5 Ακραία Μυστήρια της Αρχαίας Αιγύπτου που ακόμα και σήμερα οι Επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν.

Φαίνεται ότι γνωρίζουμε ήδη πολλά για τις αιγυπτιακές πυραμίδες και τους τάφους τους. Αλλά η επιστήμη δεν παραμένει στάσιμη, και χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία προβαίνουν σε συνεχώς νέες ανακαλύψεις που, με τη σειρά τους, οδηγούν σε ολοένα και περισσότερες ερωτήσεις.

Σας παρουσιάζουμε τα μεγάλα μυστήρια της ιστορίας του αρχαίου βασιλείου.

1. Το μυστικό δωμάτιο στη πυραμίδα του Χέοπα

Το 1993, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ στο νότιο τμήμα εξαερισμού της πυραμίδας του Χέοπα ανακαλύφθηκε μια πόρτα. Περαιτέρω έρευνα έδειξε την παρουσία ενός μικρού δωματίου, που τελείωνε με μια ακόμη πόρτα.

Το 2010, το εξελιγμένο ρομπότ «Jedi» ήταν σε θέση να περάσει πίσω από την πρώτη πόρτα και ανακάλυψε πόμολα από ορείχαλκο από την άλλη πλευρά να είναι διακοσμημένα σε ένα τακτοποιημένο βρόχο, και στο πάτωμα υπήρχαν ζωγραφισμένα κόκκινα σημάδια από ώχρα.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για 9 χρόνια, κανείς δεν έχει εισχωρήσει στο σημείο, παρουσιάστηκαν νέες γρατζουνιές στους τοίχους και μια βαθιά εγκοπή στο ταβάνι.

2. Ποια είναι η πραγματική ηλικία της Μεγάλης Πυραμίδας;

Πιστεύεται ότι η πυραμίδα ολοκληρώθηκε το 2.540 π.Χ. Ωστόσο, μερικοί επιστήμονες αμφισβητούν αυτή τη θεωρία εξαιτίας μιας επιγραφής σε στήλη, που βρέθηκε στην Γκίζα. Το ανάγλυφο κείμενο στη στήλη λέει ότι ο Χέοπας διέταξε να μη χτιστεί, αλλά μόνο να αποκατασταθεί η Σφίγγα. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αυλάκια στο σώμα της Σφίγγας, είναι ίχνη από κατακλυσμούς, και αυτό ήταν το επίπεδό τους σε αυτό το μέρος πριν από 8.000 χρόνια.

Ποια είναι λοιπόν η ηλικία της Μεγάλης Πυραμίδας, αν η Σφίγγα θεωρείται από τις πιο πρόσφατες κατασκευές από ό, τι οι ίδιες οι πυραμίδες;

3. Το θερμικό αίνιγμα της πυραμίδα του Χέοπα

Το 2016, μελετήθηκε η Μεγάλη Πυραμίδα με υπέρυθρη θερμογραφία, και διαπιστώθηκε ότι στη βάση της Μεγάλης Πυραμίδας υπάρχει ένα ανεξήγητο κενό.

Έγινε η υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει ένας κενός χώρος ή ένα υπόγειο πέρασμα. Ανιχνεύτηκαν και περιοχές με διαφορετικές θερμοκρασίες και στο πάνω μέρος της πυραμίδας.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων δεν έδωσε κανένα σχόλιο.

4. Η τεχνολογία της κατασκευής των πυραμίδων

Ο χημικός Joseph Davidovits υποστηρίζει ότι τα μπλοκ των πυραμίδων έγιναν απευθείας στο εργοτάξιο. Αυτό εξηγεί το γεγονός γιατί στη κατασκευή των πυραμίδων υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα βάρους 70 τόνων και γιατί δεν υπάρχουν διάκενα μεταξύ τους (το άνω μπλοκ κατασκευαζόταν αμέσως πάνω από το προηγούμενο).

Ωστόσο, γεωλόγοι και παλαιοντολόγοι που μελέτησαν τη σύνθεση και τη δομή των οικοδομικών τετραγώνων των πυραμίδων πιστεύουν ότι είναι συστάδες φυσικών ιζημάτων, γεγονός που αντικρούει τη θεωρία Davidovits.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία υπόθεση για το πώς και από τι χτίστηκαν οι πυραμίδες.

5. Η κατάρα του τάφου του Τουταγχαμών

Ο τάφος ανακαλύφθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1922 από τον Howard Carter και τον George Edward Stanhope Molyneux Herbert, 5ο κόμη του Carnarvon.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του τάφου, ο Carter βρήκε ένα σημάδι που ήταν μια προειδοποίηση: «σε όποιον τολμήσει να διαταράξει την ειρήνη του Φαραώ, ο θάνατος θα ανοίξει τα φτερά του», αλλά ο ίδιος ο Carter δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτό.

Το γεγονός για την ύπαρξη κατάρας έγινε γνωστό, όταν διαδόθηκε η είδηση από το θάνατο 22 ανθρώπων: 13 μέλη που ήταν παρόντα στο άνοιγμα του τάφου και 9 συγγενών τους. Μέχρι το 1930, επέζησε μόνο ο Howard Carter.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την κατάρα του Φαραώ σε δηλητήριο που ιερείς άλειψαν τα τοιχώματα των τάφων και τη σαρκοφάγο, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τέτοια επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν

Credit: Adme

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta