Αυτός είναι ο λόγος που οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί και εσωστρεφείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αν είστε μοναχικοί τύποι με λίγους πραγματικούς φίλους, τότε αυτό ίσως να οφείλεται στην ευφυΐα σας. Σύμφωνα με έρευνα του British Journal Of Psychology, όσοι είναι ιδιαίτερα ευφυείς τείνουν να έχουν μικρότερο κύκλο φίλων. Αναζητούν την κοινωνική αλληλεπίδραση λιγότερο συχνά, ωστόσο, η ικανοποίηση τους αυξάνεται μέσω αυτής της στρατηγικής.

Η έρευνα

Οι επικεφαλής ερευνητές, Satoshi Kanazawa και Norman Li, εξήγησαν ότι για όσους αναζητούν την ευτυχία, ίσως βοηθήσει η στρατηγική του ερημίτη. Η έρευνα τους ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν μένουν σε μέρη με λιγότερο πυκνό πληθυσμό.

Επίσης, ανακάλυψαν ότι η ευτυχία κάποιου αυξάνεται, όταν ένα μεγάλο ποσοστό των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων του γίνεται με αγαπημένα άτομα, σε αντίθεση με απλές γνωριμίες.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερο επίπεδο ευτυχίας, όταν είχαν πιο συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αλλά μια ομάδα ατόμων υψηλής ευφυΐας ανέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα όσον αφορά τις κοινωνικές επαφές. Οι ερευνητές εξηγούν: «Τα πιο έξυπνα άτομα έχουν μικρότερη ικανοποίηση με τις συχνότερες κοινωνικές επαφές με φίλους.»

Η ερευνήτρια Carol Graham, η οποία μελετά την οικονομία της ευτυχίας, εξήγησε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι διαθέτουν υψηλότερη ευφυΐα και ικανότητα να την χρησιμοποιούν, τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε κοινωνικές επαφές, γιατί εστιάζουν σε άλλους, μακροπρόθεσμους στόχους.»

Με άλλα λόγια, οι ευφυείς άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους για να λύσουν ένα πρόβλημα πάνω στο οποίο εργάζονται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν την «Θεωρία της Σαβάνας». Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, οι άνθρωποι σήμερα βρίσκουν την ευτυχία στα ίδια πράγματα με τους προγόνους τους. Στην Σαβάνα, οι διαπροσωπικές σχέσεις θα ήταν σημαντικό κομμάτι της επιβίωσης, λόγω του ότι είναι αραιοκατοικημένη.

Ωστόσο, όσοι έχουν υψηλότερη ευφυΐα μπορεί να ξεπερνούν την ανάγκη αλληλεπίδρασης με άλλους για τους σκοπούς της επιβίωσης. Γι’αυτό και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις δεν σχετίζονται πλέον με την ευτυχία.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα καλέσετε κάποιον φίλο-«φυτό» και αρνηθεί την πρόσκληση, μην εκπλαγείτε. Ή αν αποφασίσετε να μην πάτε σε ένα πάρτι για να περάσετε χρόνο μόνοι, μην αφήσετε κανέναν να σας προκαλέσει τύψεις. Στην τελική, ευθύνεται αποκλειστικά η ευφυΐα σας!

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta