapadin, το να μιλάς στον εαυτό σου σε βοηθά να επικυρώσεις σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. «Σε βοηθά να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου, να κλίνεις προς αυτό που έχει περισσότερη σημασία και να σταθεροποιήσεις τις αποφάσεις σου.»

Όλοι ξέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να το συζητήσεις. Αφού είναι δικό σου πρόβλημα, γιατί να μην το κάνεις μόνος σου;

Το να μιλάς στον εαυτό σου σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου

Το να έχεις μια λίστα με στόχους και να ξεκινήσεις να τους κατακτήσεις είναι δύσκολο και τρομακτικό. Το να μιλήσεις στον εαυτό σου γι’ αυτούς είναι ένας πιο σίγουρος τρόπος για να τους πετύχεις. Πηγαίνοντας βήμα βήμα, θα σου φανεί λιγότερο δύσκολο. Τα πράγματα θα αρχίσουν να φαίνονται πιο προσιτά και θα είσαι λιγότερο αγχωμένος για το πως να λύσεις το πρόβλημα.

Όπως αναφέρει η Sapadin, «Το να λες φωναχτά τους στόχους σου σε βοηθά να εστιάσεις την προσοχή σου, να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, να αποφύγεις τους περισπασμούς και ενισχύει το μήνυμα».

Το να μιλάς στον εαυτό σου σημαίνει ότι βασίζεσαι σε σένα. Όπως ο Einstein, ο οποίος ήταν φοβερά προικισμένος και από μικρή ηλικία βρήκε τον τρόπο να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα του, οι άνθρωποι που μιλάνε στον εαυτό τους είναι πολύ ικανοί και βασίζονται μόνο στον εαυτό τους για να δουν τι χρειάζονται.

Credit: brightside.me

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta