Ακραiο: Το ελαιόλαδο έφτασε σε νέα «τpελή τıμń» – Πóσο πάει ο τενεκές

Αύξηση έως και 50% στον τενεκέ – Πόσο κοστίζει το λίτρο
Τιμές ρεκόρ καταγράφει το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ ταυτόχρονα, αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους ελαιοπαραγωγούς από τα απανωτά κρούσματα κλοπών που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της αύξησης στη τιμή του ελαιόλαδου.

Μέσα σε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε η «επίθεση» της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι σήμερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%.

Μειωμένη ησοδειά φέτος

Την ίδια ώρα λόγω της περιορισμένης σοδειάς, οι παραγωγοί φέτος μαζεύουν τους καρπούς της ελιάς με το σταγονόμετρο.

«Υπάρχει 80% μικρότερη παραγωγή και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Την περίοδο της γονιμοποίησης της ελιάς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και δεν έγινε η γονιμοποίηση σωστά. Οπότε έχουμε πολύ χαμηλή παραγωγή. Έχω γύρω στις 1.000 ρίζες ελιές αυτή τη στιγμή. Από 4 με 5 τόνους που έβγαζα ετησίως, φέτος ζήτημα να βγάλω 500 κιλά λάδι, το οποίο το πιο πολύ θα το χρησιμοποιήσουμε για οικογενειακή κατανάλωση. Δεν θα έχω να διαθέσω προς πώληση», δήλωσε ελαιοπαραγωγός.

Να σημειωθεί πως κατά 80% έχει πέσει φέτος η παραγωγή της ελιάς, με αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής στο ελαιόλαδο να ξεκινάει από τα 10 ευρώ το λίτρο.

Η εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή ενίσχυσε τις αυξητικές τάσεις της τιμής του ελαιολάδου, λόγω αυξημένης ζήτησης. Στην Πελοπόννησο η τιμή που πλήρωναν τα ελαιοτριβεία κυμαινόταν άνω των 8 ευρώ το λίτρο.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή στα ελαιοτριβεία γύρω στα 8 με 9 ευρώ» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ωστόσο, με την αύξηση της τιμής παρατηρείται αύξηση και στα φαινόμενα νοθείας. Επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Τη φετινή χρονιά με τις τιμές του ελαιόλαδου, καταγράφοντα φαινόμενα νοθείας που πωλούνται σπορέλαια με τον ισχυρισμό ότι πωλούνται ελαιόλαδα, δήλωσε ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου.

Σύρος: Βρέθηκε νοθευμένο ελαιόλαδο

Σήμερα (23/11), το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας και η Χημική Υπηρεσία Σύρου εντόπισε νοθευμένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, «κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Σύρου, γνωρίζουμε στους καταναλωτές ότι το δείγμα με τα στοιχεία “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” με την εμπορική ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ” σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων, χωρίς να αναφέρεται από την ισχύουσα νομοθεσία «η διεύθυνση του παρασκευαστή, ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της κοινότητας, ο αριθμός παρτίδας καθώς και ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης σε επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις συσκευασίας ελαίων, βρέθηκε σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους να είναι “ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ” με ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη», όπως τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση.

«Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη από την υπηρεσία οι έλεγχοι στην αγορά. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν προμηθευθεί το παραάνω ελαιόλαδο, να μην το καταναλώσουν», επισημάνθηκε ακόμη.

Πόσο θα κοστίζει ο τενεκές

Για την εικόνα του κλάδου αλλά και της αγοράς μίλησε στο στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η συγκομιδή βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ποσότητες να είναι πού μειωμένες. Ο δάκος έχει χτυπήσεις πολύ τα ελαιόδεντρα τον τελευταίο μήνα με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η παραγωγή μας στην Κρήτη. Φέτος αναμένεται να μην ξεπεράσουμε τα 25.000 τόνους ενώ πέρσι μαζέψαμε 130.000.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από τα 7,50 έως τα 8 ευρώ το κιλό ενώ ο η τιμή του τενεκέ ξεπερνάει τα 170 ευρώ».

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta