6 Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε σχέση εξάρτησης!

Η αγάπη μπορεί να δώσει νόημα σε μία σχέση και υποστήριξη. Μπορεί μέχρι και να μειώσει το άγχος! Οι υγιείς σχέσεις  συμβάλλουν στην μακροζωία των ανθρώπων! Το κυνήγι και η αναζήτηση όμως, της αγάπης μπορεί να φέρνει πόνο, θυμό και γενικά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που η ίδια η αγάπη φέρνει στα ζευγάρια. Οι διαφορές είναι λεπτές γι αυτό θα πρέπει να ξέρει κανείς τα σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης!

Το να αναγνωρίζει κανείς τα σημάδια αυτά από νωρίς είναι η μισή μάχη. Σε τελική ανάλυση, οι καλές σχέσεις φέρνουν άνεση, ασφάλεια και ελευθερία στους ανθρώπους. Όταν υπάρχει και η ατομικότητα και η συντροφικότητα με σεβασμό του ενός προς τον άλλο σε μία σχέση, τότε η σχέση αυτή παρέχει υποστήριξη και αυτό είναι η βάση της πραγματικής αγάπης. Δες επίσης 5 Λόγοι για να φύγεις από μία κακή σχέση!

Σημάδια ότι βρίσκεσαι σε σχέση εξάρτησης

Χρησιμοποιείς την σχέση για να γεμίσεις ένα κενό

Όπως και με την εξάρτηση από διάφορες ουσίες, η εξάρτηση από την αγάπη απελευθερώνει ντοπαμίνη για την απόλαυση και ενδορφίνες για να απαλυνθεί ο πόνος. Οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται και σε μία υγιή σχέση. Η διαφορά είναι ότι στην σχέση εξάρτησης δεν υπάρχει ισορροπία κι έτσι χρειάζεσαι κάτι ή κάποιον άλλο για να νιώσεις καλά και να αντιμετωπίσεις τις δικές σου δυσκολίες.

Θυσιάζεις τον εαυτό σου για να ικανοποιήσεις τον σύντροφο σου

Σε μία νορμάλ σχέση, οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι. Αν εσύ δεν γίνεσαι καλύτερη μέσα στη σχέση σου αλλά μαραζώνεις ή αφήνεις τις ασχολίες σου μία προς μία τότε δεν βρίσκεσαι σε μία νορμάλ σχέση. Πολλές φορές αυτός που κάνει τις θυσίες μέσα στη σχέση περιμένει ανταπόδοση και αφοσίωση ως αντάλλαγμα. Συνήθως δεν παίρνει τίποτα από τα δύο και καταλήγει μόνος και πληγωμένος με πικρία.

Δεν έχεις όρια

Αν μέχρι σήμερα είχατε μία συνεννόηση για τον χρόνο που περνάτε μαζί και βρίσκεις τον εαυτό σου να ζητάει όλο τον χρόνο του άλλου αλλά και δίνεις όλο σου τον χρόνο στην σχέση, τότε χάνεις την ισορροπία και αρχίζεις να εξαρτάσαι από τον άλλο. Το παν είναι να έχεις ισορροπία.

Δυσκολεύεσαι και φοβάσαι να εκφραστείς ελεύθερα

Αν φοβάσαι ότι θα κριθείς για την άποψη σου και ανησυχείς πως η γνώμη σου δεν είναι αυτό που θέλει ο άλλος να ακούσει, τότε η σχέση σου δεν έχει ειλικρίνεια. Το χειρότερο είναι πως συνήθως η ανειλικρίνεια βγαίνει στην επιφάνεια και τότε μπορεί να χάσεις πραγματικά τον άλλο.

Προσπαθείς να ελέγξεις τη σχέση και αποκτάς εμμονές

Αν στη σχέση δεν υπάρχει συνεργασία τότε ο ένας γίνεται ελεγκτικός και εμμονικός ενώ ο άλλος παίρνει ρόλο ακολούθου ή φεύγει γιατί καταπιέζεται. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Φυσιολογική είναι η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να είναι μαζί.

Φοβάσαι μήπως χάσεις τον άλλο

Αν έχεις κάτι καλό είναι λογικό να θέλεις να το κρατήσεις στην ζωή σου. Μερικές φορές όμως ο φόβος μήπως χάσουμε κάποιον μπορεί να γίνει επικίνδυνος για εμάς. Αν σου συμβαίνει αυτό θα πρέπει να δεις τον εαυτό σου όπως πριν μπεις στη σχέση αυτή, όταν ήσουν καλά και μόνη σου. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν αντέχεις στην σκέψη αυτή, θυμήσου πως δεν είναι ο σύντροφος σου μάσκα οξυγόνου και ότι αναπνέεις από μόνη σου.

Χαρακτηριστικά μίας υγιούς σχέσης

Σε μία υγιή σχέση οι άνθρωποι παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν ευθύνη. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή γι αυτό, απλά βάση για μία σχέση είναι η εμπιστοσύνη η οποία προέρχεται από τον σεβασμό και τον θαυμασμό. Άλλωστε αν δεν εμπιστευόμαστε και δεν θαυμάζουμε τον άλλο δεν είναι λογικό να είμαστε μαζί του. Η ειλικρίνεια στην επικοινωνία αλλά και απέναντι στον εαυτό μας είναι κλειδί για να πετύχει η σχέση. Οδηγεί στην συνεργασία που είναι βασική για να παίρνονται αποφάσεις.

Χωρίς τα παραπάνω δεν νιώθει κανείς ασφάλεια ή υποστήριξη και τότε η σχέση γίνεται ασήκωτο βάρος χωρίς νόημα ύπαρξης. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ατομικότητα αλλά πρέπει να υπάρχει και συντροφικότητα σε ισορροπία.

Πηγή: ediva.gr

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta